Ogólne > Praca w Danii
Szukanie pracy sezonowej w Danii .
dorota:
witam! sezonową pracę załatwiałam przez urząd pracy. otrzymałam kontrakt. teraz czekam na pozwolenie. Jadę do Hoerve.trochę sie obawiam czy pogoda bedzie i czy truskawki beda. placa 5koron od kilograma i 25 kkr za nocleg.pozdrawiam
Grzegorz_Odense:
Co masz na mysli piszac urzad pracy ? W Danii nie ma czegos takiego . Jest wiele posrednictw pracy - najwieksze z nich ArbejdsFormidling ( AF ) . Prace sezonowe zalatwia sie z reguly poprzez www.seasonalwork.dk która jest wspólna organizacja dla pracodawców . Czy to o nich moze napisalas ?
Gdzie lezy to Hoerve - czy mozesz podac blizszy namiar ?
Obawy o pogode sa co roku i jakos to sie jednak toczy . Truskawki sa zawsze - najwyzej mokre ;-)
dorota:
troche nie jasno napisalam.. chodzilo mi o nasz wojewodzki urzad pracy.. on w tym posredniczyl. wszytko bylo załatwiane przez seasonalwork.dk czyli tez Eures. hoerve (tak pisze ale to o jest z kreseczka:) lezy tak na lewo od Kopenhagii przy samym morzy na stronie www.multimap.com pojawilo sie tez - Dragsholm.. kod 4534.. no.. ja wiem ze beda mokre..ale jak z ta pogodą w Danii? bo w takich wraunkach to oni chyba inaczej uprawiaja te owocki..jak myslisz dobra oferta..ja wiem ze juz pisales ale krotko: jak mnie nasze państwo opodatkuje po pporwocie? dzieki ze jstescie:)
dorota:
troche nie jasno napisalam.. chodzilo mi o nasz wojewodzki urzad pracy.. on w tym posredniczyl. wszytko bylo załatwiane przez seasonalwork.dk czyli tez Eures. hoerve (tak pisze ale to o jest z kreseczka:) lezy tak na lewo od Kopenhagii przy samym morzy na stronie www.multimap.com pojawilo sie tez - Dragsholm.. kod 4534.. no.. ja wiem ze beda mokre..ale jak z ta pogodą w Danii? bo w takich wraunkach to oni chyba inaczej uprawiaja te owocki..jak myslisz dobra oferta..ja wiem ze juz pisales ale krotko: jak mnie nasze państwo opodatkuje po pporwocie? dzieki ze jstescie:)
Grzegorz_Odense:
Z pogoda to tu jest róznie wiec musisz miec i kalosze i peleryne .
Oferta jest przecietna - mamy na portalu artykul o plantacji na Fionii gdzie 5 kr to jest stawka wyjsciowa ale dla tych co wytrwaja dluzej sa premie . Jezeli uzbiera sie w sezonie ponad 2000 kg to za wszystkie dostanie sie po 6,30 kr .
Na forum Pomoc! w watku podatki w Danii jest tez wpis 21.03. godz. 2:18 o podwójnym opodatkowaniu i rozliczeniu podatkowym w Polsce . W Danii przysluguje Ci zwolnienie podatkowe w wysokosci 596 kr DZIENNIE jezeli przyjedziesz tu z poswiadczeniem stalego zamieszkania w Polsce ( z urzedu miejskiego ) - najlepiej od razu przetlumaczonym na angielski lub dunski . Tak ze w praktyce nie zaplacisz tu zadnego podatku - tylko potraca Ci tzw. arbejdsmarkedsbidrag - w wysokosci 8% zarobku ( na cele socjalne glównie na zasilki dla bezrobotnych ) .
Natomiast w podanym wpisie jest przyklad obliczen podatkowych w Polsce .
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej