poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Kupno samochodu.  (Przeczytany 3715 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Tomkos

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Kupno samochodu.
« dnia: 27 Gru 2009, 19:39:37 »
Witam serdecznie.

Temat stary jak świat i pewnie macie go już serdecznie dość. Może jednak ktoś ma jeszcze troszkę cierpliwości i zrozumienia i odpisze na moje pytanie.
Chcę kupić samochód (Audi A4, 2005 r., diesel), gdzieś usłyszałem, że można coś fajnego spotkać w Danii. Jednak patrząc na strony internetowe komisów duńskich i ceny jestem porażony. Np. takie Audi jakim byłbym zainteresowany to koszt ok. 270.000 koron. Znowu coś gdzieś słyszałem, że tam jest wysoki podatek.
Napiszcie bardzo proszę jak to jest w praktyce, czy w ogóle mam sobie zaprzątać głowę kupnem auta w Danii, czy szukać np. w Belgii albo Niemczech, a może najprościej w Polsce.

Będę bardzo wdzięczny za odpowiedzi i z góry bardzo za nie dziękuję.

Pozdrawiam gorąco, Tomek

Krakers

• Gość
Odp: Kupno samochodu.
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Gru 2009, 20:25:56 »
Chyba nie ma co sie zastanawiac, kupuj w Niemczech. W Danii - ceny tych nowszych sa kosmiczne - przed opodatkowanie, kupujac na export dostaniesz zwrot podatku, ale ile - to dopabuse Tobie wylicza - zatem spora niewiadoma.
Jak kupisz auto bez podatku - uden afgift - to pewnie bedzie ono sprowadzone tutaj ... z Niemiec.
Ale rynek zreszta jest tak maly, ze chyba nie warto sie w to bawic.

Ja zawsze kupuje w Niemczech, mozna tam naprawde niezle perelki wylowic, aczkolwiek przy tym roczniku i przebiegu, to pewnie pierwsze lepsze z brzegu bedzie OK.

A Ty obecnie przebywasz w Danii?

Offline Tomkos

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Gru 2009, 20:51:14 »
Nie. Jestem w Polsce. W Danii mieszkają znajomi mojego brata, ale oni raczej nie chcą się bawić w szukanie mi samochodu. Zresztą sam bym im nie zaufał :) totalni laicy. Wielkie dzięki za odpowiedź. Poszukam czegoś w Niemczech albo Belgii, Holandii. Znając zycie to kupie w Polsce.

Pozdrawiam, Tomek

Krakers

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Gru 2009, 21:21:30 »
No jak nie masz rodziny w Niemczech to pewnie bedzie to problem, ale jak masz kogos to polecam, olbrzymi rynek. Zreszta jak juz wspomnialem, przy tym roczniku to mozna by w ciemno kupowac (od Niemca), a jak bedzie swiezy TUV to wsiadac i niczego nie ogladac. Swego czasu kupowalem samochod i dogadalismy sie "slownie", zeby auto mi zostawil ... po dwoch dniach przyjechalem a ono ciagle na mnie czekalo ... no i wszystko bylo tak jak przed dwoma dniami - radio, glosniki, hak, itp.
Aczkolwiek tej klasy samochod, za te cene, jak kupisz od pierwszego wlasciciela w PL (z salonu) to pewnie tez bedzie wszystko w jak najlepszym porzadku. Z handlarzami, osobiscie, bym sie nie bawil.

Offline Michal_Edward

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Gru 2009, 11:54:19 »
Poszukaj na dba.dk personbiler uden augift. Ja znalazlem trzy rok 2006 w Padborgu po niemieckiej stronie w cenie 83000-970000 koron. Zycze poowodzenia.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #4 dnia: 28 Gru 2009, 11:54:19 »

Ubezpieczenia Samochodu - Niewlasciwa firma podana przy rejestracji auta

Zaczęty przez beenpl20Dział Dania i o Danii

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 11370
Ostatnia wiadomość 12 Lip 2016, 23:59:25
wysłana przez maryo1977
uzytkowanie samochodu zarejestrowanego w polsce

Zaczęty przez andykac65Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 1