poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Rozpoczynanie nauki w Danii w wieku 16 lat  (Przeczytany 3640 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Xaliniasty

• Gość
Rozpoczynanie nauki w Danii w wieku 16 lat
« dnia: 03 Sie 2009, 00:21:19 »
Mam mozliwosc nauki w Danii. Dopabuse co skonczylem polskie gimnazjum wiec wydaje sie ze to dobry moment ale nie jestem pewien czy dam rade. Chcialem sie Was zapytac na jakim poziomie jest tu edukacja w wieku 16 lat. Dodam ze zamierzam sie uczyc w szkole po angielsku, niby jzeyk ten sporo ulatwia ale jednak chcialbym znac wasze opinie aby porownac to do polskiej szkoly. Z gory: dzieki  :)

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
Odp: Rozpoczynanie nauki w Danii w wieku 16 lat
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Sie 2009, 07:28:11 »
Jezeli nauka w jezyku anglelskim to tylko w IB. Dokumenty sklada sie do szkoly w lutym marcu. Szkol takich jest 7 w Danii.
Po polskim gimnazjum bedziesz musial najpierw podjac nauke w preIB czyli w klasie przygotowawczej.
Trudno porownac poziomy, bo zalezy wszytsko od poziomu nauki jaki wybierzesz. Wszystkie przedmioty sa na poziomie standardowym i wyzszym, matematyka na trzech.
Po klasie przygotowawczej masz tylko 7 przedmiotow - angielski, dunski, polski, matme, plus trzy wybrane (np. chemia, fizyka, biologia, biznes, gerografia itp.). MOzna tez jak moja corka, wybrac angielski na poziomie jezyka macierzystego, i wtedy zamiast polskiego wybrac jeszcze jeden jezyk. Aczkolwiek wymaga to znajmosci jezyka pozwalajacej na czytanie Szekspira w oryginale i pisanie esejow na ten temat.

Wiecej jest pracy samodzielnej niz w Polsce. Czesto trzeba przygotowywac prezentacje - indywidualne czy grupowe.
Zeby zdac do nastepnej klasy, oprocz sredniej 4,0 z przedmiotow trzeba uzyskac rowniez 4,0 z egzaminow (skala 7-stopniowa).
Plusem takiej szkoly jest to, ze konczysz ja miedzynarodowa matura uznawana na calym swiecie.
Jednak warunkiem utrzymania sie w takiej szkole, jest naprawde dobra znajomosc angielskiego - FCE jest poziomem wyjsciowym, najlepiej jednak advance - jest to raczej logiczne, gdyz trzeba sie uczyc wszystkiego po angielsku - zawilosci historycznych, nazwy przyrodniczych itp. Moja corka na przyklad narzekala, ze musiala od nowa uczyc sie tablicy Mendelejewa :)
czy budowy kwiatu.
Nauka trwa 3 lata (rok w preIB plus 2 lata gimnazjium), czyli mature zdaje sie jak w Polsce w wieku 19 lat.
Rok w preIB nie wynika z tego, ze w Polsce poziom jest nizszy, a z tego, ze w Danii gimnazjium jest przewidziane dla uczniow, ktorzy maja ukonczone 10 klas. Polska podstawowka - 6 lat, plus gimnajum - 3 lata, daja w sumie 9 lat nauki, wiec dziesiaty rok, trzeba wyrownac.

Ogolnie, tak jak widze co robi moja corka, jestem w stanie stwierdzic, ze ucza sie nieco "glebiej" niz w Polsce, ale jak sam widzisz, przedmiotow jest znacznie mniej - max.7, wiec jesli nawet chcialbys miec wiecej, to niestety nie mozesz.
Moja corka, jak napisalam wyzej by miec hiszpanski, musiala zrezygnowac z polskiego i zamienic poziomy w angielskim, a zeby miec biznes prosic o zgode na dodatkowy (7 przedmiot).

Z innych informacji - muzyka, plastyka sa tylko w preIB. NIestety nie ma wf-u.
Zaliczenia wszystkie sa pisemne (oddawane zazwyczaj droga mailowa), egzaminy sa tez pisemne. Oceny z przedmiotow sa zawsze dwie:pisemna (z oddanych esejow) i ustna (aktywnosc na lekcji, prezentacje).

« Ostatnia zmiana: 03 Sie 2009, 08:54:29 wysłana przez Mirra »
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

xaliniasty

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Sie 2009, 14:16:53 »
Duza dawka informacji. WIELKIE DZIEKI

Jeszcze jakby osoba chodzaca do takiej szkoly mogla napisac slowo lub dwa to bylo by super

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Sie 2009, 17:35:25 »
Z tego co sie orientuje, to nie za wiele jest tu na forum "dzieciakow" chodzacych do IB. Moja corka niestety nie pojawia sie na forum, mozesz do mnie na priv napisac swoje gg, podam jej, byc moze do Ciebie napisze... Byc moze :) bo wiesz, jak to z babami  ;D

Ogolnie, na przyklad w jej szkole w sumie na ponad 300 osob jest piecioro Polakow... Trudno powiedziec czy to duzo, czy malo....
Nie wiem jakie masz plany na przyszlosc, lecz jezeli chcialbys w Danii zostac na dluzej, to warto rozwazyc dunska szkole po dunsku.

Minusem IB jest to, ze dunskiego maja 3 godziny w tygodniu i faktycznie ucza sie tego jezyka nie za wiele, a niestety nieznajmosci dunskiego znacznie ogranicza wybor kierunkow na studiach, ze nie wspomne o znalezieniu fajnej pracy.

Gdybym drugi raz miala podejmowac decyzje, wyslalabym corke (o ile dalaby sie wyslac  ;D ) do dunskiego gimnazjum, mimo ze oznaczaloby to strate jednego roku nauki.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #3 dnia: 03 Sie 2009, 17:35:25 »

Urlop rodzicielski w Danii

Zaczęty przez RybkaWillegoDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 105
Wyświetleń: 310317
Ostatnia wiadomość 10 Cze 2016, 20:01:31
wysłana przez aneczka.k
uczelnie w Danii?

Zaczęty przez Mateusz199Dział Edukacja

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 17092
Ostatnia wiadomość 18 Kwi 2024, 10:49:09
wysłana przez Mateusz199
Czy przeglady techniczne aut sa obowiazkowe w Danii ?

Zaczęty przez KierowcaDział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 39687
Ostatnia wiadomość 27 Paź 2009, 22:39:26
wysłana przez Manior
Nastepny punkt do podniesienia naszej "popularnosci" w Danii...

Zaczęty przez MartynaMDział Hydepark

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 46011
Ostatnia wiadomość 16 Cze 2014, 17:07:43
wysłana przez natalaa
tanie rozmowy na stacjonarne i komórki do Danii z Polski

Zaczęty przez bazakbalDział Pomoc!

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 42685
Ostatnia wiadomość 17 Cze 2010, 13:19:35
wysłana przez jamjurand