Ogólne > Rodzina ...

Pieniadze na dzieci

<< < (40/59) > >>

turbo:

--- Cytat: Mirra w 20 Mar 2009, 22:23:48 ---Rynek pracy nie zostal jeszcze otwarty. Zostanie w maju, poki co trzeba wciaz miec pozwolenie na prace.
Pozwolenie na pobyt trzeba wciaz miec. Oczywiscie w obecnej sytuacji jest ono formalnoscia, ale trzeba jej dopelnic.
Oficjalny wyjazd z kraju, tzn. oficjalne "wymeldowanie sie z Danii" poprzez zlozenie odpowiedniego druku, jest rownoznaczne, z rozpoczeciem procedury do poczatku.

Nawet osoby, ktore maja pobyt staly (nie mam na mysli unijnego), a nie maja obywatelstwa, traca prawo do niego po wyjezdzie na czas dluzszy niz 6 miesiecy.
Pobyty czasowe oraz Unijne traci sie w dniu wymeldowania z Danii.

--- Koniec cytatu ---
mirra
gdzie mogę uzyskać pozwolenie na pobyt i pracę mając już kontrakt w reku??? ale gdy meldowałem się w komunie to nie chcieli żadnych pozwoleń tylko jak upomnieliśmy się o pieniądze na dziecko to nam powiedziała o tym pozwoleniu że powinniśmy przynieść ale skąd tego już nie powiedziała.

marysha:
O pozwolenie na pobyt wystepujesz do Statsforvaltning. Ale sytuacja, ktora opisujesz jest bardzo dziwna. Przeciez jesli Cie zameldowali, to na jakiej podstawie. Zazwyczaj jest to pozwolenie na pobyt wlasnie.

[Posted on: 20 Marzec  2009, 22:44:36]
Czy na pewno wszystko dobrze zrozumieliscie. Nie to zebym sie czepiala, nie zrozum mnie bron Boze zle. Tylko czasami naprawde niewiele trzeba , aby powstalo male nieporozumienie.

turbo:
no raczej facetka średnio zna angielski a my niestety nie znamy duńskiego, ale na 99% tak to wyglądało że przyjęła nasze formularze meldunkowe po czym po chwili przypomniało nam się o pieniądzach ale dziecka i się wróciliśmy to po wypełnieniu papierków poprosiła nas o pokazanie pozwolenia na pobyt i pracę a mieliśmy tylko kontrakty i paszporty. nie wiem tu w zwyczaju jest tak, że jaki urzędnik takie prawo.

z rodziną:
Ja właśnie przez to przechodzilem z rodziną tu,miałem pozwolenie na pobyt i prace ktore otrzymalem na 3miesiące poprzez firme posredniczącą w Odense,a teraz miszkam na zelandii na tym pozwoleniu normalnie sie zameldowalem otrzymalem żołtą karte i karte zdrowia na rok czasu,gdy spytałem sie o pieniążki na dziecko ktore tu juz ze mną było z zoną na nowo musialem procedure przechodzić,pojechaliśmy do Kopenhagi do Statsforwalningen pobraliśmy komplet papierów do wypełnienia  czekaliśmy ponad miesiąc i odeslali nas do Udlandeservice w Kopenhadze tam też komplet dokumentow do wypelnienia i wkoncu po 3miesiącach jest wszystko załatwione otrzymaliśmy pozwolenie w trójke żona z synem meldunek i oczywiście pieniążki na dziecko bez koniecznosci jechania do polski i załatwiania papierów w polsce,to komuna wszystko załatwiła także cierpliwości

pendi:
Mam pytanko! pracowałem w dani ponad rok,w listopadzie polscy urzednicy wyslali moje papiery do komuny w silkeborgu odnosnie pieniedzy rodzinnych. Od tamtego momentu czekam na pieniadze i nic. W tej chwili jestem w polsce i chcialbym sie dowiedziec czy ktos sie orjentuje ile to moze potrwac i czy te pieniadze nie przepadna??? Z gory dziekuje

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej