poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: polskie blachy prosze o info vajen  (Przeczytany 62004 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

wisia

• Gość
Odp: polskie blachy prosze o info vajen
« Odpowiedź #105 dnia: 29 Sie 2009, 20:55:35 »
Jesli mieszkasz w  danii tu jestes zameldowany, to Twoim obowiazkiem jest rowniez dopilnowanie tego, aby auto ,ktorym sie poruszasz na terenie tego kraju spelnialo wszystkie wymogi jakie sa nakladane na posiadaczy aut dopuszczonych tu do jazdy.....nie ma od tego zadnego odwolania ,tak stanowi prawo tego kraju....czytajac Twoje posty odnioslam wrazenie ,sam chyba tez nie zaprzeczysz , ze chcialbys jakos obejsc przepisy... pewnie, wszystko jest mozliwe, ale czy zawsze Polak musi kombinowac? dlaczego, chce byc madrzejszy i cwanszy od innych, dlaczego nie mozna, po prostu zrobic wszystkiego jak sie nalezy?Za kazdym razem kiedy czytam, jak ktos chce sie wymigac... trafia mnie szlag... wczoraj po poludniu w mojej miejscowosci , skat zrobil kontrole,a dzis... jak wiesc gminna niesie autem do pracy jutro nie wyjada.... po prostu zabrano im tablice rejestracyjne i tu masz kolego odpowiedz na swoje pytanie.

karolwe

• Gość
« Odpowiedź #106 dnia: 29 Sie 2009, 20:57:21 »
Poświęciłem nieco czasu aby odświeżyć swą wiedzę i z bólem stwierdzam co następuje.
Bardzo trudno jest jednoznacznie określić stan prawny odnośnie obligatoryjności wymiany prawa jazdy.Bez najmniejszych problemów podejmę się obrony obu stron takowego sporu. Niejednoznaczność przepisów prawa wewnętrznego sprawia, że nadinterpretacja lub raczej stronnicza interpretacja jest więcej niż ułatwiona. Dyrektywa UE 91/439/EEC mówi
" Prawa jazdy wydane przez Kraje Członkowskie powinny być wzajemnie honorowane." aby zaraz poniżej stwierdzić " Jeżeli posiadacz ważnego prawa jazdy osiedla się na stały pobyt w Kraju Członkowskim innym, niż ten, który mu wydał prawo jazdy, goszczący Kraj Członkowski może stosować do posiadacza prawa jazdy, swoje krajowe przepisy(...)".Tak oto można zastanawiać się czy przychylić się do opinii mówiącej, że postanowienia podane w Artykule 8 Dyrektywy 80/1263/EEC, a zwłaszcza zobowiązanie do wymiany prawa jazdy w terminie jednego roku od daty zmiany stałego miejsca zamieszkania, stanowią utrudnienie w swobodnym poruszaniu się osób, zważywszy, że jest to niedopuszczalne w świetle postępu poczynionego w kierunku integracji Europejskiej czy może zastanowić się nad faktem, iż ze względów związanych z bezpieczeństwem na drogach i z ruchem, Kraje Członkowskie powinny mieć możność dodania własnych postanowień w sprawie cofnięcia, zawieszenia i unieważnienia praw jazdy w stosunku do wszystkich posiadaczy praw jazdy mających stałe miejsce zamieszkania na ich terytorium.
Podobnie jak prawo Unijne nie jest spójne w tej kwestii tak i Ministerstwo Spraw Zagranicznych nie ułatwia nam zadania podając sprzeczne informacje.Raz jest to : "Nie jest wymagane międzynarodowe prawo jazdy; wystarczy prawo jazdy wydane w Polsce. Jednak przy dłuższym pobycie w Niderlandach, po upływie 6 miesięcy od daty wpisu do rejestru mieszkańców, nie można posługiwać się polskim prawem jazdy. Należy wówczas złożyć wniosek we właściwym urzędzie ds. ruchu drogowego (RDW) o wymianę prawa jazdy na niderlandzkie." a zaraz potem "nie mają już Państwo obowiązku wymiany pierwotnego prawa jazdy przy przenoszeniu się do innego Państwa Członkowskiego, ale mogą Państwo o to dowolnie występować".Wyciągnięcie wniosków zostawiam Wam samym.Jedno jest pewne: Wymiana PJ wiele ułatwia.
Jeszcze jedno, ale to już mój prywatny wywód. Jeśli ktoś powoła się na przepis o obowiązku uznania PJ wydanego w innym kraju UE to niech nie zdziwi się kiedy sprawdzona zostanie data wydania dokumentu. Pamiętać bowiem należy, iż Polska jest członkiem UE od stosunkowo niedawna. Natomiast wszystkie PJ wydane po akcesji Polski do struktur UE są plastikowymi kartami co uniemożliwia realizacje punktu 3. art.1. dyrektywy 91/439/EEC mówiącego o możliwości umieszczania w tym prawie jazdy informacji potrzebnych dla służb administracyjnych.

Offline Solvej

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 5
  • -Otrzymane: 9
  • Reputacja: +34/-32
« Odpowiedź #107 dnia: 29 Sie 2009, 21:12:24 »

....czytajac Twoje posty odnioslam wrazenie ,sam chyba tez nie zaprzeczysz , ze chcialbys jakos obejsc przepisy... pewnie, wszystko jest mozliwe, ale czy zawsze Polak musi kombinowac? dlaczego, chce byc madrzejszy i cwanszy od innych, dlaczego nie mozna, po prostu zrobic wszystkiego jak sie nalezy?Za kazdym razem kiedy czytam, jak ktos chce sie wymigac... trafia mnie szlag...

otoz to !! na tym zdaniu ugryzlam sie w jezyk :P ,  ze wciaz sie mowi - Polak kombinuje Nie chcialam aby z pazurami mi do oczu skoczyli :D 
Ale Dania jest fajna , korony tym bardziej :D ... fakt, tez kombinuja by podatku za nie nie placic  :D  ;D

Offline Zurich

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #108 dnia: 29 Sie 2009, 21:15:13 »
Jesli mieszkasz w  danii tu jestes zameldowany, to Twoim obowiazkiem jest rowniez dopilnowanie tego, aby auto ,ktorym sie poruszasz na terenie tego kraju spelnialo wszystkie wymogi jakie sa nakladane na posiadaczy aut dopuszczonych tu do jazdy.....nie ma od tego zadnego odwolania ,tak stanowi prawo tego kraju....czytajac Twoje posty odnioslam wrazenie ,sam chyba tez nie zaprzeczysz , ze chcialbys jakos obejsc przepisy... pewnie, wszystko jest mozliwe, ale czy zawsze Polak musi kombinowac? dlaczego, chce byc madrzejszy i cwanszy od innych, dlaczego nie mozna, po prostu zrobic wszystkiego jak sie nalezy?Za kazdym razem kiedy czytam, jak ktos chce sie wymigac... trafia mnie szlag... wczoraj po poludniu w mojej miejscowosci , skat zrobil kontrole,a dzis... jak wiesc gminna niesie autem do pracy jutro nie wyjada.... po prostu zabrano im tablice rejestracyjne i tu masz kolego odpowiedz na swoje pytanie.

Odpowiedz jest prosta dlaczego polacy nie chca przerejestrowac aut.A wiec dlatego ze musieli by wyjac troche dudków ze swojej sakiewki i zaniesc w zebach. ;D ;D ;D Gdyby w danii auta byly tansze niz w polsce wtedy nikt by sie nie puszyl jak indor ze jak to,ze to unia a ze ja polak a ze to a ze tamto tylko by kupowal auto w danii.

Offline rey2000

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 22
« Odpowiedź #109 dnia: 29 Sie 2009, 21:35:06 »
Niestety nie tylko polskie blachy sa celem ,ale rowniez szwedzkie i niemieckie,dziwne ze turkow nie widzialem swoimi samochodami poprostu jezdza na dunskich blachach.

zooo

• Gość
« Odpowiedź #110 dnia: 29 Sie 2009, 21:46:34 »
do koralowe ...: ?????????????????

guniek

• Gość
« Odpowiedź #111 dnia: 30 Sie 2009, 00:37:33 »
Słuchajcie o co wam wszystkim chodzi, były blachy karolwe wyskakuje z prawem jazdy, trzeba zmienić nie trzeba -jakieś linki do dyrektyw unijnych o których interpretacji nikt nie ma zielonego pojęcia. Na razie UE nie jest stanami zjednoczonymi i kazdy kraj ma prawo miec swoje własne przepisy. Cieszcie sie ze mozecie korzystać tu z dóbr duńskiego systemu i odpuscie sobie te pl blachy. Ja odnosze wrazenie ze co większy szpaner i cham to lepsze auto musi mieć. A zajedzie potem w PL pod rozwalającą si8e chałupe i wszyscy widzą jaki on bogaty.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #111 dnia: 30 Sie 2009, 00:37:33 »

poly

• Gość
« Odpowiedź #112 dnia: 30 Sie 2009, 00:39:58 »
a jak ktos w bloku mieszka :P

guniek

• Gość
« Odpowiedź #113 dnia: 30 Sie 2009, 01:15:53 »
Dzięki za troche humoru Poly

Offline rey2000

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 22
« Odpowiedź #114 dnia: 30 Sie 2009, 09:36:02 »
Ktos napisal ze smiga 6 lat ???,wydaje mi sie ze tylko przyjezdza tu szosty rok z rzedu na jakis czas ,stąd ten bohaterski wyczyn!

Nie ma co sie chwalic,ktos kto jest(powtarzam)JEST tu 6 LAT doskonale wie ze jest to ..... ;D ;D
Pracując tutaj 6 lat wychodzi ,ze samochodu dorabiasz sie szybciej niz w polsce.     pozdr     ;)
A pracujac krotko ,wiadomo czynsz,prad,woda,internet,jedzenie i jeszcze samochod mam zmienic ???>:( stąd takie a nie inne wypowiedzi)
Gadka szmatka.

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +1/-1
« Odpowiedź #115 dnia: 30 Sie 2009, 09:53:18 »
Czy mozesz byc tak mily  i wyjasnil jak mozna jezdzic pl blachy w dani , majac polska firme dziekujemy
Kiedyś miał to już wyjaśnić i rura mu zmiękła, więc albo nie wie albo trzaska kit. No chyba ze okresowo pracuje a to się wtedy nijak ma do tematu.

[Posted on: 30 Sierpień  2009, 09:51:30]

Ciekawe co piszesz, ze chlep nie jest w Danii drozszy, ja place w piekarni za chlep ok. 40-50Kr. Zdawalo sie mi, ze w Polsce chleb mozna kupic taniej niz 20zl, ale skoro tak twierdzisz i jestes Vera najmadrzejszy na tym forum, to prosze o wybaczenie  ;D  A uzywanie takich okreslen jakie mają panstwo okazje zobaczyc powyżej w cytowanej wypowiedzi, potwierdza brak odpowiedniego wysłowienia się, a także prostackie myslenie, ktoremu nie towarszyszy zadna wartosć.

Ty ciągle o chlebie hehhehe
piszesz nie na temat to jeden problem że nie wiesz o co chodzi. Po drugie dobrze radzę porównaj chleb w obu krajach i o tej samej wartości to zobaczysz że różnica nie wielka. Widać że zakupów nie robisz w DK

ZOO

• Gość
« Odpowiedź #116 dnia: 30 Sie 2009, 11:11:17 »
\
Nie ma co sie chwalic,ktos kto jest(powtarzam)JEST tu 6 LAT doskonale wie ze jest to ..... ;D ;D
Pracując tutaj 6 lat wychodzi ,ze samochodu dorabiasz sie szybciej niz w polsce.     pozdr     ;)
A pracujac krotko ,wiadomo czynsz,prad,woda,internet,jedzenie i jeszcze samochod mam zmienic ???>:( stąd takie a nie inne wypowiedzi)
Gadka szmatka.

NARESZCIE KTOŚ SPOJRZAŁ PRAWDZIE W OCZY I NAPISAŁ O CO WIĘKSZOŚCI Z NAS CHODZI !!!GDYBY SAMOCHODY BYŁY TAŃSZE NIE BYŁO BY TEGO BEZSENSOWNEGO WĄTKU .LUDZIE ZASTANÓWCIE SIE, ALBO RYBKI ALBO AKWARIUM !!!A NIE UDAJECIE CWANIAKOW KTÓRZY "JUZ TYLE LAT SMIGAJA POLSKIM AUTEM "

poly

• Gość
« Odpowiedź #117 dnia: 30 Sie 2009, 11:37:22 »
Ja tu jestem nie przerwalnie 6 lat ,mam staly pobyt i mnie zlapia haha

zoo

• Gość
« Odpowiedź #118 dnia: 30 Sie 2009, 12:17:27 »
złapią czy nie złapią, ja tam wole mieć spokojną głowę  i nie stresować sie na widok POLITI

Offline Solvej

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 9
  • Reputacja: +34/-32
« Odpowiedź #119 dnia: 30 Sie 2009, 12:24:45 »
Ja tu jestem nie przerwalnie 6 lat ,mam staly pobyt i mnie zlapia haha

Dziekuj sasiadom- Dunczykom, ze jeszcze nie szepleli policji  ;D Zreszta ..wstydzilbys sie chwalic, ze lamiesz prawo  :D  a moze jeszcze sie pochwal ile masz na liczniku jezdzac po Danii ? :-X 

bleeeee nie cierpie cwaniakow  >:(

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #119 dnia: 30 Sie 2009, 12:24:45 »

bardzo proszę o przetlumaczenie

Zaczęty przez dar_czarDział Tłumaczenia

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 15637
Ostatnia wiadomość 24 Lip 2007, 12:41:29
wysłana przez dar_czar
proszę o przetłumaczenie

Zaczęty przez robi2007Dział Tłumaczenia