Ogólne > Rodzina ...
CHORE DZIECKO CO Z PRACA???
NIKA:
tak tez zobilam ,dzis jestem ja na dniu chorobowym ,jutro tez ,tez mi tak doradzono,kolejne dni bedzie mąż.Rowniez slyszalam ze dunczycy tak robia.
NIKA:
przepraszam za brak skladni w zdaniach powyzej, ale to chyba wina nie przespanych nocy w zwiazku z tym ze maluch chory.Pozdrawiam
neletop:
--- Cytat: mawi w 28 Wrz 2009, 22:50:09 ---na dziecko przysługuje 1 dzień płatny z tego co wiem , jeden dzień może wsiąść żona a następny mąż , następne dni są bezpłatne , później jest potrzebne zwolnienie od lekarza (czasami tyle dni wystarcza) , ja zawsze zgłaszam że to ja jestem przeziębiona jak już jest taka potrzeba że muszę zostać w domu ,tak mi doradziły koleżanki z pracy - Dunki . Domyślam się że przy zwolnieniu na dziecko jest mniej płacone .
Zaraz się zaczną co niektórzy rozpisywać że to typowo polskie myślenie ale ,właśnie że Duńczycy to praktykują .
--- Koniec cytatu ---
Wiele osob tak robi (Dunczycy, Polacy...), glownie dlatego ze na dziecko przypada 1 dzien, a czesto trzeba zostac z dzieckiem dluzej.
Pozniej to juz trzeba brac dni wolne (feriefridage, ktore zostaly przyznane wlasnie z powodu takich naglych sytuacji).
A samemu mozna byc chorym dluzej.
Nawigacja
Idź do wersji pełnej