Ogólne > Podatki
pit dunski ratunku
annaodense:
dostalam papiery z skata i ......nie wiem co robic jak mam go wypelnic?pomocy!!!!!!!!!!!!!
dorisss:
mam kilka pytan:) jakie podatki mozna odliczyc.. mam tylko ATP, AM 8% i czy moge odliczyc kwote jaka zaplacilam za nocleg?
2.gdzie wpisac ten kod tastselve aby móc dostac sie do swojego konta i czy w ten sposob mozna sie rozliczyc? co jesli nie zdaze do 2 maja bodajrze.
3.odpis- to 596/583/613 kr razy ilosc dni. czy proporcjonalnie ilosc dni razy 38.500 dzieki:)
GoTTie:
Krotka instrukcja rozliczania sie z dunskim SKATem przez TastSelv.
Wchodzimy na strone:/www.tastselv.skat.dk/
Jesli rozliczamy sie pierwszy raz w zyciu, to kod dostepu zostal nam przyslany razem z forskudsopgørelse/selvangivelse. 8-cyfrowy kod wpisujemy razem z naszym CPR (personnummer) aby sie zalogowac.
Jesli wczesniej juz rozliczalismy sie przez TastSelv, lub nie dostalismy zadnego papieru od skatu, to nalezy wybrac \"Bestil ny TastSelv-kode\" z menu i tam wpisac CPR. Kod zostanie przyslany poczta w ciagu 4 dni na dunski adres.
Po zalogowaniu do TastSelv:
Wybieramy z pierwszej kolumny: Indberet selvangivelsen
Nastepnie: Selvangivelse 2006
Potem sprawdzamy czy wszystko sie zgadza na formularzu, ewentualnie wpisujemy jakis dodatkowy dochod (akcje, kapital) lub odpisy (befordningfradrag, delegacyjny) i zatwierdzamy Godkend.
Jesli ktos dojezdzal do pracy wiecej niz 24 km w jedna strone, niech kliknie na kalkulatorek obok rubryki 51 i tam wyliczy sobie odpis za dojazdy do pracy.
Delegacyjny, jak to juz ktos wspomnial wpisujemy w rubryczke 53.
styx:
Dostalem czyste Selvangivelse 2006, pracuje w Dani od 01.12.2006 ale pierwsze pieniazki dostalem dopabuse w styczniu 2007, jak mam to ugrysc?
GoTTie:
czyste czyli w pierwszej rubryce Inkomst jest 0?
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej