Ogólne > Rodzina ...
ciąża w Danii ! prosze o informacjec
justynka1985:
witam wszystkich,jestem w ciąży i mieszkam wraz ze swoim chłopakiem w Danii. Prosze nas pokabusewac bo nie bardzo wiemy jakie sa potrzebne dokumenty abym mogła urodzić w Danii.Wiem,ze w wielu watkach sa podane informacje ale jedna zaprzeczaja drugiej. A więc powiem wam jakie mamy dokumenty a ja prosze o dalsze wskazówki.
Chłopak ma umowe o prace i złożył wniosek o numer cpr,teraz z tego co wiem mosimy zdobyc pozwolenie o pobyt.A co dalej?Wiem,ze mósimy sie starac o tzw żółta karte ale nie wiem co ze mną bo nie pracuję.
Proszę o informacje. I serdecznie dziękuje wszystkim z góry.Pozdrawiam
Kasiadejv:
Jak się coś dowiesz to napisz do mnie na maila dejvkasia@gmail.com. Ponieważ sama jestem w podobnej sytuacji i jeszcze nikt tak naprawde nie napisał mi co powinnam zrobić,,,pozdrawiam
mamma:
Jesli nie wystarcza Wam ten watek:
http://poloniainfo.dk/forum?topic=11598.0
To po prostu niech sie Wasi chlopacy przejda do komuny i zapytaja o wszystko. Bedziecie mialy informacje ze zrodla i nikt Was w blad nie wprowadzi.
Osobiscie uwazam rodzenie w Danii w takiej sytuacji, w jakiej jestescie, za co najmniej lekkomyslnosc. Ale skoro sie upieracie...
EUZEBINA:
jeśli pracowałaś wcześniej w Polsce to dopabuse po urodzeniu lub krótko przed ,masz jakies prawa,chodzi o okresy składkowe z państwa ,w którym je opłacałaś!można je przedstwiwć do macierzyńskiego!ale zanim to nastąpi musisz chodzić do lekarza,a żeby do niego chodzić bezpłatnie muisisz mieć ubezpieczenie,czyli żółtą kartę!odrębną dla siebie!
anielkaaa:
Po pierwsze w którym miesiącu ciąży jestes? Byc moze uda ci sie jeszcze znalezc prace, ciaza to przeciez nie choroba, a byloby to na twoja korzysc, zapewniam. Wystarczy przepracowac 13 tygodni w pelnym wymiarze godzin (37/tydzien) bedac w ciazy aby nalezaly ci sie swiadczenia po urodzeniu. Problem u ciebie jest w tym, ze aby pojsc do lekarza i na kontrole musisz miec zolta karte. Bez pracy jej nie dostaniesz. Chyba, ze jestes ze swoim chlopakiem w zwiazku dluzej niz 2 lata i ponad 2 lata mieszkaliscie razem co mozesz udokumentowac wspolnym adresem. Wtedy mozesz uzyskac wszystkie dokumenty z tytulu laczenia rodzin. I na podstawie tego, ze on pracuje i ma zolta karte i ty taka dostaniesz - to tak jak ubezpieczenie rodzinne w Polsce. Jezeli i tak nie da rady zawsze mozesz probowac dostac sie do szpitala jako turystka - jak bedziesz juz rodzic musza cie przyjac i porod odebrac. Tylko, ze wtedy kontrolowac przebieg ciazy powinnas w Polsce albo prywatnie.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej