Ogólne > Edukacja
Jaki jest poziom nauczania w duńskiej szkole?
Zośka:
CRISTI denerwója pisze sie przez u a nie Ó....pozdrawiam
marysha:
Ja dość spokojna jestem...Ciężko mnie wyprowadzić z równowagi, a byłam złosliwa, bo potrafię być. Jesli ktoś uważa, że tak jest...Nie mam z tym problemu.
Zastanawia mnie jednak, tak powszechne na tym forum sprowadzanie dyskusji do poziomu magla. Jeśli ktoś wygłasza swoją opinię na jakiś temat, to jest ona wygłaszana z ambony. Niech nie daj Bóg, ktoś ma odmienne zdanie, idzie bój na dane statystyczne, interpretacje rozmaitych badań. Przypomina mi się ,,Dzień świra" : ,, bo moja racja jest mojsza niz Twojsza".
Identycznie jest z obroną czci Danii, z uporem godnym lepszej sprawy. Duńczycy sami zwracają czasami uwagę, że pewne sprawy np. szkolnictwo nie działaja tak jak trzeba. Tak samo podnoszne jest larum w polskich gazetach na temat nauczania. Póki co, niewiele się zmienia, a jesli już, to dzieje sie to niemal niezauważalnie. Najtrudniej jest zmienić ludzi, a nie system nauczania.
Ja w systemie duńskim zauważam dobre, ale równiez złe strony. Jest to moje zdanie i czasami, choć rzadko, się nim dzielę. Chciałam aby moi synowie mieli wszechstronna wiedzę o otaczajacym świecie, więc sama zabrałam sie do podrzucania im lektur, zwracania uwagi na pewne sprawy. Bo cóż z samodzielnego myslenia, wspaniale ,,wykształconego" w duńskiej szkole, jesli podstaw brak...
kamila:
Marysha, tylko czasem trudno zachowac spokoj, gdy ktos poslugujac sie malo wybrednym jezykiem, sadzac co drugie slowo ortografy, pisze z wyzszoscia o "dunskich glabach".
Natomiast rzeczowa i spokojna dyskusja zawsze ma sens.
marysha:
No, czasami zabawnie bywa. Fakt.
@ae@:
Marysha: .....Handikap w pisaniu?....
Inwalidztowo, uposledzenie.
Wyjasnie wiec jeszcze raz: np: czesc autystów ma trudnosci z pisaniem bo oni "widza" slowa w kolorach, ukladaja wiec tekst w ten sposób zeby pasowal kolorami a nie np. gramatycznie.
Ordblindhed - czlowiek o normalnej inteligenci lecz nie potrafiacy nauczyc sie czytac i pisac, moze mikouszkodzenie mózgu? Podkreslam - inteligencja jest normalna.
Tak zwani optycy - pisza slowa tak jak powinny wedlug nich wygladac, a nie tak jak wygladaja.
Polskiej nazwy nie pamietam - ludzie piszacy tak jak slysza, nie sa w stanie wzrokowo zapamietac wygladu slów.
Podkreslam - wszedzie mowa o ludziach o normalnej inteligencji, Albert Einstein byl autysta.
...jesli podstaw brak... W jaki sposób definiujesz: podstawy?
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej