Ogólne > Rodzina ...

Pieniadze na dzieci

<< < (35/59) > >>

Jezeli nie jestes prawowitym opiekunem dziecka i nie mieszka ono w Danii nie mozesz pobierac na nie swiadczen.mozesz placic alimenty na dziecko i odliczac je od podatku.Nienalezne swiadzenia sa traktowane jako oszustwo socjalne i oprocz zwrotu moga dolozyc wysoka grzyne.

anka15:
ja jestem prawnym opiekunem dziecka, mieszkałem z rodzina rok w Dani teraz z uwagi na to że dziecko z żoną wraca do Polski czy mogę na nie pobierać zasiłek i jak długo  :)

maly-1973:
jeżeli żona nie pracuje w PL to rodzinne należy się

Tak w takim wypadku nalezy sie i pewnie ulga za podwojne prowadzenie domu.

marysha:
Mimo tego, że dziecko bedzie mieszkac w Polsce, należą Ci się na nie pieniądze. Wynika to z europejskiej zasady polityki społecznej- zasady pierwszeństwa. Zasiłek na dziecko, powinien być wypłacany w kraju, w którym dochody wynikające z pracy, stanowią źródło utrzymania rodziny. Jeśliby zdarzyło się, że żona w Polsce zacznie pracować, komuna w Danii może zażądać jej zaświadczenia o dochodach i ewentualnie zaświadczenie o tym, czy pobiera na dziecko zasiłek w kraju. Jeśliby miało to miejsce, wówczas kwota zasiłku w Danii może być pomnieszona o kwotę zasiłku uzyskiwanego w Polsce.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej