Ogólne > Pomoc!

Mialem wypadek i mam zlamany obojczyk...Pomozcie

(1/2) > >>

Adam:
Witam serdecznie.
Z gory dziekuje ludziom ktorzy mi wyjasnia i mnie uswiadomia na temat mojego nieszczesnego wypadku oraz tego co mi sie nalezy i przysluguje od pracodawcy i formy ktora powinna mnie ubezpieczac podczas pracy...
Otoz podpisalem umowe o prace (nosilem gazety) i po okolo tygodniu w nieszczesliwym wypadku w pracy zlamalem obojczyk... nie zdazylem wyrobic jeszcze zltej karty i wizyty u lekarzy i w spzitalach byly by bardzo kosztowne, wiec przyjechalem do Pl i jutro jade na operacyjne skaldanie tego obojczyka. Interesuje mnie bardzo jakie mam prawa i czego moge zadac od swojego pracodawcy....? czy pracodawca powinien mi zaplacic za dni ktore nie pracuje a przyjechalem sie leczyc? Jakies ubezpieczenie tez napewno powinienem miec i interesuje mnie czy moge sie ubiegac o odszkodowanie?? Zlamanie jest powazne bo tylko i wylacznie operacyjne beda mogli zlozyc mi ten obojczyk :(  wiec mysle ze miesiac albo dluzej mam z glowy i nie bede mogl pracowac w tym czasie bo po zlozeniu napewno zaloza mi tez gips. Jezeli ma ktos jakies informacje na taki lub podobny temat wypadkow w pracy, odszkodowac, placy i mi to przyblizy bede bardzo wdzieczny.
Pozdraiwam wszystkich rodakow w pl i pracujacych w obcych krajach.
Peace & love & e.....

Adam:
Czy nikt nie moze mi pomoc?

mona:
Jezeli wypadek zdazyl sie w pracy to powinienes dostac odszkodowanie(wysokosc zalezna od uszczerbku na zdrowiu).
jak juz bedziesz w DK to udaj sie do zwiazkow zawodowych a oni juz pomoga ci w odzyskaniu tego,co sie nalezy.
Zycze szybkiego powrotu do zdrowia i powodzenia

marta_malgorzata:
Mona
Jestes pewna co do tego odszkodowania?

Moj maz mial wypadek w pracy, zlamal reke, mial zalozony gips na 5 tygodni. Po tym wypadku powrocilismy do Pl. Przed wyjazdem zasiegnelismy porady prawnika , ktory zapewnial nas o tym, ze mezowi nalezy sie odszkodowanie. Nawet pomagal nam je zalatwic i po poltorej roku od wypadku, powiedzial, ze mezowi jednak nic sie nie nalezy, bo przeciez teraz pracuje. Kiedy zaczelismy z nim dyskutowac, ze zaraz po wypadku mowil co innego, stwierdzil, ze skoro maz odczuwal jakis dyskonfort, bol itp, to czemu sobie w Pl nie zrobil zadnych zdjec?
Powiedzial, ze odszkodowania wyplacane sa tylko przy trwalych uszczerbkach zdrowia np. przy stracie reki, palca.
Niestety nie sprawdzilam tego w zadnej instytucji.

mona:
Odszkodowania nie sa wyplacane tylko w przypadu trwalego uszkodzenia.Jezeli wypadek zdazyl sie w pracy to nalezy sie odszkodowanie poniewaz kazdy pracodawca ma obowiazek ubezpieczania swoich pracownikow.
Nie znam sie za bardzo na odszkodowaniach(a szkoda),proponuje zasiegnac porady w zwiazkach.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej