poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: problematyczna umowe o prace, a zwiazki  (Przeczytany 16102 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kasia.m

• Gość
Odp: problem z 3f....
« Odpowiedź #15 dnia: 30 Lip 2009, 00:15:54 »
Tak, mam wszystkie e-maile z planami pracy, dodatkowo wycinki wyplat, na kazdym 200 ponad godzin placonych normalna stawka mon-sat. Chyba to nie starczylo... Zapisalam sie do a-kasse , poniewaz ciagle sie klocilam z szefem, on jest jak dziecko, obrazalski, jak dzwonilam raz na tydzien, zeby zalatwil sprawe z firmami dostawczymi, to sie do mnie nie odzywal, bo uwazal, ze jestem sarkastyczna :) myslalam, ze mnie zwolni w pewnym momencie, co robil z Anglikami, bardzo chamskie zwalnianie z dnia na dzien... mowilam im, zeby walczyli, ale oni to olali... mnie jednak nie zwolnil, bo mu praktycznie cala kuchnie prowadze, nie ma go tygodniami, a kiedys pracowal dzien w dzien... teraz wiem, ze wywalilam 15 tys. dkk w bloto... ale nie wiedzialam tego predzej, a przezorny zawsze ubezpieczony :P

Zadzwonie jeszcze raz, moze ktos inny wezmie moja sprawe  ???

Offline mala_z_Aarhus

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +8/-2
  • A friend to all is a friend to none.
Odp: problematyczna umowe o prace, a zwiazki
« Odpowiedź #16 dnia: 30 Lip 2009, 00:21:40 »
Niech pani nie dzwoni, tylko pojdzie i prosi o rozmowe z kims innym. I domaga sie wyjasnienia.
Sytuacje, jaka pani opisuje, zaliczylabym pod mobbing.
Prosze mowic, ze chce pani wyjasnienie odmowy listownie. Telefon to nie to samo.

W czwartek zwiazek powinien byc dluzej czynny, prosze sprobowac. Za 15 tys kr moze sie chyba pani napic kawy w siedzie zwiazku i poogladac biuro.  ;)

kasia.m

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 30 Lip 2009, 00:28:33 »
dziekuje za motywacje do walki :P
w poniedzialek pojde do nich :)
nie mam wolnego szybciej :)
jezeli powiedza to samo, to powiem, ze wysle im oficjalne pismo i chce dostac odpowiedz tez na pismie :) nie wiem czy ich bede straszyc ta prasa :P to chyba za odwazne dla mnie :)
Pan Jamjurand ma chyba racje :P Gdy sie stawilam osobiscie, to Pan mi nie wiadomo co obiecywal, wlepiajac sie w moj biust... trudno nie bylo zauwazyc :D i obiecal, ze przekaze to odpowiednim osobom :) po 2 tygodniach zadzwonil jakis wolno mowiacy Pan (juz inny) i oznajmil, ze nic nie zrobi z tym, przykro mu, nara :P a wspomnial, ze da to komus innemu, zeby sprawdzil :) i pewnie usnal za sluchawka :D moze jak ich rozruszam, i tak jest brzydka pogoda :P, to cos zrobia :)

Offline mala_z_Aarhus

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #18 dnia: 30 Lip 2009, 00:32:18 »
Bedziemy czekac na informacje.
Slyszy sie b.mieszane opinie o 3F.

Offline jamjurand

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 7
  • Reputacja: +4/-1
« Odpowiedź #19 dnia: 30 Lip 2009, 00:33:35 »
Odpowiadajac na pismie beda musieli troche pomyslec i sprawdzic swoje poczynania. Pamietaj kontakt tylko przelozonymi!!
Tak sobie mysle, ze jako menadzer czego ty szukalas w 3F? O prasie musisz wspomniec bo popularnosc zwiazkow strasznie maleje i to jest ich bardzo czuly punkt.

Do mnie to na ty prosze! Jestesmy w Danii :)

Offline mala_z_Aarhus

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #20 dnia: 30 Lip 2009, 00:38:05 »
Ja licze na to, ze zamieszcza podstawe prawna swojej odmowy. Wtedy mozna to spokojnie sprawdzic i zastanowic sie co dalej.
Prosze pamietac, ze powiedziala im pani, ze opuszcza Danie.

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 30 Lip 2009, 00:47:41 »
Ubiegajac sie o pozwolenie na prace trzeba bylo zalaczyc umowe o prace i warunki musialy w przyblizeniu odpowiadac warunkom miejsc pracy objetych ukladem zbiorowym.

Ja bym nikogo nie straszyl tylko spokojnie wypytal na czym stoje i jezeli nie da sie nic zrobic to trudno. :)

W Danii jest normalnie okres wypowiedzenia, czasami tylko kilkudniowy, ktory tez jest opisany w ukladzie zbiorowym, jezeli miejsce pracy jest objete takim.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 30 Lip 2009, 00:47:41 »

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 30 Lip 2009, 00:53:06 »
PS. Bylo wydane pozwolenie na prace?

Z tych 15 tys. na zwiazki SKAT automatycznie zwroci 5 tys. :)

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 30 Lip 2009, 08:52:04 »
.. wspomnial, ze da to komus innemu, zeby sprawdzil :)
Wiec mozna zapytac czy jest cos nowego w sprawie.
Najlepiej miec konkretne pytania:
1. Nadgodziny - jesli nie jest wpisane w umowe ze nalezy sie dodatek za nadgodzinny to mozliwe ze sie nienalezy.
2. SH (pieniadze na swieta wypadajace w dni pracujace) - jak powyzej.
3. Feriepenge - rozumiem ze byly odkladane pieniadze na urlop a jesli nie, to ponownie jak patrza na to zwiazki?
..

PS. Tym razem zakryj biust zeby chlop slyszal co mowisz. ;D

Offline Svaria

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #24 dnia: 30 Lip 2009, 09:23:29 »
Dobrze by bylo rowniez poprosic aby ludzie z 3f na pismie pokazali odpowiednie paragrafy z kodeksu pracy plus zeby pokazali ustawy o placach w DK  i regulacjach dotyczacych nadgodzin. (Ale nie tych z umow zwiazkowych ale z prawa stworzonego przez dunski rzad)

Jak Jurand napisal, straszenie prasa moze ich bardzo zmobilizowac

Jezeli wyplata nadgodzin jest uregulowana przez ZZ a nie przez rzad to wtedy neistety pracodawcy nic nie da sie zrobic bo przeciez on nie podpisal umowy z ZZ i jedyne co pozostaje to sprawdzic kontrakt i jego konstrukcje przez prawnikow (chociazby tych z 3f)
Nie ten morduje naród, kto go zabija, lecz ten, kto go demoralizuje - Arystoteles

Offline jamjurand

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #25 dnia: 30 Lip 2009, 09:31:50 »
"jak na to patrza zwiazki"? Z opowiadan Kasi okazuje sie, ze sa minimalnie zainteresowane ta sprawa; jej kontrakt moze byc niezgodny z prawem (nikt tego nie czyta dokladnie i pozniej kontroluje ani w Statsforv. ani w Udl.styrels.)), za nadgodziny i sh musza jej zaplacic, wyobraz sobie, ze firmy oszczedzajac, zamiast zatrudniac ludzi na 37g. tygodniowo zaczna praktycznie zatrudniac na 50?
 Tu mozna zlozyc skarge na 3F do 3F's klagerådet (rada do rozpatrywania skarg niezadowolonych czlonkow).
« Ostatnia zmiana: 30 Lip 2009, 09:42:59 wysłana przez jamjurand »

Offline Svaria

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #26 dnia: 30 Lip 2009, 09:49:06 »
Jurand czy wyzsze stawki za nadgodziny sa uregulowane przez panstwo czy przez ZZ ?
Nie ten morduje naród, kto go zabija, lecz ten, kto go demoralizuje - Arystoteles

Offline jamjurand

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #27 dnia: 30 Lip 2009, 10:03:51 »
Tego juz nie wiem, ale wiem, ze trzeba placic albo wzamian zaproponowac wolne, rowniez czesto zafundowac zarcie (tak bylo u mnie).

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 30 Lip 2009, 10:09:11 »
Jak Jurand napisal, straszenie prasa moze ich bardzo zmobilizowac
Tu mozna zlozyc skarge na 3F do 3F's klagerådet (rada do rozpatrywania skarg niezadowolonych czlonkow).
"Hvis ansættelsesforholdet er omfattet af en kollektiv overenskomst, er betaling for overarbejde typisk reguleret deri. Det er sædvanligt, at overarbejde ifølge de kollektive overenskomster honoreres med et tillæg på eksempelvis 50 % af lønnen pr. udført overarbejdstime. Hvis overarbejde er udført om natten eller i weekender, beregnes ofte et tillæg på 100 %.

Denne praksis er ikke gældende for ansættelsesforhold, der ikke er omfattet af en kollektiv overenskomst. I mangel af aftale er udgangspunktet derfor, at medarbejderen i den situation ikke har krav på honorering ud over den normale løn
."

W skrócie, jeżeli miejsce pracy jest objęte układem zbiorowym to normlnie otrzymuje się dodatek za nadgodziny.
To nie dotyczy miejsc pracy nie objetych układem zbiorowym i pracownikowi w tej sytuacji z reguły nie należy się dodatek za nadgodziny.

Źródło: Arbejdstid

Offline Svaria

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #29 dnia: 30 Lip 2009, 10:15:22 »
W tej sytuacji pracodawca nie ma podpisanej umowy z ZZ wiec nie mial obowiazku wyplacania dodatkow za nadgodziny,
jezeli przy tym placic za kazda dodatkowa godziny te 150 kr to raczej nie zlamal jakichkolwiek warunkow umowy  :-\

PS
Dzieki Klingon za linka :)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #29 dnia: 30 Lip 2009, 10:15:22 »

POZWOLENIE NA PRACE

Zaczęty przez Marek&GosiaDział Pomoc!

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 11121
Ostatnia wiadomość 14 Cze 2006, 20:15:12
wysłana przez Grzegorz_Odense
Umowa o prace w jezyku polskim, czy moge o nia prosic?

Zaczęty przez karolcia25Dział Praca w Danii

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 11470
Ostatnia wiadomość 03 Lip 2008, 17:01:14
wysłana przez K3
2 prace na 1 pozwoleniu

Zaczęty przez barbara1Dział Praca w Danii

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 10712
Ostatnia wiadomość 22 Wrz 2007, 09:00:30
wysłana przez marta_malgorzata
Ulga 53 przy zmianie umowy o pracę