poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.
 

Aktualności:



Autor Wątek: Polska kuchnia  (Przeczytany 193707 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline lilia

  • Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 1
  • Wiadomości: 1139
  • Reputacja: +0/-0
  • Płeć: Kobieta
Odp: Polska kuchnia
« Odpowiedź #30 dnia: 11 Sty 2010, 07:58:19 »
Co prawda, to prawda, jamjurand, ale jednak nie tak rzadko spotyam się z napisem "vild laks". Wnioskuję, że taki jednak nie pochodzi z hodowli.. ::)

Offline neletop

  • Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 4
  • -Otrzymane: 16
  • Wiadomości: 681
  • Reputacja: +0/-0
  • Płeć: Kobieta
Odp: Polska kuchnia
« Odpowiedź #31 dnia: 13 Sty 2010, 21:59:31 »
Ja mogę zasugerować jedynie  prosiaka z rożna ( w Danii ich nie brakuje ;D) ,ewentualnie kozę od sąsiada( ;D) wołowina po myśliwsku w warzywach(pychota) oraz gęś pieczona i żurek  siewierski!.Zima trzyma mocno,więc musi być treściwie i po szlachecku.Życzę smacznego!!!.


Halo! Czekam na przepisy!!!
A masz przepis na dzika?

Offline janusz Odense

  • Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 2
  • Wiadomości: 37
  • Reputacja: +0/-0
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Polska kuchnia
« Odpowiedź #32 dnia: 14 Sty 2010, 20:50:10 »
Jestem zniesmaczony :'(.Godzinę siedziałem nad odpowiedzią i mi wybiło całą odpowiedż :(.Jak dożyję , to jutro dam odpowiedż :).Pozdrawiam!

[Posted on: 13 Styczeń  2010, 23:51:43]

Przepis na wołowinę!
-wołowina
-czosnek,pieprz,sól,ew. marynata,jałowiec
-warzywa,wg uznania
-masło sklarowane,olej
-słonina pokrojona w słupki
- bulion

Wołowine sprawić,umyć odsączyć,wśrodku zrobić nożem otwór,marchewkę obrać i naciąć tak aby w przekroju poprzecznym była widoczna gwiazda,marchewkę wsunąć w nacięty otwór.słoninę ponakuwać w wołowinęPrzyprawy zmieszać z olejem , natrzeć wołowinę i nakuwać
gęsto (najlepiej specjalną maszynką) aby wołowina w trakcie pieczenia nie skurczyła się.
Masło podgrzać do wysokiej temperatury,wołowinę mocno obsmarzyć w gorącym maśle,wręcz przypalić!.Następnie przełożyć do garnka,podlać bulionem.Na tłuszczu po wołowinie poddusić warzywa,następnie przełożyć warzywa do wołowiny i dusić razem!.Smacznego!!!.


[Posted on: 14 Styczeń  2010, 20:42:27]

Przepis na dzika następnym razem!

[Posted on: 14 Styczeń  2010, 20:44:36]

Gęś i żurek na zamówienie ;D
A tak przy okazji mam pytanie - czy duńczycy znają żurek?

[Posted on: 14 Styczeń  2010, 20:47:03]

Mam też parę przepisów dla osób będących na diecie niskoresztkowej(colitis ulceroza).W razie zainteresowania proszę o info... . pozdrawiam!
Janusz

Offline Solvej

  • Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 5
  • -Otrzymane: 9
  • Wiadomości: 911
  • Reputacja: +34/-32
  • Płeć: Kobieta
Odp: Polska kuchnia
« Odpowiedź #33 dnia: 14 Sty 2010, 21:12:59 »
Neletop wpadlam na ten przepis ...

Gulasz z dziczyzny
       


Składniki
750 g łopatki z dzika, sarny lub jelenia,
6 plasterków słoniny,
2 większe cebule,
½ łyżeczki kminku,
majeranek,
1 listek bobkowy,
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki,
2 ząbki czosnku,
1 łyżka octu,
1 łyżka mąki,
2 szkl. wywaru,
4 łyżki łagodnego keczupu,
4 łyżki białego wina,
zielona pietruszka,
sól i pieprz

Sposób przygotowania
Mięso wypłukać, pokroić w kostki i osolić. Słoninę pokroić w kostkę i rozpuścić w dużym garnku; dodać cebulę i zeszklić. Do garnka dołożyć mięso i szybko osmażyć ze wszystkich stron. Dodać paprykę i inne przyprawy, zmiażdżony czosnek i ocet; podlać wodą i dusić aż połowicznie zmięknie (w razie potrzeby uzupełniać wodę). Sos powinien się częściowo zesmażyć. Osypujemy mięso mąką, obsmażamy, dodajemy wywar, keczup i wino i warzymy aż mięso będzie miękkie. Podajemy z chlebem lub ziemniakami, posypany natką pietruszki



Kiedys maz robil sarne w winie porto... byla wysmienita.

ps. Ups, wyczytalam,ze ten przepis na gulasz to z kuchni czeskiej :D

Offline janusz Odense

  • Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 2
  • Wiadomości: 37
  • Reputacja: +0/-0
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Polska kuchnia
« Odpowiedź #34 dnia: 14 Sty 2010, 21:33:06 »
I jeszcze jedno... . nie nakuwajcie tylko nakłuwajcie!
Janusz

Offline neletop

  • Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 4
  • -Otrzymane: 16
  • Wiadomości: 681
  • Reputacja: +0/-0
  • Płeć: Kobieta
Odp: Polska kuchnia
« Odpowiedź #35 dnia: 14 Sty 2010, 22:01:11 »
Dzieki za obydwa przepisy. Sprobuje - moze juz za tydzien.

Dunczycy zurku nie znaja.
Moi dunscy goscie probowali, i jedli. A czy im smakowalo?-mowili ze tak. (tak a propos to to tez byla duza impreza)
Ale ja ich zawsze katuje czyms nowym.

Ciasto jakie zanosze do pracy jest zawsze inne niz te dunskie (najczesciej korzystam z polskch przepisow)-szarlotke wcinaja jak sie patrzy.

Janusz-pewnie ze chcialabym te przepisy. Moja cora tez na to cierpi.

Offline marysha

  • Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 16
  • Wiadomości: 192
  • Reputacja: +0/-0
  • Płeć: Kobieta
  • Wszystko co robisz, rób dobrze.
Odp: Polska kuchnia
« Odpowiedź #36 dnia: 14 Sty 2010, 23:23:41 »
Na taka dużą imprezę nie szykowałabym schabowych- musiałabym stac zbyt długo przy kuchni i padałbym na buzię ze zmęczenia. Postawiłabym na pieczone ryby lub miesiwo. Przeciez schab lub szynkę-najchętniej inderfilet można upiec. Zamarynowac ze dwa dni wcześniej, w dniu imprezy podsmażyć z każdej strony i do piekarnika. Dobrze, jeśli będą w rękawie do pieczenia albo w folii aluminiowej. Zamiast smażyć góry kotletów, przyszykowałabym w tym czasie różne rodzaje surówek lub sałatek. Ugotowałabym do tego ryż lub ziemniaki, albo i jedno i drugie. Warto również przygotować przystawki- mogą to być krewetki lyb łosoś, lub cos o czym wiesz, ze goście to lubią. Można wyprodukowac koreczki.
Jesli chcesz ich uraczyć zupa, to stawiałabym na rosół z domowym makaronem, który można zrobic dzień wcześniej lub pieczarkową. Jęsli wiesz, że goscie są ,,otwarci"kulinarnie to możesz zaszaleć. Z mojego doswiadczenia warto jednak zachować umiar i przemycić coś polskiego ale może w lekko zmutowanej formie. Do kawy warto zrobić jakieś pyszne ciacho, jeśli to urodziny to może tort z bitą śmietaną i morelami. Mam przepis, wkleję go jutro. Można go zrobić w wersji z tawrożkiem-jest przepyszny. Lub wyprodukuj jakiś inny cud kulinarny.
Zadbałabym o olśniewający wygląd stołu, piękne kwiaty i eleganckie ładne nakrycia. Ale tak naprawdę, to przecież goście przychodzą do Ciebie i dla Ciebie. Tak naprawdę, to cała reszta jest tylko dodatkiem. Jeśli dobrze zrozumiałam, to neletop będziesz miała urodziny...Wszystkiego najlepszego!

poloniainfo.dk

Odp: Polska kuchnia
« Odpowiedź #36 dnia: 14 Sty 2010, 23:23:41 »

Offline neletop

  • Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 4
  • -Otrzymane: 16
  • Wiadomości: 681
  • Reputacja: +0/-0
  • Płeć: Kobieta
Odp: Polska kuchnia
« Odpowiedź #37 dnia: 15 Sty 2010, 07:55:33 »
Dzieki za porade. Urodziny mam dopabuse w listopadze, impreze w sierpniu - ze wzgledu na rodzine i znajomych z Polski.
Ale juz teraz zaczynam planowac.
Rosol z kluskami - fajny pomysl (lub pomidorowa. Troche kwasna-na cos do jedzenia w nocy dobra). Tylko ja nienawidze gniesc ciasta. No ale przyjezdza mama, a ona jest specjalistka w tej dziedzinie.  ;D)

Schabowe rozwazalam - tylko ze szykowalabym je wczesniej i zamrazala. A pozniej do piecyka, posypac pieczarkami.... i gotowe.

Offline janusz Odense

  • Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 2
  • Wiadomości: 37
  • Reputacja: +0/-0
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Polska kuchnia
« Odpowiedź #38 dnia: 15 Sty 2010, 16:43:35 »
Ryba duszona w jarzynach(dla Ewy)
Składniki ( na 1 porcję i na 5 w g.)
- ryba - filety   100,500
- warzywa(bez kapusty) 200,1000
- olej sojowy 5 , 25 (łyż od herbaty)
- sól,majeranek,ziel.pietruszka
Sposób wykonania
filety opłukać,osączyć,natrzeć solą,majerankiem.Warzywa obrane pokrajac w makaron,,włożyć do rondla z dod. soli,oleju,lekko poddusić na małym ogniu pod przykryciem,skrapiając wodą.Po paru minutach włożyć porcje ryby.Dusić ok. 20 min. na małym ogniu.Przed podaniem posypać posiekaną pietruszką.Podawać z ziemniakami z wody.

Wart.odżywcze
kilodżule 796
kalorie 190 mg,
białko og. 19 g
białko zwierzęce 17 g
tłuszcz 6,1 g
węglowodany 15g
wapń 102 mg , sód 144mg , potas 1000mg, Fe 2mg, wit A 6286j.m.,B1 0,222,B2 0,208mg,C24mg,Cholesterol 50mg


Janusz

poloniainfo.dk

Odp: Polska kuchnia
« Odpowiedź #38 dnia: 15 Sty 2010, 16:43:35 »

 

Dania czy Polska, kto zbankrutuje pierwszy

Zaczęty przez dania_dDział Hydepark

Odpowiedzi: 16
Wyświetleń: 21761
Ostatnia wiadomość 21 Sie 2019, 10:51:37
wysłana przez kpio47
Polska emigracja "kulturalna" ;)

Zaczęty przez TulaDział Kultura

Odpowiedzi: 17
Wyświetleń: 28403
Ostatnia wiadomość 27 Lis 2008, 01:24:01
wysłana przez Slawek Kopenhaga
Zwrot za dojazdy Polska-Dania

Zaczęty przez feliksambaDział Podatki

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 6895
Ostatnia wiadomość 21 Mar 2016, 19:15:39
wysłana przez feliksamba
Mecz Polska - Dania

Zaczęty przez waruinyDział Hydepark

Odpowiedzi: 24
Wyświetleń: 14064
Ostatnia wiadomość 15 Sie 2013, 20:53:39
wysłana przez aisak
Polska firma a podatek w Danii.

Zaczęty przez dzinxDział Podatki

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 6795
Ostatnia wiadomość 25 Lis 2016, 14:32:38
wysłana przez Jomir