poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: dom full wypas  (Przeczytany 2848 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ciacho

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
dom full wypas
« dnia: 04 Mar 2010, 09:05:54 »
Witam, jako totalnie niedoświadczona w wynajmowaniu mieszkania/domu mam pytanie.

Mam zamiar wynająć fajny domek w pełni wyposażony tzn. sprzęty AGD, meble itd. Właśnie dostałam umowę do podpisania i oprócz standartowej umowy jest też dołączonych parę stron dopisanych dodatkowo przez właścicieli.

To co mnie trochę zaniepokoiło:
1. widnieje tam zapis że przy wyprowadzeniu się należy mieszkanie odmalować (niezależnie czy się ściany zmasakrowało czy nie)

2. ubezpieczenie w wypadku kradzieży sprzętów ja pokrywam oni ubezpieczają tylko dom

3. wszelkie naprawy sprzetu idą z mojej kieszeni a właściciele nie będą ponosić kosztów (chodzi o zwykłe zużycie sprzętów a nie ich demolkę)

Czy takie ustalenia są na porządku dziennym przy wynajmie wyposażonego domu, czy tylko ci konkretni właściciele tak sobie wymyślili?

Z góry dzięki za odpowiedzi!

Offline Liwia

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Odp: dom full wypas
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Mar 2010, 09:32:19 »
Z tym malowaniem to chyba normalka. Ja mieszkałam w mieszkaniu tylko 3 miesiące, bo pozmieniały mi się plany i musiałam się przeprowadzić. Ściany były w ogóle nie zabrudzone, bo nie palę i też nic nie wieszałam na ścianach, nawet jednego gwoździa nie wbiłam, a za malowanie musiałam zapłacić i to nie mało :-\
A z tym sprzętem to brzmi dla mnie logicznie... Do tego na pewno bym się nie przyczepiła.

Pozdrawiam  :)

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Mar 2010, 09:39:46 »
Malowanie jest normalne, najczesciej jest w umowie, ze albo oddajesz mieszkanie-dom swiezo malowany albo wynajmujacy maluje go na twój koszt. Polecam malowanie samemu - wychodzi o wiele taniej :-)

Ze ty ubezpieczasz wyposazenie (meble itd) a wlasciciele dom tez jest normalne, w ten sposób wynajmujacy jest  odpowiedzialny za wyposazenie (chyba, ze ma ubezpieczenie bez selvrisiko :-)

W spóldzielniach mieszkaniowych moga byc inne umowy, jesli wynajmujesz prywatnie - wszystko normalnie.

...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #2 dnia: 04 Mar 2010, 09:39:46 »

Kupilem dom w Danii, czy moge przywiezc materialy bud. z PL bez dodatk. podatku?

Zaczęty przez philDział Podatki

Odpowiedzi: 13
Wyświetleń: 20862
Ostatnia wiadomość 12 Paź 2013, 22:36:52
wysłana przez 1941
Mieszkanie lub Dom...

Zaczęty przez olgaDział Pomoc!

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 8726
Ostatnia wiadomość 29 Wrz 2010, 14:32:47
wysłana przez olga
DOM DZIECKA W KOPENHADZE