Ogólne > Podatki
Zwolnienie z podatku tzw Delagacja
skoczko:
Wlasnie wybieram sie do skata zeby zmienic sobie karte podatkowa i chcialem wiedziec jakie dokumenty sa potrzebene by zaltawic zwolnienie (np wiem ze trzeba miec zameldowanie z Polski) a przede wszystkim JAK TO SIE PO DUNSKU NAZYWA (lub po angielsku). Znajac tutejsza samowole urzednikow chce dokladnie wiedziec o co pytac.
Druga sprawa: czy to dziala wstecz? Pracuje od marca i pierwsza wyplate juz dostalem (wogole w Dani jestem juz 2 lata ale wczesniej studiowalem i pracowalem dorywczo) Dzieki z gory za pomoc.
mona:
Zaswiadczenie o stalym pobycie i zameldowaniu w Polsce w j. angielskim nazywa sie:Certyficate of the pernament residence.
Dzisiaj bylam w skacie w tej samej sprawie i dowiedzialam sie,ze jezeli sam oplacasz mieszkanie oraz koszty wyrzywienia to przysluguje ci odpis w wys. 593k za kazdy dzien pobytu w DK.Ta kwote musisz sam wyliczyc,tzn pomnozyc przez ilosc dni pobytu w DK i od sumy odiac 5100kr.Wynik wpisujesz do rozliczenia podatkowego(ktore za pewne otrzymales)W dziale\"ligningsmÆssigefradrag,rubryka53.
Z tego co wiem to osoby studiujace tez maja podobne odpisy.
Jezeli znasz angielski lub potrafisz czytac po dunsku to zajrzyj na strone www.skat.dk Sa tam podane wszystkie informacje.
Powodzenia
123:
mona napisał:
--- Cytuj (zaznaczone) ---Zaswiadczenie o stalym pobycie i zameldowaniu w Polsce w j. angielskim nazywa sie:Certyficate of the pernament residence.
Dzisiaj bylam w skacie w tej samej sprawie i dowiedzialam sie,ze jezeli sam oplacasz mieszkanie oraz koszty wyrzywienia to przysluguje ci odpis w wys. 593k za kazdy dzien pobytu w DK.Ta kwote musisz sam wyliczyc,tzn pomnozyc przez ilosc dni pobytu w DK i od sumy odiac 5100kr.Wynik wpisujesz do rozliczenia podatkowego(ktore za pewne otrzymales)W dziale\"ligningsmÆssigefradrag,rubryka53.
Z tego co wiem to osoby studiujace tez maja podobne odpisy.
Jezeli znasz angielski lub potrafisz czytac po dunsku to zajrzyj na strone www.skat.dk Sa tam podane wszystkie informacje.
Powodzenia
--- Koniec cytatu ---
do kiedy mozna odsylac formularze o zwrot ??
i rozumiem, ze to zaswiadczenie musi byc z PL ??
GoTTie:
w Danii do 2 maja.
123:
GoTTie napisał:
--- Cytuj (zaznaczone) ---w Danii do 2 maja.
--- Koniec cytatu ---
czyli jeszcze jest pare dni....
w PL jestem caly czas zameldowany, jak wobec tego to udowodnic, aby dokonac odliczenia ??
pracuje legalnie, dostalem wspomniane zastawienie ze SKATu odnosnie zarobionej kwoty w zeszlym roku....
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej