Ogólne > Rodzina ...
Ubezpieczenie na rodzinę
blaugranaks:
Mam pytanko posiadam niebieską kartę unijną z której mogę korzystać Polsce korzystając z usług lekarskich a chciałbym się dowiedzieć czy mogę wyrobić jakiś dokument w którym ujęta byłaby moja żona ,w Polsce powiedzieli mi że aby moja żona mogła korzystać z takiej karty musi być na nią wpisana z imienia i nazwiska
felis:
A gdzie Twoja żona przebywa bo nie napisałeś.
Jeśli w Danii to nie ma problemu. W komunie mówisz, że chcesz i tyle chociaż nie chcą za bardzo dawać. Mówią, że to niepotrzebne. W każdym razie niebieska karta jest tylko w nagłych wypadkach.
Jak w Polsce idziesz do lekarza to teoretycznie musisz zapłacić, wziąć rachunek i pójść do komuny.
blaugranaks:
Nie trzeba w Polsce płacić za żadnego lekarza byłem teraz osobiście u lekarza na tą karte też wcześniej słyszałem że są jakieś problemy z tymi kartami w Polsce ale jak się zapytałem w recepcji to powiedzieli mi że nie ma żadnego problemu że honorują to ubezpieczenie
kazmierz:
mialem ten sam problem no i troszke musialem sie poklucic w komunie,oni niechca zabardzo wydawac kart dla rodziny przebywajacej poza dania,na ich stwierdzenie ze niemoga mi wydac takiej karty odpowiedzialem zeby pokazali mi ustawe i artykul z tym zwiazane i raptem znalazla pani z komuny ze jednak jest to mozliwe,chiodzilo o druk 109,jestem w tej chwili w trakcie wypelniania go,jedna czesc trzeba samemu wypelnic,druga juz urzad w polsce i skladamy
roga:
--- Cytat: felis w 05 Lis 2009, 21:36:51 ---A gdzie Twoja żona przebywa bo nie napisałeś.
Jeśli w Danii to nie ma problemu. W komunie mówisz, że chcesz i tyle chociaż nie chcą za bardzo dawać. Mówią, że to niepotrzebne. W każdym razie niebieska karta jest tylko w nagłych wypadkach.
Jak w Polsce idziesz do lekarza to teoretycznie musisz zapłacić, wziąć rachunek i pójść do komuny.
--- Koniec cytatu ---
Niebieska karta wydawana jest na zyczenie dla kazdego kto ma CPR Nr.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej