poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: trzy prace, wikariat i podatek  (Przeczytany 6528 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

problem

• Gość
trzy prace, wikariat i podatek
« dnia: 21 Lis 2009, 15:37:44 »
Mam problem. Jak rozliczyc sie ze skatem, jesli mam jedna prace w pelnym wymiarze godzin, a poza tym pracuje jeszcze jako wikar w dwoch roznych miejsach? Na razie dalam hovedkort tam, gdzie mam etat, a w miejscach, gdzie jestem wikarem bikort, ale czy tak mozna? Czy mozna miec trzy prace? Z wikariatem, jak wiadomo, to jest tak, ze nieraz godziny sa, a nieraz ich nie ma, wiec dochod jest nieregularny, stad jestem wikarem w dwoch miejscach. Moj dunski jest taki sobie, wiec postanowilam zapytac tu, zamiast dzwonic do skata. Mam nadzieje, ze ktos mnie oswieci, z gory pozdrawiam i dziekuje.

kinket

• Gość
Odp: trzy prace, wikariat i podatek
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Lis 2009, 16:41:50 »
Mozna miec 3 prace nikt ci nie zabroni . W tej pracy gdzie dalas skatekort bedzie uwzględniony fradrag i podatek wg. trækprocent w w dodatkowych pracach będą ciągnąc trækprocent od brutta. W rozliczeniu rocznym zsumują wszystkie trzy dochody, odejmą 8% następnie rozliczą fradrag i ulgi (które musisz sobie wpisac sama jezeli ci sie takowe należa) a następnie rozliczą podatek. Ile sie nalezy do zapłaty minus to co juz zapłaciłaś

dzieki

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Lis 2009, 17:40:04 »
Dziekuje. To jeszcze jedno. Na karcie podatkowej na rok przyszly uwzgledniona jest tylko moja glowna praca, czy mam to jakos zmienic? Tyle, ze ja przeciez nie jestem w stanie przewidziec, ile zarobie z wikariatow, wiec nie bardzo wiem, czy i co zmieniac.

kinket

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Lis 2009, 19:55:01 »
To zalezy czy cie nie przeraza ew.pózniejsza doplata. Skat sam zaleca zeby zmieniac karte podatkową tylko jezeli róznica jest b.duża. Z resztą mozesz zrobic symulacje na stronie skatowej jak wypadniesz w tego rocznym rozliczeniu i podjąc decyzje.

or

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Lis 2009, 11:32:56 »
Jaka jest kwota zarobkow brutto na caly rok aby nie przekroczyc progu platonisc ok38% podatku
czy jak sie przekroczy ten prog to jesli skat dal zwykla ulge ok3700dkk na miesiac to trzeba cos doplacic
za odp dziekuie

Offline neletop

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 4
  • -Otrzymane: 16
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Lis 2009, 13:38:37 »
Na karcie podatkowej na rok przyszly uwzgledniona jest tylko moja glowna praca, czy mam to jakos zmienic? Tyle, ze ja przeciez nie jestem w stanie przewidziec, ile zarobie z wikariatow, wiec nie bardzo wiem, czy i co zmieniac.
Tak jak napisali inni. Jezeli jest to duza roznica, to powinnas zmienic. Ewt. bedziesz miala duzo mniejszy fradrag na nastepny rok (lub splata podatku gotowka).
Sama wiesz ile do tej pory zarobilas na wikar. Czy jest to kwestia 5 000 na rok, czy 50 000.

[Posted on: 23 Listopad  2009, 13:29:40]

Jaka jest kwota zarobkow brutto na caly rok aby nie przekroczyc progu platonisc ok38% podatku
czy jak sie przekroczy ten prog to jesli skat dal zwykla ulge ok3700dkk na miesiac to trzeba cos doplacic
za odp dziekuie
Nie wiem czy ci to pomoze, ale sprobuj:
http://www.reviham.dk/default.asp?ID=153&pID=122

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #5 dnia: 23 Lis 2009, 13:38:37 »

podatek za 2009

Zaczęty przez BetagoDział Podatki

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 7743
Ostatnia wiadomość 09 Wrz 2009, 19:05:25
wysłana przez bruner1971