Ogólne > Praca w Danii
Praca bez znajomosci jezyka dunskiego
nauczonyizarobiony:
det tog mig 6 mdr i Polen at lære basis dansk. det er fuldstændig rigtig at du ikke kan begæ dig pæ det danske arbejdsmarked uden at du i det mindste kan forstæ simple instrukser fra din chef.
Dansk er ikke sæ svær, men det kræver vilje og determination for at lære det.
Det samme gælder i øvrigt Sverige: inte svenska, inte job.
do ksiazek!
:silly:
Seba:
Latwo powiedziec. Ten jezyk wydaje mi sie bardzo trudny! Trzeba bardzo duzo czasu na nauke! Pozatym czy mam sie uczyc jezyka kotrego uzywa garstak ludzi na swiecie - dunczycy! Lepiej wlozyc wysilek w nauke/szlifowanie angielskiego, by strtowac na lepsze stanowiska w przyszlosci. Taka jest moja filozofia odnosnie nauki dunskiego. Nie wiem czy za rok lub 2 lata nie bede w innym miejscu i wtedy moj dunski bedzie zbyteczny (oczywiscie zakladam ze wogole jestem w stanie sie go komunikatywnie nauczyc). Wiec nie zalezy mi narazie na podjeciu nauki dunskiego. Oczywiscie w biurach vikar mowie, ze z wielka przyjemnascia rozpoczne jego nauke ;))
Jestem tylko ciekawy gdzie jest to zapotrzebowanie na sile robocza w danii. Przeciez \"na tasmie\" moze stac ktokolwiek (bez dunskiego), a tym bardziej polak , ktory bedzie pracowal 2 razy lepiej od innych. Bo mu zalezy.
Nawigacja
Idź do wersji pełnej