Ogólne > Rodzina ...
Pieniadze na dzieci
turbo:
marysha może będziesz wiedziała:
moja żona w zeszłym roku dostawała pieniądze na dziecko ale w grudniu opuściliśmy Danie i wyrejestrowaliśmy się w komunie. teraz wróciliśmy mamy kontrakty w Duńskiej firmie i gdy chcieliśmy złożyć wniosek o pieniądze na dziecko kobieta w komunie powiedziała że musimy jej pokazać pozwolenie na pobyt i pracę???
o co tu chodzi przecież mam umowę a nowe przepisy, o których czytałem chyba nawet na poloniainfo w zeszły roku mówią że każdy kto raz dostał pozwolenia na pracę w pobyt na terenie UE nie musi już starać się o nie nigdy więcej.
więc jak to jest może się mylę???
pozdrawiam. :)
marysha:
Jesli posiadasz żółtą kartę, wystarczy ja pokazac. Przeciez swiadczy to o tym, ze jestes tu legalnie. Nie slyszalam o tym, zeby trzeba bylo pokazywac pozwolenie na pobyt i prace, starajac sie o rodzinne. Jesli jestes zameldowany i ubezpieczony wystarczy wklepac Twoj CPR w system i juz urzednik wie o Tobie wszystko, to co powinien.Kluczem do wszystkiego jest zolta karta. Jesli sie myle, to przepraszam, ale nie sledze dokladnie przepisow dotyczacych warunkow pobytu. Wiele zalezy zawsze od dobrej woli urzednika.
[Posted on: 20 Marzec 2009, 22:19:32]
Pozwolenie na pobyt pokazujesz starajac sie o meldunek i meldujac sie w Skacie. Chyba, ze jest to jakas nadgorliwa urzedniczka.
mala_z_Aarhus:
Wydaje mi sie, ze przy wyjezdzie z Danii dluzszym niz 3 miesiace pozwolenie na pobyt traci waznosc.
Ale jak pani Marysha sugerowalabym przeczytanie dokumentow.
Jomir:
Rynek pracy nie zostal jeszcze otwarty. Zostanie w maju, poki co trzeba wciaz miec pozwolenie na prace.
Pozwolenie na pobyt trzeba wciaz miec. Oczywiscie w obecnej sytuacji jest ono formalnoscia, ale trzeba jej dopelnic.
Oficjalny wyjazd z kraju, tzn. oficjalne "wymeldowanie sie z Danii" poprzez zlozenie odpowiedniego druku, jest rownoznaczne, z rozpoczeciem procedury do poczatku.
Nawet osoby, ktore maja pobyt staly (nie mam na mysli unijnego), a nie maja obywatelstwa, traca prawo do niego po wyjezdzie na czas dluzszy niz 6 miesiecy.
Pobyty czasowe oraz Unijne traci sie w dniu wymeldowania z Danii.
marysha:
Ja wyszlam z zalozenia, ze jesli ktos tutaj pracuje, to posiada pozwolenie na pobyt. Tym bardziej, ze udaje sie zalatwiac sprawy urzedowe. Pobyt, to nie tytul lordowski nadawany dozywotnio.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej