poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: samochod z komuny przy zjezdzie do kraju  (Przeczytany 21099 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Solvej

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 5
  • -Otrzymane: 9
  • Reputacja: +34/-32
Odp: samochod z komuny przy zjezdzie do kraju
« Odpowiedź #30 dnia: 14 Wrz 2009, 20:30:38 »
"wy wszyscy chyba niedorosliscie do tego forum "...

"Biorac slub z Dunczykiem, jego obowiazkiem jest  wziecie kredytu na sume okolo 53tys koron".

Dom wariatow?

Co Cie dziwi jamjurand ? Ludzie pisza glupoty, wymyslaja ,przypuszczaja to wtedy to jest madre? 
Twoja Dunka nie brala kredytu na Ciebie ?? :D  :D Podpowiem Ci jeszcze, ze nie mozna pieniedzy ze swojego konta wplacic, tylko musi to byc kredyt z banku.

Offline jamjurand

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 7
  • Reputacja: +4/-1
« Odpowiedź #31 dnia: 14 Wrz 2009, 21:00:44 »
 ::) ??? ???
« Ostatnia zmiana: 14 Wrz 2009, 21:17:56 wysłana przez jamjurand »

Offline lilia

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #32 dnia: 14 Wrz 2009, 21:14:15 »
III- świetny wątek  ;D ;D :o
Noooo, to teraz, kobitki, rodzimy dużo dzieci. Oczywiście- " ku chwale Ojczyzny!" ;) ;D :P !!!!!!!

Offline jamjurand

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 7
  • Reputacja: +4/-1
« Odpowiedź #33 dnia: 14 Wrz 2009, 21:23:25 »
Mod, prosze o usuniecie wszystkich moich postow z tego zwariowanego tematu.

kinket

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 14 Wrz 2009, 22:01:31 »
No tak ale tylko twoje posty sa normalne JJ. Zostanie kompetne wariatkowo z tymi przemądrzałymi damami

ona

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 14 Wrz 2009, 22:16:12 »
 Umiłowanie abstrakcji świadczy o inteligencji   ::) :P

"Wesoły dzień nie-urodzin! I nasz- i wasz.." ;D ::)

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #36 dnia: 14 Wrz 2009, 23:04:18 »
Zelandio, zapewniam Cie,ze zadnego kredytu z mezem nie bralismy. Skorzystalismy z naszej gotowki. Ba nawet ja po porstu na konto oprocentowane "wsadzilismy", a bank wystawil gwarancje bankowa.

Zapis o koniecznosci kredytu, dorownuje temu samochodowi na opuszczenie Danii  ;D

[Posted on: 14 Wrzesień  2009, 23:00:47]

A odpowiadajac na pytanie.
Pozwolenie unijne mowi o pobycie w Danii w miare mozliwosci utrzymania sie.
Tak tez Danie trzeba opuscic o wlasnych silach. Nie zadnej mozliwosci otrzymania pieniedzy na przesiedlenie do ojczyzny.

Jest pare zapisow o pomocy na powrot do kraju, ale tak jak Zelandia zasugerowala w ramach kaucji "na laczenie rodzin" oraz w innych bardzo dokladnie opisanych sytuacjach, ktore jednakze nie dotycza osob przebywajacych w Danii w ramach pozwolen unijnych.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #36 dnia: 14 Wrz 2009, 23:04:18 »

Offline marta_malgorzata

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +9/-4
« Odpowiedź #37 dnia: 15 Wrz 2009, 06:20:45 »

Zapis o koniecznosci kredytu, dorownuje temu samochodowi na opuszczenie Danii  ;D

[Posted on: 14 Wrzesień  2009, 23:00:47]

A odpowiadajac na pytanie.
Pozwolenie unijne mowi o pobycie w Danii w miare mozliwosci utrzymania sie.
Tak tez Danie trzeba opuscic o wlasnych silach. Nie zadnej mozliwosci otrzymania pieniedzy na przesiedlenie do ojczyzny.

Jest pare zapisow o pomocy na powrot do kraju, ale tak jak Zelandia zasugerowala w ramach kaucji "na laczenie rodzin" oraz w innych bardzo dokladnie opisanych sytuacjach, ktore jednakze nie dotycza osob przebywajacych w Danii w ramach pozwolen unijnych.

Mam nadzieje, ze jest to wystarczajaca i wyczerpujaca odpowiedz na ten temat!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Offline Svaria

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #38 dnia: 15 Wrz 2009, 07:43:15 »
Woow czlowiek wraca z urlopu a tu takie piekne tematy :)

o_O :D  ;D  ???

Nie ten morduje naród, kto go zabija, lecz ten, kto go demoralizuje - Arystoteles

Offline Solvej

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #39 dnia: 15 Wrz 2009, 09:34:33 »
Zelandio, zapewniam Cie,ze zadnego kredytu z mezem nie bralismy. Skorzystalismy z naszej gotowki. Ba nawet ja po porstu na konto oprocentowane "wsadzilismy", a bank wystawil gwarancje bankowa.

Droga Mirro i reszta wzruszonych,pewnie "ochnascie","ochdziesiat" lat temu tak bylo,  ja pisze z autopsji , wiec jezeli 100% prawdy jest dla Was zdziwieniem to ja juz nie bede radzic  ;D Nasz BANK tak sobie zyczyl zrobic wiec  skad zdziwienie?  :D  :D  zauwarzylam, ze tu wystarczy glupotki pisac, gdzies ktos cos podsluchal...albo nie zrozumial do konca co w TV mowili  i sie madruje. Maz ma z Was tu wielki ubaw. 
Sam ten post jest dowodem; gdy osoba zadala pytanie bo gdzies slyszala,ze mozna pomoc . Wy, zamiast doradzic to wspolnie nasmiewacie sie z niej. To jest taka pomoc rodakom ? (tak mi kiedys ktorys z moderatorow pisal, ze tu sie pomaga)  :o
Proponuje pytac w Ambasadzie osoby, ktore maja jakies problemy tel: 39467700  Najlepiej na tym wyjda  ::)

Pozdrawiam

[Posted on: 15 Wrzesień  2009, 07:54:52]

Mam nadzieje, ze jest to wystarczajaca i wyczerpujaca odpowiedz na ten temat!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

tak........."jest to wystarczajaca i wyczerpujaca" i bledna "odpowiedz na ten temat!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!"

Katarynka

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: 15 Wrz 2009, 09:52:57 »
ochdziesiąt lat tak nie było - to nowy wymysl od kiedy wprowadzili tzw. 24-års regel. A twój mąż Zelandio ma ubaw bo pewnie tak tłumaczysz jak znasz wszystkie przepisy no bo podobno jak sama napisałaś jest duńczykiem.
Przepraszam za drobną złośliwostkę. Masz rację - zakładającemu wątek należy się odpowiedz i tą odpowiedzią jest " nie"
nie nalezy sie samochód na przewiezienie mebli do pl. Jedynie moze pójść do komuny i wyżebrać jakieś pieniądze na ten cel a czy dostanie zalezy od komuny jak bardzo chcą sie go pozbyć

Offline Solvej

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #41 dnia: 15 Wrz 2009, 10:10:18 »
Czyli Katarynko wstydliwie przyznalas mi racje? :)
Moj maz zna j.polski, i nie pisalam o wszystkich przepisach. Pisze tam gdzie jestem pewna odpowiedzi . Bez obawy ,wszystkich rozumow nie pozjadalam.... ;)

Katarynka

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: 15 Wrz 2009, 10:18:46 »
przyznalam ci racje ze chłopu należy sie informacja, jednak rozumiem tych wszystkich którzy sobie drwią z zadanego pytania bo po prostu jest irytujące. Cieszy mnie ze wszystkich rozumów nie pozjadałaś.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #43 dnia: 15 Wrz 2009, 10:43:46 »
Droga Zelandio, zapewniam CIe, ze przepis o kaucji zostal wprowadzony dopabuse kilka lat temu ( 5 bodajze, a raczej mniej niz 5, bo o ile sie nie myle ustawa o kaucji weszla w zycie w roku 2006 - zaznaczam! daty nie pamietam, zeby sie zaraz jaki madry daty nie przyczepil), wczesniej zadnej kaucji nie trzeba bylo placic, wiec niestety nie moglo byc tak "ochnascie" lat temu jak piszesz.

Chlop Twoj pewnie "goly i wesoly" byl, wiec CI sciemnil, ze kredyt trzeba brac, no bo co mial powiedziec, ze nie ma???

O kaucji juz bylo wielokrotnie, ale dopisze raz jeszcze:
1. nigdzie nie jest napisane, kto ma ja placic - maz, czy zona... po prostu musza pieniadze wplynac.
2. sa dwie opcje co do mozliwosci wplacenia kaucji: mozna wplacic ja na konto urzedu imigracyjnego (opcja koszmarnie nieoplacalna, bo pieniadze nie sa oprocentowane, a jeszcze urzad potraca sobie za prowadzenie konta) lub zrobic tak jak zrobilismy to my (lokata bankowa, zablokowana na 7 lat, w zamian za ktora bank udziela gwarancji bankowej).
3. Mozna otrzymac zwrot polowy kaucji (w przypadku lokaty, polowa kwota jest "uwalniana" od blokady) po przedstawieniu w jobservice swiadectwa zdania DP3.

To tyle w ramach prostowania doswiadczen z autopsji...

Ps. swoja autopsje zawsze umacniam przepisami.
Wiec prosze cos o depozytach (nie sprzed lat "ochnastu"):
http://www.finansraadet.dk/danish/menu/publikationer/aarsberetning+2006/Aarets+sagsgennemgang/Generel+erhvervslovgivning/Deponering+og+garantistillelse/

Tu ogolnie o zasadach kaucji i ich zarzadzaniem w komunach.

http://www.kl.dk/Dokumenter/Artikler/MED/2009/07/Sikkerhedsstillelse-ved-familiesammenforing/

A tu urzad emigracyjny, ktory rowniez mowi jedynie o depozycie lub gwarancji bankowej:

http://www.nyidanmark.dk/da-dk/Ophold/familiesammenfoering/aegtefaeller/krav_om_oek_sikkerhed.htm

« Ostatnia zmiana: 15 Wrz 2009, 11:09:03 wysłana przez Mirra »
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline Solvej

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #44 dnia: 15 Wrz 2009, 11:31:03 »
Niekulturalnie tak,ale wybacz prosze, parsknelam smiechem :(  ::)
hahahah Mirro, czy Ty rozumiesz co piszesz??? hahahah, te "ochnascie" "ochdziesiat" to mialam Ciebie na mysli hahha
Ale widze, ze odrobilas lekcje, bo ja wlasnie o tej kaucji pisalam ,na pewno nie dluzej niz 5lat ?? Bo ja jestem dluzej mezatka. Poczytaj wiec dokladniej  ;D Nic nowego nie wymyslilas. Wstyd napisac,ze Zelandia miala racje`? :-[
O pieniazkach to ja z Toba pisac nie bede , prawdziwa dama nie rozmawia o pieniazkach, a widze,ze Ty sie az wyrywasz by napisac ile masz na koncie. Wstydz sie Mirro ,wstydz!! Napisze raz jeszcze: nie mozna wplacac pieniedzy ze swojego konta, tak moj bank sobie zyczyl  ::)

hmmm co jeszcze...
Acha i nie chlop -babo :D Moj to dunski mezczyzna hahahhahaha i nie swintusz tu bo kiedy moj maz goly i wesoly chodzi to moja prywatna sprawa  ;D

ps. wybaczcie inni czytajacy...

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #44 dnia: 15 Wrz 2009, 11:31:03 »

Ubezpieczenia Samochodu - Niewlasciwa firma podana przy rejestracji auta

Zaczęty przez beenpl20Dział Dania i o Danii

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 13767
Ostatnia wiadomość 12 Lip 2016, 23:59:25
wysłana przez maryo1977
Co powinien zawierac raport usterek przy przejeciu mieszkania

Zaczęty przez baterDział Pomoc!