poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Pomoc dla polskich kabusewców w Danii  (Przeczytany 13332 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

zaZu

• Gość
Odp: Pomoc dla polskich kabusewców w Danii
« Odpowiedź #15 dnia: 07 Paź 2009, 15:30:28 »
piszesz jeszcze ze tylko Dania stwarza takie problemy, a ja Ci udowodnie ,że nie tylko , poczytaj sobie :
http://www.zobacz.com.pl/motoryzacja/niemiecka_policja_odkreca_polakom_tablice_rejestracyjne.html

eer

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 07 Paź 2009, 15:35:00 »
Akurat mam trochę pojęcia o prawie UE, choć dokładnie go nie znam ale ogólne zasady znam. Wg mnie forma kontraktu wcale nie rozstrzyga z jakim krajem kto wiąże przyszłość. Niedawno mieliśmy spotkanie informacyjne z gościem ze skatu i powiedział np. że ulgę za dojazdy do Polski można mieć cały czas dopóki się ma stałe zameldowanie w Polsce. Zameldowanie nie kontrakt. Mieszkam na stałe w Polsce więc i auto mam "zameldowane" w Polsce.

zaZu

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 07 Paź 2009, 15:38:11 »
Z tymi dojazdami do Polski to jest róznie...
nie tylko trzeba miec meldunek , ale również współmałżonka, lub dzieci w Polsce, wtedy sie należy
( również informacja ze spotkania z przedtsawicielem skatu)
jesli jestes tu sam, ( kawaler/panna), z żoną , dziecmi , ulga na dojazdy sie nie należy .
i pewnie to samo jest z samochodami, posiadajac w Polsce wspólmałżonka, skat bez problemu powienien wydac pozwonie na poruszanie sie na Pl blachach

eer

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 07 Paź 2009, 15:46:36 »
Oj znam wiele małżeństw które przy zjeździe do Polski musiały się rozliczyć w Skacie z ulg i nigdy nie było problemów z ulgą za dojazdy do Polski(conajwyżej o rachunki). Nawet będąc tu we 2 osoby albo samemu jako kawaler każdy ma jakąś rodzinę w Polsce i stałe zameldowanie. Zawsze to wystarczało.

zaZu

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 07 Paź 2009, 15:48:40 »
a dlaczego przy  zjezdzie? a co z corocznym rozliczeniem podatkowym???
skat nie jest w stanie przewidziec , czy Ty z rodzina tutaj na stałe czy na 3 lata, owszem gdy zjezdzasz na stałe do pl, skat winien zwrócic te ulge, ale nie w corocznym roziliczeniu...

eer

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 07 Paź 2009, 15:51:24 »
W corocznym rozliczeniu podatkowym to każdy wpisuje co mu się podoba i mu to przechodzi. Nie znam nikogo wezwanego do wyjaśnienia przy normalnym corocznym rozliczeniu, conajwyżej przy zjeździe.

zaZu

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 07 Paź 2009, 15:55:02 »
skat ma na sprawdzenie 5 lat
co Ty piszesz, ze kazdy wpisuje co mu sie podoba, to Ty dobra jestes ...
tak sie składa,ze zajmuje sie rozliczaniem Polaków z podatku .,
pierwszy raz takie bzdury słysze...
i znam kilka przypadków wezwan i jeden przypadek, w którym chłopak sobie powpisywał ulgi , dostał zwrot a rok pózniej skat to wyłapał i ten chłopak dostał ulge podatkowa w wysokości 200 kr/msc. czyli sobie odbili z nawiazka.
powodzenia !!!!!!!!

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 07 Paź 2009, 15:55:02 »

eer

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 07 Paź 2009, 18:08:55 »
Ja też paru ludzi rozliczyłem i to w taki sposób "ile chcecie dostać"
Paragony zawsze się skombinuje, nawet po wezwaniu do skatu ZAWSZE da się wykręcić. Nikt ci nie udowodni że nie byłeś w Polsce na weekend jak masz rachunki

nowy222

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 07 Paź 2009, 20:47:34 »
Wstyd!!!
Ludzie wasza obłuda jest ohydna!!! Uważacie się za "wielkich Duńczyków", narzekacie jak to źle w Polsce jest, ale auto to by się chciało mieć zarejestrowane w Polsce, bo oczywiście jak to oddawać komuś pieniądze??!! Ale popatrzcie czym jeździ Polonia po duńskich drogach, pracująca w dużej mierze jako zwykli pracownicy fizyczni, a czym jeżdżą Duńczycy na takich samych stanowiskach (oni mogą pomarzyć o zakupie w tak krótkim czasie aut którymi my jeździmy)... Ludzie odrobina honoru!!! Skoro decydujecie się na lekkie życie w Danii to podporządkujcie się obowiązującym tam prawom i płaćcie ich podatki nie zachowujcie się jak przysłowiowy "kali"!!! jeszcze raz wstyd polaczki

Offline swojak

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #24 dnia: 07 Paź 2009, 22:06:43 »
do nowy 222

za te polaczki to juz masz minusa bo sam to pewnie jestes jakis bezpanstwowiec moze ... ?ty piszesz o lekkim zyciu w danii hmm dla mnie jestes totalnym ......  jesli twierdzisz,ze zycie w danii jest lekkie i mam do  ciebie prosbe pokaz sie w towazystwie pracujacych tu rodakow i tak ich nazwij ???????
smiem twierdzic,ze bys tego nie wyksztusil a jesli to po tej chwili bylbys niemowa,,,i jeszcze jedno jestes pewnie owocem jakiegos kazirodczego dunskiego zwiazku zegnaj i wiecej sie nie pojawiaj beznadziejo
« Ostatnia zmiana: 08 Paź 2009, 09:28:48 wysłana przez Juta »

nowy222

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 08 Paź 2009, 19:28:39 »
swojak  :D
Normalnie tak się jeszcze nie uśmiałem!!!!!! Sam jesteś beznadziejny!!!
Tak w ramach nieścisłości to jestem Polakiem, urodziłem się w Polsce i jestem z tego dumny!!! I w przeciwieństwie do polaczków mam honor!!! W przeciwieństwie do polaczków nie muszę kupować auta na które fizycznie mnie nie stać, żeby pokazać innym jaki to ja super nie jestem, nie muszę podpisywać petycji o zwolnienie z opłaty rejestracyjnej, bo nie uważam się za pępek świata!! Po prostu potrafię się dostosować!!
A Ty swojak czyżbyś się czuł "tym" polaczkiem że tak się spieniłeś?? Co według ciebie jest takiego ciężkiego w życiu w Danii, gdzie prawie wszystko jest podane na tacy?? Trochę już tu mieszkam i jakoś nie widzę ciężkości tego życia??!! a każdy z moich znajomych, który decyduje się zostać w Danii, za argument stosuje właśnie stwierdzenie, że tu jest właśnie lekkie życie bo wystarczy tylko wstać rano i iść do pracy!!! No chyba że jesteś jakąś konkretną ofiarą to może i nie umiesz się odnaleźć w Danii i próbujesz wmawiać ludziom jak to nie jest ciężko, żeby ludzie poklepywali Cię po plecach i Ci współczuli!!  Żenua!!
Ludzie odrobina honoru!!!

izzi

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 08 Paź 2009, 21:14:48 »
A ja bym prosiła moda o zamknięcie tego wątku.

Każdy ma życie inne- jeden lepsze, drugi gorsze- i czcza gadanina nie ma nic do tego.
Ani kraj, w którym się żyje- bo mnóstwo Polaków na świetnych stanowaiskch w Polsce jest bardzo szczęśliwych.
A część rodaków w Danii czerpie ile się da,a niektórzy są tylko kopani w tyłek.
Kropka.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #27 dnia: 08 Paź 2009, 21:19:09 »
No wlasnie mialam napisac to samo :)
Kolejny radosny watek z klasy BLACH :)
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

miska

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 08 Paź 2009, 21:39:10 »
a ja uważam ze taka petycja może wcale nie być bezsensem tylko zwróceniem uwagi innych państw a zwłaszcza unii europejskiej na problem skoro wszystkie kraje unii maja mieć ten sam komfort życia  i podobne prawa i.... to może i w tej sprawie trzeba zrobić porządek uregulować  przepisy dla każdego kraju jednakowe to by przynajmniej po części rozwiązało wiele konfliktów i problemów z tym związanych. pozdrawiam 

nowy222

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 08 Paź 2009, 21:46:24 »
A jaki problem macie z tymi tablicami?? Nie da się zarabiać najwyższych stawek w europie nie płacąc przy tym podatków bo takie państwo nie będzie miało prawa bytu!!! Ludzie skoro świecą wam się oczy na myśl o zarobkach ponieście również koszty tych zarobków i płaćcie takie podatki jak nakazuje prawo!! Dlaczego zawsze trafi się garstka buntowników i uważa się za pokrzywdzonych!!!! W innych krajach UE też nie można jeździć dłużej niż rok na polskich(tańszych) rejestracjach!!
Popieram Mirrę i Izzi!! zamknąć ten wątek bo nie ma on większego sensu!!
Zachowujmy się jak ludzie cywilizowani to może w końcu Duńczycy zaczną nas postrzegać jak "normalnych" ludzi, a nie jak trędowatą ludność trzeciego świata...
Szkoda właśnie że garstka "nie najmądrzejszej" Polonii wystawia opinie tysiącom ludzi uczciwych i "normalnych" Polaków.
no i chyba na tyle moich wywodów

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #29 dnia: 08 Paź 2009, 21:46:24 »

Urlop rodzicielski w Danii

Zaczęty przez RybkaWillegoDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 105
Wyświetleń: 309318
Ostatnia wiadomość 10 Cze 2016, 20:01:31
wysłana przez aneczka.k
uczelnie w Danii?

Zaczęty przez Mateusz199Dział Edukacja

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 16851
Ostatnia wiadomość 18 Kwi 2024, 10:49:09
wysłana przez Mateusz199
Czy przeglady techniczne aut sa obowiazkowe w Danii ?

Zaczęty przez KierowcaDział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 39598
Ostatnia wiadomość 27 Paź 2009, 22:39:26
wysłana przez Manior
Nastepny punkt do podniesienia naszej "popularnosci" w Danii...

Zaczęty przez MartynaMDział Hydepark

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 45813
Ostatnia wiadomość 16 Cze 2014, 17:07:43
wysłana przez natalaa
tanie rozmowy na stacjonarne i komórki do Danii z Polski

Zaczęty przez bazakbalDział Pomoc!

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 42609
Ostatnia wiadomość 17 Cze 2010, 13:19:35
wysłana przez jamjurand