poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Ogrzewanie domu POMPYA CIEPŁA  (Przeczytany 4688 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Dunhill

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 2
  • Reputacja: +0/-0
Ogrzewanie domu POMPYA CIEPŁA
« dnia: 23 Kwi 2010, 22:15:45 »
Witam czy ktoś spotkał się z ogrzewaniem domu o nazwie pompa ciepla jak wygląda obsługa i serwis
dziękuje pozdrawiam

Offline leo1

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 23
  • Reputacja: +7/-1
Odp: Ogrzewanie domu POMPYA CIEPŁA
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Kwi 2010, 22:49:08 »
Zeby instalacja pompy ciepla miala sens musisz miec dom o pow.conajmniej 180 mkw. w zwyz to po pierwsze po drugie nic nie pszesz jaka masz powieszchnie dzialki,jesli masz nie wielka zostaja ci odwierty a tz sa koszta bardzo wysokie jesli masz duza mozesz instalacje rozprowadzic poziomo po dzialce zakopujac ja na odpowiedniej glebokosci ,zeby zrobic taka instalacje musisz zrobic badania geologiczne do zbadania gruntu bo w niktorych warunkach nie ma wyjscia i zostaja odwierty pomimo tego ze rozmiar dzialki pozwala na instalacje pozioma.To tyle na wstepie a teraz mniejwiecej o kosztach,wiec koszt zakupu i instalacji jest zajebiscie wysoki ale za to rachunki za ogrzewanie zajebiscie niskie caly koszt to tylko rachunek za prad ktory potrzebujesz do pompki co.no i raz na jakis czas serwis.Jesli chcesz miec weksza wiedze w tym temacie tu masz link,milej lektury http://forum.muratordom.pl/showthread.php?53557-POMPA-CIEP%C5%81A-spostrze%C5%BCenia-uwagi.

Offline jedrzej

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +1/-1
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Kwi 2010, 22:58:34 »
Też się tym interesowałem, dzięki Leo!

Pozdrawiam!

Offline Dunhill

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 2
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Kwi 2010, 09:47:06 »
Witam ponownie dziękuje za odpowiedz.Faktycznie wysyłając post nie opisałem dokładnie sytuacji.Mianowicie jest do kupienia dom w DK z tym systemem systemem który został niby założony w 2008 roku. (nie jestem pewien ale może wspolnie z sasiadami zostal zalożony ten sytem )Czytałem na forach że okres gwarancyjny to 5 lat ale zastanawiam sie ile kosztuje tytaj serwis po tym własnie okresie. Czytając na forum ktoś się żalił że płaci ogromne rachunki za prąd więc nie widzi żadnych oszczędności.Mam na myśli grzałki dogrzewające system wody.Wszystko jest dobrze jesli jest okres gwarancyjny ale pózniej za serwis za każde wezwanie trzeba pałscić i to dużo dlatego pytałem. Jestem świadomy że w danii ten system nie jest taki popularny więc i informacje na ten temat również trudno otrzymać.
Dziękuje pozdrawiam

Z ofert sprzedaży jest informacja że można zaoszczędzić 700 litrów oleju więc może system wody jest dogrzewającym czyli uzupelniającym jeśli oszczędności sa tylko 700 litrów

Offline leo1

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 23
  • Reputacja: +7/-1
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Kwi 2010, 18:56:04 »
Proponuje poczytac info w linku ktory zalaczylem,to ze ktos placi ogromne rachunki za prad bo podgrzewa wode to moze ma gruntowy wyminnik ciepla a nie pompe ciepla,a tosa dwa roznego rodzaju systemy ogrzewania.Jesli chodzi o serwis to nie sa az tak straszne koszty jesli system chodzi bez  awaryjnie to serwis wykonuje sie bardzo rzadko.Mam sasiada w polsce co ogrzewa dom pompa ciepla i jest bardzo zadowolony a koszt roczny za ogrzewanie domu o pow.ok.270mkw.to ok.1500-1700 zeta.

Offline willy

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 19
  • -Otrzymane: 90
  • Reputacja: +37/-31
  • JMP $E477
    • Status GG
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Kwi 2010, 20:29:10 »
Ostatnio temat przerabiałem, jest to najtańsza forma ogrzewania, jednak koszt instalacji powala. Co do kosztów energii policz sobie:

1kWh 'zainwestowanej' energii elektrycznej daje od średnio 3,5 do 5 kWh energii do ogrzewania. Zależy to oczywiście od wielu rzeczy, rodzaju pompy ciepła (woda/woda woda/powietrze itd), temperatury zewnetrznej (tylko wymienniki typu woda/powietrze) itd itd.
Najbardziej ekonomicznie nadaje się to do domów z ogrzewaniem podłogowym. (niska temp wody roboczej). Idealnie uzupełnia się to z panelami słonecznymi do dogrzewania ciepłej wody.
"Broń jest narzędziem strachu.
Nie przystoi Mędrcowi."

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #5 dnia: 26 Kwi 2010, 20:29:10 »

ulga skat na kupno domu

Zaczęty przez mokkaDział Podatki

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 19046
Ostatnia wiadomość 14 Lut 2013, 19:23:11
wysłana przez Jomir
remont domu