poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: SZUKAM KOREPETYCJI-VEJLE  (Przeczytany 6061 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline MAJECZKA

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 3
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
SZUKAM KOREPETYCJI-VEJLE
« dnia: 16 Lis 2009, 20:50:02 »
Witam.Poszukuję pilnie osoby która udzieliłaby mi korepetycji z jęz.duńskiego.Oczywiście odpłatnie.Mieszkam w Vejle.Jestem na drugim module.

Offline marta_malgorzata

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • Reputacja: +9/-4
Odp: SZUKAM KOREPETYCJI-VEJLE
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Lis 2009, 07:46:40 »
Majeczko nie koniecznie musisz szukac odplatnych korepetycji, poniewaz jest bardzo duzo innych mozliwosci.

Ja osobiscie zapytalam sie znajomej dunki (szefowej mojego meza ), czy nie chcialaby mi pomagac 2 razy w tyg i chodzilam do niej przez jakis czas.

Moi sasiedzi emerytowani nauczyciele, ktorzy co troche zagladaja do nas, rowniez bardzo czesto pytaja mnie, czy potrzebuje pomocy z dunskim.

Wiem rowniez, ze Czerwony Krzyz bardzo czesto pomaga obcokrajowcom w tej dziedzinie np. wszyscy irakijczycy z mojej klasy maja przydzielonych staruszkow, ktorzy przychodza do nich 1 raz w tyg i pomagaja im w nauce jezyka. Gdy zapytalam w klasie jak mozna sobie taka pomoc zalatwic, nauczycielka poradzila mi wlasnie zapytac sie znajomych. Mysle, ze mozesz zapytac nauczyciela o taka pomoc, jesli nie znasz nikogo w poblizu siebie.

Szkoly jezykowe organizuja rowniez rozne praktyki jezykowe , masz kilka mozliwosci miejsc do ktorych mozesz isc na jakis czas, zeby miec kontakt z jezykiem. Ja skorzystalam z praktyk w Domu Starcow, bylam wtedy na 2 module, bardzo polecam, gdyz po zakonczeniu praktyk zaproponowano mi tam prace na caly etat, tak jak i wielu kolezankom z tego kursu. Jesli o tym nie slyszalas, zapytaj nauczyciela o mozliwosc skorzystania ze sprogpraktik.

Polecam tez rozne programy komputerowe, z ktorych mozesz korzystac za darmo i uczyc sie w domu.

Pozdrawiam i zycze powodzonka :)

neti

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Lis 2009, 00:08:30 »
Witam,
Czyli mozna spytac w Czerwonym Krzyzu.ale o co mam spytac konkretnie-trenowanie jezyka?
W sprogcenter  jesi chodzi o sprogpraktik kazali mi isc do jobcenter,czy te pratyki sa tylko dla ludzi bez pracy,bo ja pracuje w dzien ca fulltime
prosze o odpowiedz

Offline marta_malgorzata

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Lis 2009, 05:56:39 »
Praktyki jeykowe w mojej szkole byly organizowane dzieki pieniazkom z Ministerstwa , nie pamietam dokladnie jak nazywala sie ta akcja, ale w tym roku rowniez byla organizowana , jednak zglosilo sie za malo chetnych i projekt nie wypalil.

Osoby ktore chcialy isc mimo wszystko  na te praktyki , rowniez zostaly skabusewane do jobcenter i odbywaja praktyki.

Jesli pracujesz na caly etat, zapytaj o mozliwosc praktyk w weekend lub po prostu idz do zakladu pracy , ktory cie interesuje i zapytaj czy nie chcieliby cie przyjac np. na miesiac na praktyki jezykowe oczywiscie nieodlpatnie. Wszyscy uczeszczalismy tam nieodplatnie.

O Czerwony Krzyz zapytam w szkole dzis lub w poniedzialek i dam znac.

Offline lilia

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 1
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Lis 2009, 20:07:50 »
 Sama byłabym zainteresowana.. zawsze to jakaś zmiana "klimatu" ;)
M.M. napisz coś więcej, kiedy już zasięgniesz języka..
Pozdrawiam :)

neti

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Lis 2009, 15:29:38 »
Witam,
Czyli mozna spytac w Czerwonym Krzyzu.ale o co mam spytac konkretnie-trenowanie jezyka?
W sprogcenter  jesi chodzi o sprogpraktik kazali mi isc do jobcenter,czy te pratyki sa tylko dla ludzi bez pracy,bo ja pracuje w dzien ca fulltime
prosze o odpowiedz

Wiec na sprogpraktik wysylaja na module 4-5 na udannlese 2 albo na modul 3 na udan 3
Przewaznie wysylaja do przedszkoli ,
robia to tak ze 3 dni szkola.2 dni pratyki ,
osoba od tych praktyk mowila ze glownie jest to skabusewane dla osob bez pracy ,bo ci co maja ja maja moga rozmawiac u siebie w miejscu pracy, u mnie w pracy to opada -sami rodacy
tak wiec prosze o dalsze podpowiedzi

Offline marta_malgorzata

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Lis 2009, 16:39:35 »

Wiec na sprogpraktik wysylaja na module 4-5 na udannlese 2 albo na modul 3 na udan 3
Przewaznie wysylaja do przedszkoli ,
robia to tak ze 3 dni szkola.2 dni pratyki ,
osoba od tych praktyk mowila ze glownie jest to skabusewane dla osob bez pracy ,bo ci co maja ja maja moga rozmawiac u siebie w miejscu pracy, u mnie w pracy to opada -sami rodacy
tak wiec prosze o dalsze podpowiedzi

Ja korzystalam z tych praktyk na D3 modul 2 wiec moze zalezy to od szkoly i od tego czy chca pomagac czy tez nie. Co wiecej po ich ukonczeniu odbywaly sie Targi Edukacyjne, po ktorych powedrowalam z zapytaniem, czy istnieje mozliwosc odbycia tygodniowych praktyk w dunskim wiezieniu, bo jestem zainteresowana ta szkola i chcialabym zobaczyc jak wyglada praca w tych placowkach. Zaznaczylam tez, ze jeszcze nie teraz,moze na module 4 lub 5 , bo moj dunski jest za slaby na wypytanie sie o wszystkie istotne szczegoly. Doradca powiedzial, ze jest taka mozliwosc i jesli sie nie rozmysle, to zadzwoni np. do najblizszego aresztu i postara sie to zalatwic.

Nadmien, ze nie masz innej mozliwosci kontaktu z jezykiem.

Powiedz, ze zastanawiasz sie nad wyborem szkoly po sprogcenter i praktyki w wybranym przez ciebie miejscu lub miejscach, dadza ci mozliwosc sprawdzenia, jak wyglada dany zawod.

O Czerwonym Krzyzu zapomnialam dzis kobitki, przepraszam. Jesli chcecie to w czwartek znow bede w szkole, zapisze sobie, zeby pamietac.

Pozdrawiam.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 23 Lis 2009, 16:39:35 »

linka27

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Lis 2009, 18:48:44 »
Majka ja tez jestem z vejle, niedlugo koncze modul2. mozemy spotykac sie i uczyc razem i sobie pomagac. bezplatnie oczywiscie. ja wole bardziej gramatyke, tzn z tego jestem lepsza. pozdrawiam. moj email to aureliabialas@wp.pl
Napisz jak bedziesz chciala :)

Offline lilia

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 1
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Lis 2009, 22:31:01 »
Marto Małgorzato, mam jeszcze jedno pytanie- do kogo należałoby się zwrócić z zapytaniem o praktyki, ale takie, kiedy chciałabym zobaczyć właśnie, jak wygląda dany zawód, żeby zdecydować się na dane wykształcenie? W Jobcenter?

Offline marta_malgorzata

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #9 dnia: 25 Lis 2009, 08:41:23 »
Lilia ja jeszcze nigdy nie mialam przyjemnosci byc w Jobcenter, wiec nie wiem.

Ja zapytalabym w szkole, moze dlatego, ze mamy milych i pomocnych nauczycieli. Porozmawiaj ze szkolnym doradca.
Powiedz, ze chcialabys sie czegos dowiedziec o danym zawodzie.

Natomiast  moje niepracujace kolezanki byly w Jobcenter i dostaly skabusewanie np. na miesieczne praktyki w Plejehjem.

W mojej szkole w tym roku tez oglaszali nabor na praktyki jezykowe, jednak zglosilo sie za malo osob i program nie wystartowal.

[Posted on: 25 Listopad  2009, 08:37:36]

P.s ja pytajac o praktyki w areszcie, powiedzialam, ze dunskie dzieci maja mozliwosc odbycia krotkich praktyk przed wyborem szkoly i czy w zwiazku z tym, my tez moglibysmy przyjrzec sie innym miejscom pracy. No i odpowiedz juz znasz, bo o tym pisalam. Pozdrawiam i zycze powodzonka.

Offline Bella

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +2/-1
« Odpowiedź #10 dnia: 25 Lis 2009, 10:56:42 »
Dziewczyny, mozecie tez sprobowac poprzez KVINFO
 http://www.kvinfo.dk/side/1002/
KVINFO  ma specjalny program mentorski dla kobiet pochodzacych z innych krajow. Mozna prosic o mentorke, ktora ma podobne wyksztalcenie i moze pomoc szukac pracy, ale tez i o taka ktora bedzie cwiczyla z wami dunski. Ja przez rok mialam mentorke ktora pomagala mi np przy pisaniu cv i przygotowywaniu sie na rozmowy kwalifikacyjne, a teraz utrzymuje z nia kontakt prywatnie.
Powodzenia
"It is not the strongest of the species who survive, nor the most intelligent, but those who are most adaptive to change"

oq

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 25 Lis 2009, 17:40:34 »
Dziewczyny, mozecie tez sprobowac poprzez KVINFO
 http://www.kvinfo.dk/side/1002/
KVINFO  ma specjalny program mentorski dla kobiet pochodzacych z innych krajow. Mozna prosic o mentorke, ktora ma podobne wyksztalcenie i moze pomoc szukac pracy, ale tez i o taka ktora bedzie cwiczyla z wami dunski. Ja przez rok mialam mentorke ktora pomagala mi np przy pisaniu cv i przygotowywaniu sie na rozmowy kwalifikacyjne, a teraz utrzymuje z nia kontakt prywatnie.
Powodzenia

Czy to jest tylko dla kobiet

Offline Bella

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +2/-1
« Odpowiedź #12 dnia: 26 Lis 2009, 15:25:58 »
KVINFO to organizacja tylko dla kobiet.
"It is not the strongest of the species who survive, nor the most intelligent, but those who are most adaptive to change"

Offline marta_malgorzata

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #13 dnia: 27 Lis 2009, 11:47:10 »
Niestety nie dostalam zadnych pozytecznych informacji w sprawie pomocy jezykowej z Czerwonego Krzyza. Nauczycielka powiedziala tylko, ze jest to forma pomocy uchodzcom, nie emigrantom . Nie mam jak skontaktowac sie z osobami, ktore z tego korzystaly, bo przeprowadzily sie na drugi koniec Danii.
Popytajcie w waszych szkolach.

Milego weekendu.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #13 dnia: 27 Lis 2009, 11:47:10 »

Prawnika szukam

Zaczęty przez GrinsenDział Pomoc!

Odpowiedzi: 5
Wyświetleń: 15820
Ostatnia wiadomość 25 Sty 2019, 08:21:50
wysłana przez Henrikhes
SZUKAM TŁUMACZA

Zaczęty przez anulka77Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 14319
Ostatnia wiadomość 31 Paź 2008, 12:02:20
wysłana przez Tula
Szukam hydraulika

Zaczęty przez annazbochDział Århus, Aalborg ...

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 15028
Ostatnia wiadomość 31 Mar 2016, 08:48:04
wysłana przez annazboch
Szukam kogos do tlumaczenia

Zaczęty przez ulaDział Tłumaczenia

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 14707
Ostatnia wiadomość 29 Wrz 2009, 09:52:58
wysłana przez ula
Szukam Pracy!!!

Zaczęty przez asica1982Dział Praca w Danii