poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: prawko w danii  (Przeczytany 5754 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline piekarz128

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
prawko w danii
« dnia: 07 Gru 2009, 00:12:25 »
witam wszystich mam goraca prosbe jezeli ktos robil prawko w danii i wie w jaki sposob to zalatwic chodzi mi mianowicie o szkole z tlumaczem polskim czy sa takie szkoly czy ja mam sobie sam poszukac tlumacza we wlasnym zakresie bo na egzamin to wyczytalem ze policja przydziela tlumacza moze ktos zna jakas szkole w Vejle albo numer do kogos kto to robil chetnie zadzwonie i porozmawiam .z gory wielkie dzieki i pozdro

Offline martuchnam

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 25
  • -Otrzymane: 30
  • Reputacja: +16/-38
Odp: prawko w danii
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Gru 2009, 06:36:21 »
nie musisz miec tlumacza na kursach.wystarczy ze mowisz po angielsku.zreszta nawet po angielsku mozna zdawac. :) :) :)
Jestem jaka jestem! Nie dbam o opinie ludzi mi obcych. Sama wyznaczam sobie cele, do których  dąże. Potrafie byc nieznosna. Chcialabym móc wszystko. Pragne walczyc o swoje do konca. Milcze, kiedy cierpie. Zamykam drzwi, kiedy chce byc sama. Zawsze sie smieje. Zaluje kilku niepotrzebnych slów.

Offline neletop

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 4
  • -Otrzymane: 16
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Gru 2009, 09:52:25 »
A czemu nie robisz prawa w Polsce? Jest duzo taniej. A pozniej zawsze mozna wymienic na dunskie.

Offline piekarz128

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Gru 2009, 10:07:03 »
problem jest taki ze ja nie znam tak dobrze angielskiego na tyle zeby sie dogadac a chodze juz na kurs dunskiego bo w pracy i tak nie uzywam angielskiego,a w polsce to podsumujac dojazdy i pozostale sprawy to wyjdzie na to samo albo wiecej

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Gru 2009, 10:26:11 »
A po co wymieniac prawo jazdy na dusnkie, skoro polskie tak samo wazne jak dusnkie???
Skoro nie znasz ani angielskiego ani dusnkiego, to musisz zrobic prawo jazdy w Polsce (o ile masz wciaz do tego prawo - mam na mysli ustawe o ewidencji ludnosci).
« Ostatnia zmiana: 07 Gru 2009, 11:41:19 wysłana przez Mirra »
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline piekarz128

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Gru 2009, 11:04:38 »
nie mysle ze szasta kasa tylko jak bys czytala to ja chce sam go ku....oplacic chodzilo mi o jakas pomoc a nie bzdetne dyskusje

Offline Q7

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Gru 2009, 11:13:31 »
A czemu nie robisz prawa w Polsce? Jest duzo taniej. A pozniej zawsze mozna wymienic na dunskie.
Wiesz w Polskim prawku ci klipa nie zrobią,a jak wymienisz na Dunskie to 3 klip i prawko pa pa, na jakis czas.Odradzam wymiany.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 07 Gru 2009, 11:13:31 »

Offline neletop

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #7 dnia: 07 Gru 2009, 12:07:11 »
Wracajac do tematu, to slyszalam o tym ze przychodzono na egzamin z tlumaczem. Mysle ze zalatwiano to we wlasnym zakresie.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #8 dnia: 07 Gru 2009, 12:26:24 »
A ja nie sadze.
Przeciez to egzamin, musi byc pewnosc tlumaczenia.
Ministerstwo Sprawiedliwosci (czyli tez i policja) dysponuja swoja baza autoryzowanych tlumaczy.

A to mowi przepis:

9. § 19, stk. 1, affattes således:
»Hvis ansøgeren ikke i fornødent omfang kan tale og forstå dansk eller et fremmedsprog, som
den prøvesagkyndige behersker, skal politiet udvælge en tolk, der af ansøgeren kan anvendes ved
køreprøven.«

Offline neletop

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #9 dnia: 07 Gru 2009, 13:08:11 »
Aha, tez znalazlam
http://www.dku.dk/dku/faq/korekort/koreproven.htm#top
Teoriprøve med fremmedsprogede ansøgere afholdes på grundlag af de aktuelle lysbilledserier, idet spørgsmålene oversættes af en tolk, som også er til stede i prøvelokalet. Politiet eller Statens Bilinspektion udvælger tolken, som ikke må være kørelærer. Man skal selv betale for tolk.

Kørelæreren eller dennes repræsentant kan overvære den praktiske prøve, medmindre du eller den prøvesagkyndige har væsentlige indvendinger herimod. Hvis du har brugt tolk til teoriprøven, skal tolk også anvendes ved den praktiske prøve.

Za tlumacz placisz sam. Wybiera go ci policja lub Statens Bilinspektorat. Jesli miales tlumacza do egzaminu teoretycznego to musisz miec i do praktycznego.

Offline piekarz128

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #10 dnia: 07 Gru 2009, 13:14:14 »
chodzi mi czy sa takie szkoly jazdy z tlumaczem ,bo temat juz sie przewijal i wiem ze tlumacza na egzamin przydziela politi i ,ze to ja za niego place zreszta to oczywiste glownie chodzi mi o sam kurs jazdy jakies konkrety moze adres szkoly

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #11 dnia: 07 Gru 2009, 13:42:33 »
Tak sobie mysle, ze na czas chodzenia na kurs, moglby to byc ktos, kto po prostu zna jezyk i dysponuje czasem, zamiast zawodowego tlumacza. Moze sprobuj skontaktowac sie z jakas szkola i spytac, jak oni to przeprowadzaja w praktyce. Czy dysponuja tlumaczami wspolpracujacymi.

Natomiast jezeli za tlumacza przysieglego nalezy zaplacic samemu, to impreza staje sie juz bardzo kosztowna, wiec moze faktycznie (o ile masz taka mozliwosc) rozwazyc prawo jazdy w Polsce?
Stawki tlumacza przysieglego w Ministerstwie Sprawiedliwosci  (pod ktore podlega i policja) w zaleznosci od klasy tlumacza to:
od 309 za øvrige tolk
przez 360 statsprøvede tolk
do 541 koron za translatør za kazda ROZPOCZETA godzine.
Przy czym policja ma obowiazek zatrudniania w pierwszej kolejnosci "translatorow", pozostalych tlumaczy (tych tanszych), moze uzywac jedynie wtedy kiedy nie ma "pod reka" translatorow.

Do tego dochodzi jeszcze koszt dojazdu tlumacza - 270 koron za kazda rozpoczeta godzine dojazdu oraz 3,5 korony, za kazdy przejechany kilometr.

Tak wiec, trzeba sie liczyc z tym, ze godzina pracy tlumacza przy egzaminie, bedzie kosztowala minimum okolo 850 koron, o ile egzamin bedzie trwal tylko godzine.

« Ostatnia zmiana: 07 Gru 2009, 13:55:58 wysłana przez Mirra »

Offline piekarz128

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #12 dnia: 07 Gru 2009, 14:12:54 »
chodzi oto ze nie mam czasu jezdzic do polski bo tu pracuje powiedzmy ze w urlopiedam rade ale probowalem dwa razy i nawet mi z placu nie dal wyjechac patrzalem na ranking zdawalnosci urzedu miasta na 616 osob zdaje 170 porazka na egzaminie byla zemna dziewczyna co 11 raz podchodzila sa takie osrodki w polsce ktore licza tylko kase wiem bo koles na czerwonym swietle przejechal i zdal a kolezance oblal bo na luku zadaleko od slupka stanela ja bylem kazal mi robic i poszedl z kolesiem gadac potem kazal powtorzyc i lipa tam kazdy kombinuje mam kolesia za punkty stracil prawo i teraz nie moze zrobic w szczecinie jest tragedia a jazdy tez musze wziac bo juz dwa lata nie jezdzilem takze jak pomysle o robieniu prawka w polsce to az mi sie noz w kieszeni otwiera moze juz nie ma takich lapowek chodz wciaz sa to sa premie i na jedno wychodzi kasa musi sie zgadzac a notabene teraz jeszcze maja zaostrzyc egzamin niedlugo to bedzie trzeba byc zawodowym kabusewca zeby dostac kat B

Offline m_i

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #13 dnia: 07 Gru 2009, 15:20:09 »
piekarz128 masz zupełną słuszność!! egzamin w Polsce to porażka...
ale !! nasze wspaniałe państwo wprowadziło nowe zasady i teraz nie możesz popełnić 2 takich samych błędów na mieście, a jak zrobisz 6 po jednym z każdej kategorii to jak mówił Pan na egzaminie nie oblewasz!!
co do placyku.. nie wiem czy wszędzie ale można brać jazdy próbne na placu manewrowym WORDów (przynajmniej tak jest w Toruniu)..
a poza tym możesz się zatrzymać w polu manewrowym i powtórzyć manewr (ale to wiesz na pewno bo tak jest od dawna)

Ponieważ strasznie się obawiałam, że obleję znowu w Polsce pytałam mojego instruktora o przeniesienie egzaminu do Danii, poradził żeby wystąpić z Danii z odpowiedniego ośrodka egzaminacyjnego w mojej komunie po moje dokumenty z Polski

nie wiem czy na coś mój post Ci się przyda :))

powodzenia!!

Offline Liwia

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #14 dnia: 07 Gru 2009, 16:24:00 »
Ja słyszałam, że najłatwiej się zdaje w szkołach, które organizują tzw. wakacje z prawem jazdy. Jedziesz na 2 tygodnie i wracasz z prawkiem. Kosztuje ok 2500 zł, ale wydaje mi się, że warto. Zresztą wpisz w google "wakacje z prawem jazdy" i poczytaj...

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 07 Gru 2009, 16:24:00 »

Urlop rodzicielski w Danii

Zaczęty przez RybkaWillegoDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 105
Wyświetleń: 309155
Ostatnia wiadomość 10 Cze 2016, 20:01:31
wysłana przez aneczka.k
uczelnie w Danii?

Zaczęty przez Mateusz199Dział Edukacja

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 16836
Ostatnia wiadomość 18 Kwi 2024, 10:49:09
wysłana przez Mateusz199
Czy przeglady techniczne aut sa obowiazkowe w Danii ?

Zaczęty przez KierowcaDział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 39591
Ostatnia wiadomość 27 Paź 2009, 22:39:26
wysłana przez Manior
Nastepny punkt do podniesienia naszej "popularnosci" w Danii...

Zaczęty przez MartynaMDział Hydepark

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 45805
Ostatnia wiadomość 16 Cze 2014, 17:07:43
wysłana przez natalaa
tanie rozmowy na stacjonarne i komórki do Danii z Polski

Zaczęty przez bazakbalDział Pomoc!

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 42603
Ostatnia wiadomość 17 Cze 2010, 13:19:35
wysłana przez jamjurand