poloniainfo.dk

*
Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Rozszerzanie diety niemowlaka  (Przeczytany 3466 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline EVA77

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +2/-3
Rozszerzanie diety niemowlaka
« dnia: 30 Lip 2009, 22:07:06 »
Nie wiem czy już był poruszany ten temat, jeśli tak to proszę powiedzieć.Otóż jestem na etapie wprowadzania nowych pokarmów do diety mojej 5 miesięcznej córeczki.I proszę doświadczone mamy o pomoc.Bo nie mam pojęcia co jeszcze oprócz słoiczków i kaszek można w Danii kupić.Na razie podaję córeczce słoiczki,nie wiem czy mogę podawać tak różne smaki, póki co dobrze je znosi.Widziałam jakieś jeszcze chyba puddingi, w opakowaniach jakby to były jogurty, ale nie jestem pewna co to jest.Nie wiem jakie soki potem mogę podawać.W sklepach widziałam (oczywiście chodzi mi o półki dla dzieci) jakiś chyba rodzynkowy, nie wiem brązowego koloru.Może mamy mają jakieś przepisy na zupki własnej roboty.Jestem młodą mamą, pierwsze dziecko i wszystko dla mnie jest nowe, tu w Danii szczególnie.A te półki z asortymentem dla dzieci wydają mi się skromne, nie ma dużego wyboru.A od kiedy można podawać jogurty dla dzieci?Dziękuję za wszystkie rady?

Offline EUZEBINA

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Rozszerzanie diety niemowlaka
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Lip 2009, 07:31:11 »
jak urodziłaś dziecko musiała cię odwiedzić tzw.środowiskowa i wręczyć ci cały plik książeczek ,między innymi taki mini poradnik co w którym miesiącu wprowadzać do diety malucha!do 6 stego miesiąca wystarczy tylko mamina pierś!a jeśli się nie karmi naturalnie, to tam też jest wszystko przejrzyście pokazane{mam na myśli rysuneczki,więc i język nie jest niezbędny} :)

aneczka

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 31 Lip 2009, 08:07:55 »
Witaj
Moj syna ma troche ponad 4 miesiace, polozna powiedziala zeby nie wprowadzac nowych pokarmow do skonczenia przez niego 6 miesiecy, tak wiec jest karmiony tylko piersia. Na koncu ksiazeczki zdrowia owszem jest plan wprowadzania pokarmow ale jezeli masz problem mozesz zasiegnac informacji z polskich stron dotyczacych karmienia niemowlat.  Z moje doswiadczenia / mam jeszcze starsza corke/ nie laczyc nowych smakow nie wprowadzac wszystkich naraz bo jakby cos sie dzialo nie bedziesz wiedziala przez co. Najlepiej zaczac od marchewki, ziemniaczkow jak okazuje sie ze wszystko jest o.k to mozna juz to poloaczyc. Z owocow jablko, mozna tez laczyc jablko z marchewka. Polozna jak byla u Nas ostatnio mowila ze po skonczeniu 6 miesiaca dziecko moze juz jesc wszystko nie wiem jak to ma sie do rzeczywistosci. Tez Mi sie wydaje ze wybor sloiczkow jest tu skromny /porownujac do Polski/. Sama mozesz tez ugotowac np takie proste na kawaleczki fileta z kurczka dodac ziemniaczki, marchewke ja minimalnie solilam  ugotowaci to pozniej blenderem zmiksowac, jablko, marchewke mozna zetrzec na tarce... w internecie napewno znajdziesz mase przepisow. Jezeli chodzi o picie w Polsce jest masa soczkow, herbatek ty jeszcze na to nie patrzylam ale polozna poleca zwykla przygotowana wode do picia.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #2 dnia: 31 Lip 2009, 08:07:55 »

skaza białkowa u niemowlaka

Zaczęty przez kiciaDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 10
Wyświetleń: 7150
Ostatnia wiadomość 21 Kwi 2011, 21:27:21
wysłana przez Mrozik
paszport dla niemowlaka

Zaczęty przez karolcia19877Dział Rodzina ...

Odpowiedzi: 38
Wyświetleń: 22280
Ostatnia wiadomość 30 Paź 2012, 08:30:20
wysłana przez Jomir
Biegunka i wymioty u niemowlaka jak pomoc

Zaczęty przez asiorekkDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 41
Wyświetleń: 38531
Ostatnia wiadomość 12 Mar 2018, 07:55:31
wysłana przez aneczka.k
Katar u niemowlaka

Zaczęty przez Emila83Dział Rodzina ...