poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: kontanthjelp  (Przeczytany 15866 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
Odp: kontanthjelp
« Odpowiedź #15 dnia: 20 Lis 2009, 15:10:15 »
znajoma nigdy nie pracowała w Danii , przyjechała do męza, pobiera kontanthjælp , a w zamian kilka razy w tygodniu idzie na pare godzin do fabryki .
Znajoma nie pobiera kontanthjælp! Kontanthjælp udzielana jest rodzinie biorac pod uwage sytuacje rodzinna.

zaZu

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 20 Lis 2009, 15:27:42 »
przeciez mówie ze pobiera!
jej maz stracił prace i tez pobiera

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #17 dnia: 20 Lis 2009, 16:43:19 »
przeciez mówie ze pobiera!
jej maz stracił prace i tez pobiera
Kontanthjælp przyznaje sie oceniajac sytuaje calej rodziny, a nie tylko jednego z malzonkow.

zaZu

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 20 Lis 2009, 17:36:02 »
tak jak mówie, maja dzieci, i po zwolnieniu faceta zostali bez środków do życia, pobieraja zasiłek z kommune, a ona w zamian czasami pracuje ,pobieraja juz nizszy zasiłek ponieważ trwa to dłuzej niż 6 msc

rybaa

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 20 Lis 2009, 17:37:41 »
Opisze wam jak to jest bo glupoty tu piszecie .Na wlasnym przypadku napisze.Po zarejestrowaniu sie w komunie i sprawdzeniu czy sie nalezy zona pobiera pensje netto 12.000 mamy doplate do mieszkania 2700 oraz na dziecko co chodzi tu do szkoly kw okolo2500 rodzinnego. Czyli jak sprawdzili czy sie nalezy pani z komuny wziela tel i zadzwonila do jobcenter porozmowie powiedziala bym tam sie z miejsca udal .Pan wypelnil papierki popytal co robilem i...wyslal mnie z aktiveringu na fuul 37 godz do fabryki mebli cale szczescie ze fabryka ma oddzial handicap bo ich wlasciwa fabryka nie cieszy sie dobra slawa chodzi o miasteczki Kiellerup kto jest z okolicy to wie o czym pisze.Wracajac do tematu juz na drugi dzien musialem sie wstawic w pracy od 7 do 15 zasuwam przy maszynach  .Dostalem 3 miesiace aktiveringu wlasnie sie konczy w wtorek po zapytaniu co dalej zaproponowali mi teraz 3 dni pracy i 2 dni szkoly od rana jezykowej mimo ze chodze ciagle do sprog na 17 do 19.30 Teraz ma to sie nazywac praktyka a ile miesiecy bede wiedzial w wtorek to dopisze aha najwazniejsze bo to glownie was interesuje kasy dostaje okolo 10.000 z pieiiaszkami na przejazdy a ze jezdze autem to pieniadze za bilety pokrywaja paliwo. Co najsmieszniejsze ze pracujac przy oknie w okolicach drzwi wejsciowych zainteresowalo mnie ze ludzie przyjezdzaja do pracy w ubraniu roboczym jak i odjezdzaja pieknymi mercedesami...taxi  .Gdy ktoregos dnia sie spoznilem do pracy bo problem z autem t szef mowi zaden problem powiedz tylko to taxa bedzie po ciebie przyjezdzac jak i odwozic. Po glebszym przemysleniu  zrozumialem dlaczego ci ludzie przyjezdzaja taxi do pracy bo ..komuna, placi normalnie mnie to rozwalilo.

spineczka

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 20 Lis 2009, 20:40:14 »
Witam serdecznie

Moja sytuacja wyglada następujaco :

Pracowałam w danii od kwietnia 2007 do lipca 2009.
Z przyczyn rodzinnych musiałam na kilka m-cy  wyjechac do polski.
W PL nie korzystałam z zadnych zasiłkow ponieważ wiedziałam,że do danii wrócę i tak jak planowałam chciałam i chce pozostac w DK na stałe.
W Danii pozostawiłam otwarte konto,posiadam numer CPR.
W chwili obecnej jestem w 15 tygodniu ciąży i tak jak pisałam wyzej chcę wrócic do pracy u bylego pracodawcy.
Ale co w przypadku kiedy nie zostane przyjęta na stare stanowisko z powodu ciązy?
Czy mogę starać sie w kommune o jakikolwiek zasiłek po takiej przerwie?
Bedę wdzięczna za odpowiedź.
Pozdrawiam

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #20 dnia: 20 Lis 2009, 20:40:14 »

kontanthjelp czyli zasiłek dla bezrobotnych

Zaczęty przez floofDział Podatki

Odpowiedzi: 5
Wyświetleń: 4950
Ostatnia wiadomość 13 Paź 2012, 19:07:13
wysłana przez brylant
KONTANTHJELP A POSIADANIE SAMOCHODU