poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Spowiedz  (Przeczytany 8400 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Judka

• Gość
Spowiedz
« dnia: 13 Paź 2009, 10:26:33 »
Witam. Chcialabym sie dowiedziec jak wyglada spowiedz w DK. Bylam pare razy w kosciele w Haderslev, ale nie widzialam tam konfesjonalu. Znajomi mowia, ze w Danii nie chodzi sie do spowiedzi, a wszystkie grzechy zostaja odpuszczane w czasie mszy sw. Czy to prawda?
Czy ktos wie, jak to naprawde jest? A moze trzeba sie przed msza umowic z ksiedzem na spowiedz?
Prosze o informacje.
Pozdrawiam

Offline Solvej

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 5
  • -Otrzymane: 9
  • Reputacja: +34/-32
Odp: Spowiedz
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Paź 2009, 11:22:35 »
A Ty pytasz jako protestantka czy katoliczka ? Bo nie bardzo rozumiem Twojego pytania.
« Ostatnia zmiana: 13 Paź 2009, 11:33:49 wysłana przez Zelandia »

rokas

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Paź 2009, 11:33:08 »
Zelandia, jak nie masz nic do powiedzenia, to po co sie wciskasz miedzy wodke a zakaske? Pozwol sie wypowiedziec tym, ktorzy znaja odpowiedz na pytanie autorki. I jeszcze, zeby Ci objasnic, protestantyzm to nie jest religia li i jedyniue Dunczykow, w Polsce poludniowej i zachodniej mamy ich calkiem sporo, wiec ostatnia uwage moglas sobie darowac.

Judko, w kosciele protestanckim obowiazuje spowiedz powszechna, wiec znajomi Ci dobrze mowili.

Offline Solvej

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Paź 2009, 12:00:13 »
rokas, a Ty nie pyskuj i nie wciskaj mnie miedzy  alkohol :D .
Ona pyta o Danie nie o kosciol   :) 
Ja jako katoliczka chodze do spowiedzi, do kosciola katolickiego oczywiscie, w Danii
I w czym masz problem rokas ?

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Paź 2009, 12:17:55 »
Protestantyzm jest odmiana katolicyzmu i wywodzi sie z katolicyzmu. Byl jedynie odpowiedzia grupy niezadowolonych z moralnego zepsucia ksiezy katolickich.
Rozlam nastapil w XVI wieku, wiec stosunkowo niedawno (biorac pod uwage historie chrzescijanstwa).
Wiara zasadniczo nie rozni sie, natomiast znacznie roznia sie ceremonie. NIe znajdziesz w kosciele protestanckim spowiedzi, miedzy innymi dlatego, ze protestanci potepili tzw. sprzedawanie odpustow przez ksiezy katolickich.
Protestantyzm jest dominujacym odlamem katolicyzmu w zachodniej Europie.

Moim zdaniem, nie wazne do jakiego kosciola chodzisz... wazne, ze wierzysz w Boga.
Kosciol jest dla mnie li i jedynie posrednikiem.
Jezeli popelnilam grzech, to z niego rozliczam sie przed sama soba i tym na gorze. Ziemski posrednik w postaci ksiedza nie jest mi potrzebny.
Aczkolwiek rozumiem potrzebe i przywiazanie do tradycji innych.
Moim zdaniem, po porstu poszukaj w okolicy kosciola katolickiego.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Judka

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Paź 2009, 12:24:20 »
Dzieki za szybkie odpowiedzi. Moze faktycznie troche zle ulozylam pytanie. Chodzi mi o spowiedz w kosciele katolickim. Bylam w kosciele katolickim w Haderslev i jak juz wyzej pisalam nie widzialam tam zadnego konfesjonalu :-( Wiec troche jestem ciekawa jak spowiedz sie odbywa. Trzeba sie wczesniej umowic z ksiedzem czy jak?
Z gory dziekuje za pomoc.

rokas

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Paź 2009, 12:41:11 »
rokas, a Ty nie pyskuj i nie wciskaj mnie miedzy  alkohol :D .
Ona pyta o Danie nie o kosciol   :) 
Ja jako katoliczka chodze do spowiedzi, do kosciola katolickiego oczywiscie, w Danii
I w czym masz problem rokas ?
Pyta o spowiedz w kosciele w Danii, to raz, ale moze rzeczywiscie, za duzo dla Ciebie, nie ogarnelas. Dwa, po edycji Twojego posta rzeczywiscie ciezko wywnioskowac, do czego sie przyczepilem. Trzy, guzik mnie obchodzi, jakiego jestes wyznania i gdzie sie spowiadasz, nie o tym temat jest. Z mojej strony do Ciebie w tym temacie EOT.

Judko, masz tu namiary na polskiego ksiedza z Haderslev, zadzwon lub napisz maila i zapytaj:

Jan Zalewski,

Skt. Marie Kirke
Mariegade 8

6100 Haderslev

Telefon og Fax 74 52 23 26

Mobil 21 29 11 61

E-mail ks.jan@get2net.dk

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 13 Paź 2009, 12:41:11 »

Offline Solvej

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Paź 2009, 12:53:09 »
Dzieki za szybkie odpowiedzi. Moze faktycznie troche zle ulozylam pytanie. Chodzi mi o spowiedz w kosciele katolickim. Bylam w kosciele katolickim w Haderslev i jak juz wyzej pisalam nie widzialam tam zadnego konfesjonalu :-( Wiec troche jestem ciekawa jak spowiedz sie odbywa. Trzeba sie wczesniej umowic z ksiedzem czy jak?
Z gory dziekuje za pomoc.

Judko, w kosciele do ktorego chodze jest konfesjonal wbudowany. Czyli sa troje drzwi gdzie w srodkowych siedzi ksiadz a do bocznych wchodza grzesznicy ;)) Poprosic o spowiedz mozesz przed lub po mszy.
:)

Rokas milego dnia zycze :)

Judka

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Paź 2009, 12:58:07 »
Rokas, dzieki za info.
Zelandio, Tobie tez dziekuje za informacje - szkoda tylko, ze taka zgryzliwa jestes. Ale spoko jakos to przezyje :D

Pozdrawiam

Offline Solvej

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #9 dnia: 13 Paź 2009, 13:04:50 »
Pytanie wyprostowane wiec odpowiedzialam  :P
 ;)  ;D