poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: pytanie dentystyncze  (Przeczytany 5276 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

pytajnik

• Gość
pytanie dentystyncze
« dnia: 08 Wrz 2009, 08:25:03 »
Taka sprawa: 2 miesiące temu rozbolał mnie strasznie ząb. Zadzwoniłem do 4 dentystów w Kolding - żaden nie chciał mnie przyjąć (2 tygodnie temu jeden zadzwonił że może mnie przyjąć ;) ). Umówiłem się na wizytę u dentysty we Flensburgu. Z jednaj wizyty zrobiły się 4 (bo trzeba było zęba odpowiednio potraktować różnycmi specyfikami stomatologicznymi i wymagało to czasu ;) ). Zapłaciłem za wszystko oczywiście sporo pieniędzy gdyż w Niemczech przyjęto mnie jako prywatnego pacjenta. Mam faktury z Flensburga, żółtą kartę z Danii i niebieską EU-SYGESIKRINGSKORT (nie honorowaną u tego niemieckiego dentysty).
Pytanie: czy jest szansa na odzyskanie części pieniędzy za tego dentystę? (a jaśli tak to gdzie napisać / gdzie się udać??)

guniek

• Gość
Odp: pytanie dentystyncze
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Wrz 2009, 09:56:10 »
2000 za 6 - 8 zębów? gdzie tak tanio ? mój dentysta bierze 800 - 1500 za jedną plombe

pytajnik

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Wrz 2009, 10:13:52 »
Oczywiście zapłaciłem sporo. Nie chodzi mi o zwrot całej kwoty ale chociaż o część - wszak nawet w Danii jakaś cześć jest zwracana. Sytuacja była podbramkowa - ząb bardzo bolał a w Danii nikt nie chciał mnie przyjąć (sorry - gdybym miał czekać miesiąc z bólem zęba to chyba prędzej bym zszedł z tego świata ;) ) - więc ponawiam pytanie: czy jest szansa zwrot części pieniędzy a jeśli tak to co należy zrobić?

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +1/-1
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Wrz 2009, 11:19:11 »
Oczywiście zapłaciłem sporo. Nie chodzi mi o zwrot całej kwoty ale chociaż o część - wszak nawet w Danii jakaś cześć jest zwracana. Sytuacja była podbramkowa - ząb bardzo bolał a w Danii nikt nie chciał mnie przyjąć (sorry - gdybym miał czekać miesiąc z bólem zęba to chyba prędzej bym zszedł z tego świata ;) ) - więc ponawiam pytanie: czy jest szansa zwrot części pieniędzy a jeśli tak to co należy zrobić?

Dentysta jest w DK 100% płatny. Jak masz dodatkowe ubezpieczenie możesz się starać o zwrot części kosztów - jednak to bardzo mała część nie adekwatna do ubezpieczenia. Zasadniczo nic ci się nie należy.

[Posted on: 08 Wrzesień  2009, 11:18:22]

Z tego co wiem to w Danii trzeba placic za dentyste nawet jak sie ma zolta karte, leczylam tutaj juz szesc zebow i za kazdym razem musialam placic, w sumie wyszlo razem 2000 koron...wiec nie wiem jak to z tym zwrotem hmmm :P

[Posted on: 08 Wrzesień  2009, 09:30:32]

To bylo za osiem zebow, juz sie pogubilam ;D, no w kazdym razie ponad 200 kr za kazdy a Ty ile w Niemczech placiles, moze jak to bylo duzo wiecej to zwroca chociaz ta roznice  ???

Taniej niż w PL  ;D ;D ;D ;D

Offline neletop

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 4
  • -Otrzymane: 16
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Wrz 2009, 11:20:26 »
czy jest szansa zwrot części pieniędzy a jeśli tak to co należy zrobić?
Mysle ze musisz sie udac do komuny. Oni ci powiedza co masz dalej robic. Na sundhed.dk pisza ze region zwraca czesc kosztow leczenia dentystycznego: Tandlægehjælp
Du får tilskud fra regionen til:

undersøgelse 
tandrensning 
diagnostisk og forebyggende grundydelse 
individuel forebyggende behandling 
kontrol efter forebyggelse 
tandfyldning 
rodbehandling 
tandudtrækning 
visse operative indgreb 
undersøgelse og behandling af tandkødsbetændelse
Tilskuddets størrelse afhænger af behandlingens art og din alder. Det udgør mellem 40 og 65 % af tandlægens honorar. Ved operation er tilskuddet et fast beløb.
Alle unge under 18 år kan få gratis kommunal tandpleje. Unge på 16 og 17 år har mulighed for at vælge   mellem behandling hos den kommunale tandpleje eller hos en privatpraktiserende tandlæge. Nærmere oplysning kan fås ved henvendelse til kommunen.

Offline neletop

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Wrz 2009, 11:30:17 »
Dentysta jest w DK 100% płatny. Jak masz dodatkowe ubezpieczenie możesz się starać o zwrot części kosztów - jednak to bardzo mała część nie adekwatna do ubezpieczenia. Zasadniczo nic ci się nie należy.[
To nie zupelnie prawda z ta 100% platnoscia. Wiele uslug dentystycznych jest dofinansowywanych - choc nie wszystkie. Np plomby amalgamatowe tak, ale juz plastykowe nie.

Offline Solvej

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 5
  • -Otrzymane: 9
  • Reputacja: +34/-32
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Wrz 2009, 12:01:21 »
Z tego co wiem to w Danii trzeba placic za dentyste nawet jak sie ma zolta karte, leczylam tutaj juz szesc zebow i za kazdym razem musialam placic, w sumie wyszlo razem 2000 koron...wiec nie wiem jak to z tym zwrotem hmmm :P

[Posted on: 08 Wrzesień  2009, 09:30:32]

To bylo za osiem zebow, juz sie pogubilam ;D, no w kazdym razie ponad 200 kr za kazdy a Ty ile w Niemczech placiles, moze jak to bylo duzo wiecej to zwroca chociaz ta roznice  ???

Aneczko to naprawde taniocha. Samo znieczulenie kosztuje 100kr (3 lata temu) 
Po co pelne autobusy Dunów jezdza do szczecinskich dentystow ?
Gdy mi raz powiedzial ile bedzie mnie kosztowalo leczenie kanalowe to pojechalam do PL. na przejazd i naprawe zeba wystarczylo i jeszcze kieszonkowe bylo ;) ;) ;D
« Ostatnia zmiana: 08 Wrz 2009, 12:21:47 wysłana przez Zelandia »

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 08 Wrz 2009, 12:01:21 »

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Wrz 2009, 13:00:43 »
To nie zupelnie prawda z ta 100% platnoscia. Wiele uslug dentystycznych jest dofinansowywanych - choc nie wszystkie. Np plomby amalgamatowe tak, ale juz plastykowe nie.

być może, ale w tych nie dofinansowanych kwestiach pomaga dodatkowe ubezpieczenie. Co do kwestii dentysty w Niemczech to nie sądzę aby coś dostał.

Offline Solvej

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 5
  • -Otrzymane: 9
  • Reputacja: +34/-32
« Odpowiedź #8 dnia: 08 Wrz 2009, 13:32:18 »
Ja tylko zgaduje.... :)
Dlaczego mieliby zwracac skoro w Danii oplata stomatologiczna jest w pełni odpłatna ?  Chyba,ze jestes osoba niepelnioletnia ?:) Albo dodatkowe prywatne ubezpieczenie.
Dofinansowanie mozna otrzymac tj. moja kolezanka po odbytej chemioterapi popsuly jej sie zeby. Bedzie miala dofinansowanie na ich naprawe.

Ale pewnie sie myle i moze jest jakis mozliwosc zwrotu czesc  Twoich kosztow :) 

pytajnik

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 08 Wrz 2009, 13:38:54 »
ok - dzięki za odpowiedzi i jeśli ktoś coś ciekawego jeszcze wie niech napisze
(to że część opłaty za usługi dentystyczne jest zwracana wiem gdyż "na duńskim" ;) mieliśmy do rozszyfrowania rachunek dentystyczny i tam były 2 rubryki - pierwsza kwota w całości płacona przez pacjenta, druga z dofinansowaniem własnie chyba komuny ;); ten przykładowy rachunek był na ok. 19000DKK ;) z czego komuna (?)zwracała bodajże ok 2000 DKK -czyli jakieś 10% ;). Fakt to był duński dentysta; coż -musiałem jechać do Niemiec bo u Duńczyków tak jak pisałem musiałbym czekać Z BÓLEM ok miesiąca...

Katarynka

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 08 Wrz 2009, 13:56:07 »
Idz z rachunkiem do komuny, te pozycje gdzie w Danii przysluguje offentlig tilskud powinni zwrócic

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #11 dnia: 08 Wrz 2009, 14:10:57 »
a wogole o jakiej kwocie jest mowa?????

Offline neletop

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #12 dnia: 08 Wrz 2009, 14:49:07 »
Tak i tak idz do komuny. Powinienes dostac zwrot czesci kosztow.

pytajnik

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 08 Wrz 2009, 15:01:59 »
ok - dzieki - ale do jakiego konkretnie "oddziału" komuny (bo z tego co zdażyłem się zorientować to sprawy "koldingowe" załatwia się w Kolding, Haderslev (np. skat), Aabenra (tu kiedys tam starałem się o pozwolenia) a może też innych miastach? Puentując jaką nazwę ma oddział komuny do którego powinienem się udać?

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #13 dnia: 08 Wrz 2009, 15:01:59 »

pytanie

Zaczęty przez didooDział Pomoc!

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 7297
Ostatnia wiadomość 08 Sie 2011, 18:38:33
wysłana przez didoo
Krotkie pytanie dot. ulg za dojazdy i wyzywienie

Zaczęty przez soul1985Dział Podatki

Odpowiedzi: 15