poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: bornepenge - pomocy :(  (Przeczytany 18852 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline felis

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +0/-0
Odp: bornepenge - pomocy :(
« Odpowiedź #15 dnia: 04 Lis 2009, 18:12:27 »
Cóż jeśli to prawda to przepraszam za wprowadzanie w błąd.
Widać urzędnik z którym miałem do czynienia nie był mile do mnie dobrze nastawiony.

aneczka.k

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 06 Lis 2009, 07:52:48 »
felis akurat tu piszesz nieprawde ze wszystko zalezy od placonego podatku, jakos maz placil tylko 8 % ja tez tylko 8% i przyznali nam... Zreszta nie o to pytalam tylko *od kiedy moge starac sie o wyrownanie? Jakie papiery musze zlozyc?,
Za odpowiedz z gory dziekuje

P.S Jak nie jestes pewnien to lepiej nie piszysz bo przez to ludzi w blad wprowadzasz!

Offline andyandy

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 17
  • Reputacja: +6/-1
  • Tłumacz przysięgły j. duńskiego
    • Tłumacz przysięgły j. duńskiego
« Odpowiedź #17 dnia: 08 Lis 2009, 03:44:10 »
andyandy
punkt 2. Dziecko musi mieszkać w Danii
jaki podałeś jako warunek do otrzymania pieniędzy na dziecko/dzieci, jest nieprawdziwy. Jeśli tylko jedno z rodziców przebywa w Danii, nie przekreśla to szans na otrzymanie tychże na dzieci przebywajace wraz z drugim rodzicem w Polsce. Ta informacja może wprowadzić w bąd osoby chcące ubiegać się o pieniążki, na swoje pociechy, które z różnych przyczyn przebywają w Polsce. Zarabiasz w Danii, płacisz podatki - Twoje dzieci także otrzymają pomoc, o ile już takowej nie otrzymujesz w Polsce, a która jest niewspólmiernie niższa, niż w Danii

To co napisałem, nie wziąłem z sufitu, ani z fusów po kawie. Przytoczyłem konkretne źródło.
Jeszcze gdzieś indziej w sieci znalazłem takie zdanie: Dla osób pracujących w Danii, ale mieszkających w innym kraju UE przysługują szczególne zasady. Gmina ocenia czy jesteś uprawniony/-a do zasiłku.
Andrzej Dwulat
Tłum. przysięgły j. duńskiego

kingusia79

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 09 Lis 2009, 13:57:30 »
Proszę oświećcie mnie bo nie rozumiem różniczy między BØRNETILSKUD a BØRNEPENGE, wiem że to drugie to zasiłek rodzinny i nalezy się na kazde dziecko jeśli pracuje ojciec lub matka tego dziecka w Danii, jednak nie umiem zrozumiec komu nalezy się ten drugi zasiłek i na jakich zasadach jest przyznawany bo w komunie tylko o bornepenge się mowi :(

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #19 dnia: 09 Lis 2009, 14:42:19 »
Proszę oświećcie mnie bo nie rozumiem różniczy między BØRNETILSKUD a BØRNEPENGE, wiem że to drugie to zasiłek rodzinny i nalezy się na kazde dziecko jeśli pracuje ojciec lub matka tego dziecka w Danii, jednak nie umiem zrozumiec komu nalezy się ten drugi zasiłek i na jakich zasadach jest przyznawany bo w komunie tylko o bornepenge się mowi :(
Nalezy rozroznic miedzy BØRNEFAMILIYDELSE og BØRNETILSKUD. Børnefamilieydelse - bez wzgledu na zarobki i status rodziny.
Børnetilskud: dzieli sie na 5 zasilkow w zaleznosci od sytuacji:

1. Zwykly zasilek
2. Ekstra zasilek
3. Szczegolny zasilek
4. Specjalny dla rodzicow studiujacych
5. Dlarodzin wielodzietnych

kingusia79

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 09 Lis 2009, 16:09:25 »
Dzieki za odpoweidź ;) Prosze zatem jeszcze o wyjaśnienie jakich konkretnie przypadków dotyczą trzy pierwsze punty ( bo dwa ostatnie są oczywiste)

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #21 dnia: 09 Lis 2009, 16:46:41 »
Dzieki za odpoweidź ;) Prosze zatem jeszcze o wyjaśnienie jakich konkretnie przypadków dotyczą trzy pierwsze punty ( bo dwa ostatnie są oczywiste)
Przepraszam, ze odsylam do www.borger.dk. Tam podane sa pod: Familie, Børn, Unge a nastepnie Børnepenge, wszystkie formy zasilkow, dodatkow, alimentow itp. Ogolnie moge podac, ze Zwykly zasilek (almindelig børnetilskud) jest miedzy innymi dla dla samotnych, jako obcokrajoweic musisz mieszkac tutaj min. 1 rok, dziecko mieszka u ciebie, masz prawa rodzicielskie lub dzieliszje itp. itp.) Zasilek ten wynosi 1.174 kr. kwartalnie. Særlig børnetilskud: dla dzieci, ktore z takiego lub inego wzgledu sa "odciete" od mozliwosci otrzymywania alimentow, np. z powodu niemozliwosci stwierdzenia ojcostwa, lub jezeli jeden z
rodzicow nie zyje. Zasilek ten wynosi 2.997 kwt. + dodatek 387 kwt.   

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 09 Lis 2009, 16:46:41 »

laurabp

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 09 Lis 2009, 22:20:48 »
Børnefamilieydelse - to zasilek rodzinny, zwykly, børnetilskud przyznaje sie dodatkowo, na wniosek,osobom, ktore a Danii samotnie wychowuja dzieci, særlig børnetilskud przyznaje sie jako specjalna forme aliementow, w przypadku, gdy jedno z rodzicow nie zyje.
Flerebørntilskud- jest dla osob posiadajacych bliznieta,trojaczki  itd.

slonko123

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 15 Lis 2009, 15:41:26 »
Witam
Moze ktos mi to wszystko wyjasni bo wiele nie rozumiem.
Mieszkam juz 3lata w Danii mam legalny pobyt place podatki38%  i pracuje na etacie w dunskiej firmie .
W Polsce man 2 dzieci dorosla corke i syna 15lat.Jestem 4 lata po rozwadzie i dzieci zostaly z ojcem ktory w Polsce nie pobiera zadnych dotacjii na dzieci .
Prosze mi powiedziec czy Ja mieszkajac i pracujac w Dani i odporowadzajac podatki mam szanse starac sie tu o dotacje na syna nieletniego  pomimo tego ze nie mieszka za mna ale czesto przyjazdza do mnie  Pozdrawiam

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #24 dnia: 15 Lis 2009, 19:46:15 »
Witam
Moze ktos mi to wszystko wyjasni bo wiele nie rozumiem.
Mieszkam juz 3lata w Danii mam legalny pobyt place podatki38%  i pracuje na etacie w dunskiej firmie .
W Polsce man 2 dzieci dorosla corke i syna 15lat.Jestem 4 lata po rozwadzie i dzieci zostaly z ojcem ktory w Polsce nie pobiera zadnych dotacjii na dzieci .
Prosze mi powiedziec czy Ja mieszkajac i pracujac w Dani i odporowadzajac podatki mam szanse starac sie tu o dotacje na syna nieletniego  pomimo tego ze nie mieszka za mna ale czesto przyjazdza do mnie  Pozdrawiam

Jak rozumiec Twoje stwierdzenie "dzieci zostaly z ojcem w Polsce". Czy oznacza to, ze ojciec ma prawa rodzicielskie, czy tez oboje macie prawa rodzicielskie ?

slonko

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 16 Lis 2009, 14:02:54 »
Oczywiscie ze oboje mamy prawa do dzieci. Mama dorosla corke juz zonata .A syn mam 16lat i uczy sie w Polsce

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #26 dnia: 16 Lis 2009, 15:40:33 »
W celu uzyskania dodatku na dzieci (Børnefamiliydelse = børnecheck, børnepenge) dla obywateli Unii:

obowiazek podatkowy w Danii, dunski cpr.nr., doreczyc blankiet E401/E411, zlozyc wniosek o dodatek, przedlozyc kopie kontraktu zatrudnienia, zalozyc Nemkonto w banku.

slonko

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 16 Lis 2009, 15:50:02 »
Bardzo dziekuje za informacje.A skad mam wziac te blankietyE 401 i E 411, bo nie jestem zorientowana

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #28 dnia: 16 Lis 2009, 16:19:53 »
Zwroc sie do swojej komuny (borgerservice). Blankiety i wniosek sa rowniez dostepne na stronie internetowej komuny. 

Offline Solvej

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 5
  • -Otrzymane: 9
  • Reputacja: +34/-32
« Odpowiedź #29 dnia: 16 Lis 2009, 18:12:44 »
Wtrace slowo... Mozna dostawac pieniadze na dzieci, ktore nie mają CP numer ??  ::)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #29 dnia: 16 Lis 2009, 18:12:44 »

pomocy karta podatkowa cpr

Zaczęty przez jacek456Dział Podatki

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 12497
Ostatnia wiadomość 21 Mar 2014, 23:43:09
wysłana przez roga
Pomocy w szukniu mieszkania.

Zaczęty przez krzyk26Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 10339
Ostatnia wiadomość 24 Sty 2015, 07:49:47
wysłana przez krzyk26
pomocy! jak zrobić przelew przez internet?

Zaczęty przez niedzielaDział Pomoc!

Odpowiedzi: 9
Wyświetleń: 24684
Ostatnia wiadomość 02 Wrz 2008, 23:12:28
wysłana przez niedziela
Konto Pomocy

Zaczęty przez krzysiekk-gDział Pomoc!

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 9109
Ostatnia wiadomość 13 Paź 2014, 16:34:14
wysłana przez roga
potrzebuje pomocy w przetłumaczeniu