poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: jakie procedury ??  (Przeczytany 2917 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

incognito08

• Gość
jakie procedury ??
« dnia: 23 Sty 2010, 00:37:51 »
Witam serdecznie, mam takie pytanie... miesiąc temu przyjechałam do swojego chlopaka, ktory przebywa na terenie Danii od prawie 2 lat... Teraz z nowym miesiącem przeprowadzamy sie na nowe mieszkanie, gdzie kontrakt jest na niego, ma on stała prace, kontrakt bezterminowy i jego zarobki wystarczaja na utrzymanie nas obojga. Na chwile obecna ja nie podejmuje pracy, więc chciałabym sie dowiedziec czy jest mozliwosc uzyskania mojego meldunku, oraz uzyskanie zółtej karty...? jakie procedury powinny zostać wykonane aby właśnie to otrzymać.... Chodzi o to jakie dokumenty oraz warunki muszą być spełnione abym uzyskała tu również pozwolenie na pobyt...

Z góry dziekuje za pomoc

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
Odp: jakie procedury ??
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Sty 2010, 02:35:23 »
Takie jak wszyscy, poszperaj po forum, wykopiesz mase informacji.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline MAXFIT

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 15
  • -Otrzymane: 16
  • Reputacja: +2/-1
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Sty 2010, 09:39:33 »
Witam procedury są nieskomplikowane,ale jeżeli nie jesteście rodziną(.małzeństwem) to będzie tobie trudno uzyskać pozwolenie na pobyt.W urżędzie imigracyjnym musisz przedstawić kontrakt najlepiej na nieokreślony czas.Bynajmniej ja musiałem tak zrobic, po 3 miesiącach przyjechała do mnie moja żona,uzyskała pozwolenie na pobyt,musiałem przedstawić kontrakt,oraz akt ślubu,złożyliśmy wniosek dołączyliśmy zdjęcie,podaliśmy adres mojego meldunku,w ciągu tygodnia przyszło pozwolenie na pobyt,póżniej z żoną udałem się do Kommuny której podlegałem złożyłem wniosek o CPR i żółtą kartę dla żony,i po ok tygodniu również doszło to do nas pocztą.Wszystko jest do załatwienia i dość sprawnie to idzie ale jezeli nie jestescie małżenstwiem to na 99%nie otrzymasz pozwolenia nie wspominając ożółtej karcie,warunkiem jest przede wszystkim stałe zatrudnienie,lub małżeństwo,choć nie do końca gdyż jeżel jesteście krótko po ślubie pytają czy małżeństwo nie jest fikcją,tak jak robią to Turkowie sprowadzają babcie,dziadka,siostre, i wogóle pół wsi:).

Offline madzialenasz

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 3
  • -Otrzymane: 2
  • Reputacja: +1/-0
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Sty 2010, 13:58:17 »
Oczywiscie ze mozna dostac zolta karte i pozwolenie na pobyt. wystarczy przedstawic w Urzedzie czek na sume...ok 54 tys koron(juz nie pamietam). Nawet nie mialam tych pieniedzy, Moj obecny maz (tedy jeszcze nie)wystawil w Swoim banku czek na Moje nazwisko. Poszlam , porobili kopie papabusew,i jak pamietam w ciagu 3 dni przyszlo pozwolenie, zktorym poszlam do komuny, tam na miejscy dostalam CPR(papabusewy), a w ciagu dwoch tyg. przyszla zolta plastikowa. Takze malzentwo , i kontrakt nie jest jedynym wyjsciem zeby dostac CPR i pozwolenie na pobyt. Ja dostalam wtedy na 5 lat.
Nie chowaj nienawiści po wieczne czasy, ty, który sam nie jesteś wieczny.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #3 dnia: 23 Sty 2010, 13:58:17 »

Jakie sa szkoły w Vejle

Zaczęty przez monik93Dział Edukacja

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 11564
Ostatnia wiadomość 01 Mar 2011, 07:50:38
wysłana przez monik93
Jakie dokumenty będę teraz potrzebowac?

Zaczęty przez mtxmarekDział Pomoc!

Odpowiedzi: 2