poloniainfo.dk

*
Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Jaki jest poziom nauczania w duńskiej szkole?  (Przeczytany 66244 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
Odp: Jaki jest poziom nauczania w duńskiej szkole?
« Odpowiedź #60 dnia: 17 Lut 2010, 16:53:33 »
Marysha:

Ja po prostu odpowiedzialam na twoje pytania, troche mnie dziwi, ze zadajesz pytania ale nie oczekujesz odpowiedzi, a gdy odpowiedz padnie nazywasz ja wykladami...

Tak to juz jest na otwartym forum, kazdy ma prawo sie wypowiedziec - ja tez, nawet jesli  moje wypowiedzi komus sa nie w smak.
Mój styl pisania? Taki juz jest, jesli masz trudnosci ze zrozumieniem moich postów - po prostu przeskocz je.

Jomir: wedlug najnowszych badan Asperger nie lezy w spektrum autyzmu. Skad wiem? Zajmuje sie tym zawodowo.

...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #61 dnia: 17 Lut 2010, 17:07:48 »
Dziwne, bo wszedzie znajdziesz nomenkalture: ASF (autisme spektrum forstyrrelse - asperger syndrom), nawet w najnowszym numerze autismeforegning.

W diagnozach mojego syna (3 diagnozy z Polski + 1 jedna z Danii z 2008r.) to samo: zaburzenia ze spektrum autyzmu (zespol aspergera) .

Moze poki co to jedna z hipotez? Taka sama jak niezwykle popularne kilka lat temu wiazanie autyzmu z wadliwymi szczepionkami z 1997/1998 roku (obalona w roku ubieglym?)

Aczkolwiek nie zamierzam sie spierac o nomenklature. Dla mnie nie ma ona najmniejszego znaczenia.

« Ostatnia zmiana: 17 Lut 2010, 17:44:15 wysłana przez Jomir »
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline jamjurand

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 7
  • Reputacja: +4/-1
« Odpowiedź #62 dnia: 18 Lut 2010, 17:33:55 »
Wlasnie wrocilem ze Szczecina i zauwazylem rozwiniety temat dyslekcji, ktory to ja nieobacznie wystartowalem; chce dodac ze byl to rok 96 czy 97 i opisany "nauczyciel internetu" byl z zawodu ogrodnikiem, dobrym w klocki internetowe.

Nawiazujac do twierdzen o wyzszym poziomie edukacji polskiej, intryguje mnie fakt dlaczego jeszcze ta masa doskonale wyszkolonych inzynabusew i fachowcow, a takze ambitnych politykow nie doprowadzila przez ostatnie 65 lat szczecinskich chodnikow do stanu uzywalnosci? Dlaczego wszystkie inne ofiary tej znakomitej edukacji wybieraja politykow, ktorzy w krociutkich przerwach pomiedzy reklamami lekarstw, pokazuja w tv (prime time)zdjecia swoich nieowlosionych plecow jako dowod niewinnosci w sprawie o gwalt albo bredza o roznorakich hakach.
Moze mi ktos tutaj wytlumaczy i pokaze skutki tej lepszej edukacji, oczywiscie bez opisow balastow historycznych (temat stary i wytarty), aczkolwiek temat balasty genetyczne bylyby bardzo interesujacy  :)
« Ostatnia zmiana: 18 Lut 2010, 17:48:20 wysłana przez jamjurand »

Offline felis

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #63 dnia: 18 Lut 2010, 18:36:12 »
W tym momencie załamałem się.

Offline jamjurand

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 7
  • Reputacja: +4/-1
« Odpowiedź #64 dnia: 18 Lut 2010, 18:40:02 »
Brak ci slow zeby odpowiedziec? Podac ci szklanke wody? :)

Offline felis

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #65 dnia: 18 Lut 2010, 19:20:37 »
jamjurand - kilka rzeczy
1. Co ma polityk do edukacji. Politykiem każdy może być więc nie wiem po co o tym piszesz.
2. Co edukacja ma do szczecińskich chodników.
3. Politycy wybierani są w wyborach.     
"Dokładny obraz polskiego społeczeństwa dał przeprowadzony w 2002 roku spis powszechny. Według danych ze spisu na 32,4 mln osób powyżej 13 roku życia ok. 3,2 mln miało wyższe wykształcenie, 1 mln osób miało wykształcenie policealne, wykształcenie średnie miało 9,2 mln, zasadnicze zawodowe - 7,5 mln, a podstawowe - 9,6 mln osób.( Ze strony http://www.business.gov.pl/Struktura,demograficzna,spoleczenstwa,i,aspekty,etniczne,116.html )"
Więc nawet jeśli wszyscy "wykształceni" głosowali by to i tak jest to mniejszość.

A tak swoją drogą, temat był inny.

p.s. To  czy w Polsce są bardziej czy też mniej wykształcone osoby nie ma nic do polityków którzy rządzą. Lepiej skończyć ten temat.

Offline Liwia

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 0
« Odpowiedź #66 dnia: 18 Lut 2010, 19:50:30 »
Felis, wszystko to co wymieniłeś w tych trzech punktach jest ze sobą powiązane.
1. Jeśli naród jest mądry, wybiera mądrych polityków.
2. Mądrzy politycy dbają o dobrobyt w kraju, czyli dbają o to, żeby chodniki były równe, dobre drogi, wysoki standard życia, itp, itd.
3. Dokładnie. I jeśli naród jest mądry wybiera mądrze.

Z tego co czytałam powyżej można wywnioskować, że nawet w polskich podstawówkach znajdują się sami oczytani i elokwentni uczniowie, więc teoretycznie po ukończeniu takiej podstawówki nie powinni mieć problemu z wyborem mądrego polityka. Jednak rzeczywistość pokazuje co innego... Niestety. Więc, ja bym radziła nieco więcej samokrytyki i krytycznego spojrzenia dla tych co tak chwalą polski system edukacyjny.

jamjurand - kilka rzeczy
1. Co ma polityk do edukacji. Politykiem każdy może być więc nie wiem po co o tym piszesz.
2. Co edukacja ma do szczecińskich chodników.
3. Politycy wybierani są w wyborach.     
"Dokładny obraz polskiego społeczeństwa dał przeprowadzony w 2002 roku spis powszechny. Według danych ze spisu na 32,4 mln osób powyżej 13 roku życia ok. 3,2 mln miało wyższe wykształcenie, 1 mln osób miało wykształcenie policealne, wykształcenie średnie miało 9,2 mln, zasadnicze zawodowe - 7,5 mln, a podstawowe - 9,6 mln osób.( Ze strony http://www.business.gov.pl/Struktura,demograficzna,spoleczenstwa,i,aspekty,etniczne,116.html )"
Więc nawet jeśli wszyscy "wykształceni" głosowali by to i tak jest to mniejszość.

A tak swoją drogą, temat był inny.

p.s. To  czy w Polsce są bardziej czy też mniej wykształcone osoby nie ma nic do polityków którzy rządzą. Lepiej skończyć ten temat.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #66 dnia: 18 Lut 2010, 19:50:30 »

Offline marysha

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 16
  • Wszystko co robisz, rób dobrze.
« Odpowiedź #67 dnia: 18 Lut 2010, 20:55:21 »
Co do polityków...Uważam, że IQ polityka dunskiego nie odbiega od IQ polityka polskiego. Mądry naród wybiera mądrych polityków? Nie słyszeliście prywatnie niektórych mądrych polityków duńskich...
To nie mądrość wyborców powoduje , ze wybrany rząd sprawuje władzę w taki a nie inny sposób...To równiez kultura polityczna , która klaruje się przez lata. Stosunkowo niedługo Polska cieszy sie demokratycznie wybieranym rzadem.
Niewielka grupa polityków na całym świecie to światli i rozsądni ludzie tak sami z siebie, reszta to robota dobrego PR-owca i speca od kreowania wizerunku, który mówi politykowi, co powinien mówic, w jaki sposób formułowac swoje wypowiedzi, itd.
Polska ma przed sobą długa droge.
Ktoś napisał, że historia nie ma nic do rzeczy. Ja uwazam, ze nic bardziej błędnego. Bo to własnie lata doswiadczeń powodują, że niezaleznie kto dostaję władze w rece, władza sprawowana jest w ten a nie inny sposób, spełniając pewne standardy.
Polscy politycy zakrztusili się na razie ,,własna wzniosłoscią", minie jeszcze trochę czasu, zanim nauczą się temperować swoje zapędy i polityczne potyczki lokalne, a zaczną po prostu działać. Trochę to śmieszne porównywac stan chodników...Bo...I tu znów musiałabym zacząc od początku. Historia polityczna i gospodarcza kraju, ,,tradycje" demokratyczne, itd...
Jestesmy rozpolitykowanym narodem z problemami w sferze praktycznego działania...Ale czy Duńczycy sa tacy wspaniali? 
Jak się ma do tej mądrości wzrastające poparcie dla Folkeparti, przecież to populiści, żyjący na ludzkich uprzedzeniach i demagogii.
I czy zawsze musi byc tak, że forumowicze są albo po jednej albo po drugiej stronie.Ok, tylko żal , że środka brak...

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #68 dnia: 18 Lut 2010, 22:17:23 »
Polecam "Folwark zwierzecy" Orwella.

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #69 dnia: 19 Lut 2010, 09:18:48 »
Bardzo ladnie i szeroko watek sie nam rozwinal :-)

Slon a sprawa polska :-)

...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania

kamila

• Gość
« Odpowiedź #71 dnia: 19 Lut 2010, 13:23:59 »
A tu prosze, dzis cos takiego w necie znalazlam:
http://wiadomosci.wp.pl/gid,11977732,title,Dzien-Jezyka-Ojczystego,galeria.html?ticaid=19abd&_ticrsn=3

Ani chybi maja na stanie dyplomowana polonistke:)

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #72 dnia: 19 Lut 2010, 14:45:25 »
Ale zwrocmy tez na to co mowi raport Unesco:

"UNESCO ocenia, że aż 77% Polaków ma problemy ze zrozumieniem tekstów (analfabetyzm funkcjonalny). Mianem sprawnych językowo Polaków można nazwać tylko 2% z nas. Najgorzej nam idzie ze zrozumieniem lub formułowaniem prostych komunikatów i informacji użytkowych - nie potrafi tego ośmiu na dziesięciu Polaków".

kamila

• Gość
« Odpowiedź #73 dnia: 19 Lut 2010, 15:38:07 »
Ale zwrocmy tez na to co mowi raport Unesco:

"UNESCO ocenia, że aż 77% Polaków ma problemy ze zrozumieniem tekstów (analfabetyzm funkcjonalny). Mianem sprawnych językowo Polaków można nazwać tylko 2% z nas. Najgorzej nam idzie ze zrozumieniem lub formułowaniem prostych komunikatów i informacji użytkowych - nie potrafi tego ośmiu na dziesięciu Polaków".

No o tym wlasnie mowilam.
I teraz pytanie, jak interpretowac te niezle wyniki badan PISA, o ktorych tyle tu pisano?
Jest taka mozliwosc, ze rosna pokolenia bardziej rozumne.
Jest tez niestety taka mozliwosc, ze po opuszczeniu szkoly wiekszosc Polakow zostaje opuszczona przez rozumnosc;)

Offline felis

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #74 dnia: 19 Lut 2010, 18:43:49 »
Liwia - Więc, ja bym radziła nieco więcej samokrytyki i krytycznego spojrzenia dla tych co tak chwalą polski system edukacyjny.

@ae@ - Dunski system opiera sie na innych filarach - po pierwsze uznaje wiecej niz 1 inteligencje, to znaczy, ze uczacy sie moze byc inteligentny na wiele sposobów - moze znac sie na muzyce bez znajomosci matematyki i znac sie na fizyce bez znajomosci historii krajów sródziemnomorskich albo tez moze malowac bez doglebnej znajomosci i poezji i matematyki. Tego w systemu w Polsce sie nie uzywa.

Czytam wszystkie posty i nie znalazłem nigdzie aby ktoś chwalił polski system edukacji. Pamiętajmy, że jesteśmy upośledzenie historią. I nie ważne czy się to komuś podoba czy też nie, fakt jest faktem. Co do 2 %. Może mamy inną inteligencję  ;D :D.
Jeśli ktoś ma inne zdanie niech przytoczy fakty ze swojego życia. Rozmawiajmy na poważnie, a nie wklejajmy artykuły.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #74 dnia: 19 Lut 2010, 18:43:49 »

Czy jest to mozliwe???

Zaczęty przez agunDział Hydepark

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 25483
Ostatnia wiadomość 17 Kwi 2008, 19:49:23
wysłana przez karolcia19877
Czy miasto Vejle jest ładne?

Zaczęty przez monik93Dział Esbjerg, Haderslev, Kolding ...

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 13684
Ostatnia wiadomość 01 Mar 2011, 09:22:27
wysłana przez vera
szukam kolegi z Odense zona tłumacz a on ma lawetę jest po wypadku

Zaczęty przez baterDział Hydepark

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 12199
Ostatnia wiadomość 30 Maj 2013, 12:20:38
wysłana przez bater
Gdzie w Khh jest najlepsza szkola nauki dunskiego?

Zaczęty przez Nauka jezyka dunskiegoDział Kopenhaga

Odpowiedzi: 6
Wyświetleń: 18273
Ostatnia wiadomość 06 Sie 2009, 11:43:44
wysłana przez jamjurand
3F JAK TO JEST?

Zaczęty przez gosiek20097Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 10377
Ostatnia wiadomość 12 Kwi 2012, 08:44:16
wysłana przez M z Horsens