Jezeli nauka w jezyku anglelskim to tylko w IB. Dokumenty sklada sie do szkoly w lutym marcu. Szkol takich jest 7 w Danii.
Po polskim gimnazjum bedziesz musial najpierw podjac nauke w preIB czyli w klasie przygotowawczej.
Trudno porownac poziomy, bo zalezy wszytsko od poziomu nauki jaki wybierzesz. Wszystkie przedmioty sa na poziomie standardowym i wyzszym, matematyka na trzech.
Po klasie przygotowawczej masz tylko 7 przedmiotow - angielski, dunski, polski, matme, plus trzy wybrane (np. chemia, fizyka, biologia, biznes, gerografia itp.). MOzna tez jak moja corka, wybrac angielski na poziomie jezyka macierzystego, i wtedy zamiast polskiego wybrac jeszcze jeden jezyk. Aczkolwiek wymaga to znajmosci jezyka pozwalajacej na czytanie Szekspira w oryginale i pisanie esejow na ten temat.
Wiecej jest pracy samodzielnej niz w Polsce. Czesto trzeba przygotowywac prezentacje - indywidualne czy grupowe.
Zeby zdac do nastepnej klasy, oprocz sredniej 4,0 z przedmiotow trzeba uzyskac rowniez 4,0 z egzaminow (skala 7-stopniowa).
Plusem takiej szkoly jest to, ze konczysz ja miedzynarodowa matura uznawana na calym swiecie.
Jednak warunkiem utrzymania sie w takiej szkole, jest naprawde dobra znajomosc angielskiego - FCE jest poziomem wyjsciowym, najlepiej jednak advance - jest to raczej logiczne, gdyz trzeba sie uczyc wszystkiego po angielsku - zawilosci historycznych, nazwy przyrodniczych itp. Moja corka na przyklad narzekala, ze musiala od nowa uczyc sie tablicy Mendelejewa

czy budowy kwiatu.
Nauka trwa 3 lata (rok w preIB plus 2 lata gimnazjium), czyli mature zdaje sie jak w Polsce w wieku 19 lat.
Rok w preIB nie wynika z tego, ze w Polsce poziom jest nizszy, a z tego, ze w Danii gimnazjium jest przewidziane dla uczniow, ktorzy maja ukonczone 10 klas. Polska podstawowka - 6 lat, plus gimnajum - 3 lata, daja w sumie 9 lat nauki, wiec dziesiaty rok, trzeba wyrownac.
Ogolnie, tak jak widze co robi moja corka, jestem w stanie stwierdzic, ze ucza sie nieco "glebiej" niz w Polsce, ale jak sam widzisz, przedmiotow jest znacznie mniej - max.7, wiec jesli nawet chcialbys miec wiecej, to niestety nie mozesz.
Moja corka, jak napisalam wyzej by miec hiszpanski, musiala zrezygnowac z polskiego i zamienic poziomy w angielskim, a zeby miec biznes prosic o zgode na dodatkowy (7 przedmiot).
Z innych informacji - muzyka, plastyka sa tylko w preIB. NIestety nie ma wf-u.
Zaliczenia wszystkie sa pisemne (oddawane zazwyczaj droga mailowa), egzaminy sa tez pisemne. Oceny z przedmiotow sa zawsze dwie:pisemna (z oddanych esejow) i ustna (aktywnosc na lekcji, prezentacje).