poloniainfo.dk

*
Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Rozliczenie w Polsce  (Przeczytany 133423 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kamila

• Gość
Odp: Rozliczenie w Polsce
« Odpowiedź #150 dnia: 20 Lut 2010, 17:06:50 »
Dla przykladu US w Poznaniu (na Wildzie), w przeciwienstwie do US w Klodzku, jest bardzo dobrze zorientowany o tym, ze np. skladke na AM bidrag nalezy traktowc jako podatekt dochodowy przy rozliczniu podatku w Polsce. Ponadto US w Poznaniu
przeprowadza wyrywkowe kontrole zadaja wyjasnien od podatnika, wlacznie z przedlozeniem dokumentacji potwiedzonej przez Skat. 

Roga, zatem odpowiedz udzielona Ci przez US w Poznaniu rozstrzygnela ostatecznie nasz spor w sprawie traktowania AM-bidrag jako skladowej podatku dochodowego.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #151 dnia: 20 Lut 2010, 17:36:26 »
Kamila masz i mialas zupelnie racje. Nasz "spor", a raczej moja argumentacja oparta byla czesciowo na udzielonej informacji od lokalnego oddzialu Skatu we wrzesniu 2009, co jeszcze raz podkresla, ze nie zawsze mozna polegac na ustnej odpowiedzi urzednika, ale szukac samemu odpowiedzi w formie obowiazujacych przepisow. Najwazniejsze, ze nie ma zadnej watpliwosci co do tej kwestii, a to jak poszczegolne US traktuje ten temat, to juz inna sprawa.

kamila

• Gość
« Odpowiedź #152 dnia: 20 Lut 2010, 17:38:57 »
Kamila masz i mialas zupelnie racje. Nasz "spor", a raczej moja argumentacja oparta byla czesciowo na udzielonej informacji od lokalnego oddzialu Skatu we wrzesniu 2009, co jeszcze raz podkresla, ze nie zawsze mozna polegac na ustnej odpowiedzi urzednika, ale szukac samemu odpowiedzi w formie obowiazujacych przepisow. Najwazniejsze, ze nie ma zadnej watpliwosci co do tej kwestii, a to jak poszczegolne US traktuje ten temat, to juz inna sprawa.

Ciesze sie, roga.
Pozdrawiam.

Offline master19_84

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #153 dnia: 23 Lut 2010, 20:25:24 »
Roga, zatem odpowiedz udzielona Ci przez US w Poznaniu rozstrzygnela ostatecznie nasz spor w sprawie traktowania AM-bidrag jako skladowej podatku dochodowego.

Czyli "Składke na rynek pracy" AmBirdag możemy traktować jako składowa podatku zapłaconego w Danii i wykazać w rozliczeniu w Polsce jako podatek zapłacony za granicą?

jednoznacznie tak/nie?? :)

kamila

• Gość
« Odpowiedź #154 dnia: 23 Lut 2010, 20:32:17 »
Czyli "Składke na rynek pracy" AmBirdag możemy traktować jako składowa podatku zapłaconego w Danii i wykazać w rozliczeniu w Polsce jako podatek zapłacony za granicą?

jednoznacznie tak/nie?? :)

Tak.
Jednoznacznie.

Offline letniak

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 9
  • -Otrzymane: 12
« Odpowiedź #155 dnia: 24 Lut 2010, 13:28:32 »
Kamila, jesteś pewna? Z tego co wiem, moje biuro podatkowe nie uwzględniło tych składek jako podatek dochodowy zapłacony za granicą. Co mam zrobić, masz jakiś paragraf na to?! Czy dostane w SKAT taką informację? Myślę że w tej sytuacji mogę zrobić korektę i odzyskać trochę pieniążków! :)

[Posted on: 24 Lut 2010, 13:25:22]

Chodzi o składki które płaciłem w roku 2006, aby nie było nieporozumień. Zadzwonię do Skat.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #156 dnia: 24 Lut 2010, 15:34:55 »
Skat informowal o tym juz przed dwoma laty (zobacz na forum odpowiedz Klingona, chyba z kwietnia 2007 z linkiem do Skatu)
US mimo powyzszego traktuje te skladke roznie. Pisalem juz o tym, ze np. w Poznaniu wliczaja Am-bidrag do podatku dochodowego, a np. w Klodzku uznaja tylko ten podatek dochodowy, ktory wykazuje Skat. Informacji o podatku dochodowym wykazana przez Skat (w rozliczeniu rocznym) nie zawiera AM-bidra. Trzeba go samemu sobie doliczyc do tego podatku.

[Posted on: 24 Lut 2010, 14:17:00]

Firma rewizyjna Deloitte informuje swoich klientow miedzy innnymi o:

Forårspakke 2.0: AM-bidraget bliver nu (endnu engang) en helt almindelig skat!   

Dato for offentliggørelse:  1. april 2009

Før 2008 var AM-bidraget et socialt bidrag. Fra og med 2008 blev det en skat på linje med øvrige almindelige skatter.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #156 dnia: 24 Lut 2010, 15:34:55 »

kamila

• Gość
« Odpowiedź #157 dnia: 24 Lut 2010, 18:19:28 »
Skat informowal o tym juz przed dwoma laty (zobacz na forum odpowiedz Klingona, chyba z kwietnia 2007 z linkiem do Skatu)
US mimo powyzszego traktuje te skladke roznie. Pisalem juz o tym, ze np. w Poznaniu wliczaja Am-bidrag do podatku dochodowego, a np. w Klodzku uznaja tylko ten podatek dochodowy, ktory wykazuje Skat. Informacji o podatku dochodowym wykazana przez Skat (w rozliczeniu rocznym) nie zawiera AM-bidra. Trzeba go samemu sobie doliczyc do tego podatku.

[Posted on: 24 Lut 2010, 14:17:00]

Firma rewizyjna Deloitte informuje swoich klientow miedzy innnymi o:

Forårspakke 2.0: AM-bidraget bliver nu (endnu engang) en helt almindelig skat!   

Dato for offentliggørelse:  1. april 2009

Før 2008 var AM-bidraget et socialt bidrag. Fra og med 2008 blev det en skat på linje med øvrige almindelige skatter.

Roga, moglbys przetlumaczyc ten tekst dunski?

Co do AM-bidrag za lata wczesniejsze niz 2008, to tu jest kontrowersja, bo dopabuse od 2008 skladka ta zostala formalnie nazwana podatkiem w Danii. I pamietam, ze wszyscy w 2007 jeszcze roku twierdzili, ze tej skladki nie nalezy ujmowac w polskim rozliczeniu jako podatku. I ze polskie US (te ktore wnikliwiej sprawdzaly zeznania), kwestionowaly poprawnosc wliczania skladki do podatku.
Moim jednak zdaniem, zmiana ktora nastapila w 2008 dotyczyla jedynie kwalifikacji AM-bidrag jako podatku, a dokladniej nazewnictwa, bo przeciez zasada jej odliczania nie ulegla zadnej zmianie.
Dlatego rozliczajac sie za lata wczesniejsze, mozna potraktowac ja jako podatek, per analogiam.

Offline master19_84

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #158 dnia: 24 Lut 2010, 18:25:24 »

Czy ta informacja zawarta jest w corocznym "FORSKUDSSKATTEN"
cyt:
-----Løn og pension
Løn, dagpenge, kontanthjælp, su-stipendium, pension og atp er personlig indkomst og skal med på forskudsopgørelsen. Der skelnes mellem personlig indkomst,
hvoraf der skal betales am-bidrag, og personlig indkomst, hvoraf der ikke skal betales am-bidrag. Der skal betales ambidrag af løn, men ikke af dagpenge, kontanthjælp, su-stipendium og pensionsind tægter. visse pensionslignende ydelser, der udbetales direkte af en tidligere arbejdsgiver, skal der betales am-bidrag af.
Hvis du retter beløbet for løn (indkomst) på forskudsopgørelsen, skal du ikke fratrække am-bidrag. Derimod skal du fratrække atp-bidraget og eventuelle bidrag
til pensionsordning, der er oprettet efter aftale med arbejdsgiveren (typisk som led i en overenskomst). Det gælder både eget og arbejdsgiverens bidrag. Dvs. det beløb, der skal stå, skal være beløbet
• før am-bidrag fratrækkes, men
• efter arbejdsgiveradministreret bidrag til pensionsopsparing og til atp er fratrukket.
udbetalinger fra en kapitalpension eller supplerende engangsydelse fra en pensions kasse skal ikke med på forskudsopgørelsen, medmindre kapitalpensionen
hæves til finansiering af orlov
.-------

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #159 dnia: 24 Lut 2010, 22:28:03 »
Kamila: moje zdanie na temat traktowania AM-bidrag jest takie same jak Twoje, rowniez co do zaliczenia go do podatku (wobec US) rowniez przed 2008, ale najlepiej byloby dotrzec do zrodla. Nie moge znalezc postu Klingona w ktorym byl link do Saktu, gdzie kwestia ta zostala przedstawiona. Post Klingona byl z kwietnia 2008 (o ile pamietam) ale nie pamietam w jakim watku. Moze Ty potrafisz go znalezc i wtedy mielibysmy wiarygodna dokumentacje.
Tlumaczenie tekstu (ostatnie zdanie - najwazniejsze): "Przed 2008 AM-bidrag jest skladka socjalna. Od 2008 jest podatkiem na rowni z innymi normalnymi podatkami". 

Offline letniak

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 9
  • -Otrzymane: 12
« Odpowiedź #160 dnia: 25 Lut 2010, 12:52:03 »
Dzwoniłem do SKAT. Teraz to jest podatek, ale wcześniej to nie był podatek. Wiec wszystko jasne, nie mogę przyjąć tej kwoty za podatek w  2006-07. Czyli biuro podatkowe widocznie wiedziało coś na ten temat i rozliczyli mnie poprawnie. Oczywiście fakt iż jest to podatek od 2008 niewiele nam daje bo przecież i tak mamy ustawę abolicyjną. Wiec wszystko jedno czy to podatek czy nie od 2008. Dziwi mnie jedynie różna interpretacja przez US w poszczególnych miastach, czy to jest dopuszczalne!?
Mój US jest w Bydgoszcz. Prawo nie działa wstecz, więc skoro to nie był podatek, nie mam chyba po co tam dzwonić.

Offline master19_84

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #161 dnia: 25 Lut 2010, 18:30:18 »

Oczywiście fakt iż jest to podatek od 2008 niewiele nam daje bo przecież i tak mamy ustawę abolicyjną. Wiec wszystko jedno czy to podatek czy nie od 2008.  Prawo nie działa wstecz, więc skoro to nie był podatek, nie mam chyba po co tam dzwonić.

Ale ulga abolicyjna przy dochodach w Danii i niewielkich czy zerowych w Polsce daje ulgę od podatku, od dochodów w Polsce liczona metodą progresji (wyliczona stopa procentowa * dochód w PL) więc dodatkowy podatek do odliczenia od podatku w PL jest istotny.

kamila

• Gość
« Odpowiedź #162 dnia: 23 Mar 2010, 16:57:30 »
Ale ulga abolicyjna przy dochodach w Danii i niewielkich czy zerowych w Polsce daje ulgę od podatku, od dochodów w Polsce liczona metodą progresji (wyliczona stopa procentowa * dochód w PL) więc dodatkowy podatek do odliczenia od podatku w PL jest istotny.

Jest istotny o tyle, o ile osiagnales w Polsce jakis dochod. Jesli go nie osiagnales, ten dodatkowy podatek czyli AM-bidrag nie bedzie mial wplywu na Twoje rozliczenie z polskim fiskusem (lub bardzo niewielki wplyw, jesli byl niewielki dochod).

No i oczywiscie wiesz, ze ulga abolicyjna obowiazuje od 2008 roku? Wczesniejsze lata sa rozliczane na starych zasadach, czyli bez tej ulgi.
Nadmieniam o tym, bo cos wczesniej wspominales o rozliczeniu za 2006 rok.

[Posted on: 25 Lut 2010, 19:37:33]

Nowy wątek na forum dotyczący kontroli podatkowej przeprowadzanej przez SKAT rozwiewa wszelkie wątpliwości, kto z dyskutantów w tym wątku miał rację, polecam:

http://poloniainfo.dk/forum?topic=29826.msg82150;topicseen#new

Twierdzenie, ze polskie US nie wymieniają informacji ze SKAT-em nie jest prawdziwe, bo wielu podatników miało okazje się przekonać, ze owszem, wymieniają się.
Ale nawet jeśli w przypadku konkretnego podatnika taka wymiana informacji nie nastąpiła, to wystarczy, ze SKAT zechce skontrolowac rozliczenia podatkowe za minione lata i w związku z tą kontrolą ZAŻĄDA zaświadczenia o polskiej rezydencji podatkowej. Wówczas polski urząd skarbowy wystawiając takie zaświadczenie NA PEWNO zainteresuje się brakiem rozliczeń  podatkowych z tytułu dochodów zagranicznych.

Wniosek z tego jest prosty: jeśli ktoś przy rozliczeniach ze SKAT-em korzystał z ulg na wyżywienie i zakwaterowanie oraz z ulgi na dojazdy do Polski, tym samym pośrednio zadeklarował polską rezydencję, a więc i obowiązek rozliczenia się z dochodów zagranicznych z polskim fiskusem.

Ktoś mógłby teraz podnieść argument, że Duńczycy też korzystają z ulgi Kost/logi. To prawda, korzystają, jeśli wyjeżdżają do pracy poza miejsce swego stałego zamieszkania i posiadają tymczasowe zakwaterowanie. Ale polski pracownik deklaruje, że jego stałym miejscem zamieszkania jest Polska i to powoduje, że jest domniemanym polskim rezydentem podatkowym.

I nie ma znaczenia, czy w danym roku podatkowym ktoś uzyskał dochody wyłącznie w Danii, posiadał lub nie numer NIP-u w Polsce, pracował mniej czy więcej niż 183 dni w Danii – jeśli skorzystał z w/w ulg BYŁ W DANYM ROKU PODATKOWYM POLSKIM REZYDENTEM PODATKOWYM.

Bo jak już wyżej pisałam, nie można nie posiadać żadnej rezydencji podatkowej. I jeśli ktoś deklaruje, że w Danii podlega ograniczonemu obowiązkowi podatkowemu, to tym samym podlega nieograniczonemu obowiązkowi podatkowemu w Polsce. I nic tu nie da przytaczanie po raz setny definicji rezydencji podatkowej – bo jeśli nie jesteś duńskim rezydentem, jesteś polskim rezydentem.

Zatem Ci, którzy posłuchają porad kolegi Roxxa lub koleżanki martuchnam i innych popierających ich zdanie w w/w kwestiach, będą mieli murowane kłopoty jeśli nie ze SKAT-em, to z polskim US.

Offline Roxx

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
« Odpowiedź #163 dnia: 23 Mar 2010, 18:34:24 »
Hehhehe. O skat po paru/nastu latach się skapnął, że w Polsce zameldowanie o niczym nie świadczy i zaczął żądać zaświadczenia o rezydencji. Dobrze że za czasów jak ja miałem ulgę takich problemów nie było. Zresztą i tak miałem rację w temacie bo do tego czasu nie żądał, a że teraz się obudzili...hehe to i tak potwierdza co mówiłem.

kamila

• Gość
« Odpowiedź #164 dnia: 23 Mar 2010, 18:39:50 »
Hehehe?

Dosc glupawa reakcja na wykazanie czarno na bialym, ze udzielales blednych, a wrecz szkodliwych wskazowek innym uzytkownikom forum, agresywnie atakujac wszystkich, ktorzy zwracali uwage na bledy w Twoim rozumowaniu.

Moim zdaniem powinienes miec zakaz pisania w tym dziale.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #164 dnia: 23 Mar 2010, 18:39:50 »

uzytkowanie samochodu zarejestrowanego w polsce

Zaczęty przez andykac65Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 15025
Ostatnia wiadomość 03 Lip 2008, 13:35:33
wysłana przez vera
Darowizna w Polsce a Skat

Zaczęty przez cirolDział Podatki

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 13085
Ostatnia wiadomość 27 Lut 2019, 17:27:30
wysłana przez cirol
wybory w polsce koresponencyjnie

Zaczęty przez robert73Dział Hydepark

Odpowiedzi: 53
Wyświetleń: 57626
Ostatnia wiadomość 12 Paź 2011, 16:26:23
wysłana przez Bluszcz
Praca w Danii choroba w Polsce !!!!!

Zaczęty przez innaDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 16856
Ostatnia wiadomość 13 Sty 2011, 12:39:24
wysłana przez @ae@
Kredyt hipoteczny w Polsce, a rekomendacja KNF.

Zaczęty przez TmkGzlkDział Hydepark

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 12395
Ostatnia wiadomość 16 Paź 2015, 19:35:01
wysłana przez aneczka.k