Ogólne > Rodzina ...
bycie mamą w Danii
(1/1)
Magda W.:
Witajcie.Zacznę może od głównego wątku,a mianowicie jakis czas temu przeprowadziliśmy się z mężem do Danii.Mąż ma wszelkie prawa pobytu,numery itp które powinien mieć jako osoba pracująca i zamieszkująca w Danii.Posiada takze umowę o prace na kilkanaście następnych lat.Nadmienię ze pracodawca to duńczyk,żadna spółka polsko-duńska.Ja uczęszczam na kurs językowy,oswajam się z całym tym innym niż w polsce zyciem na duńskiej ziemi.I właśnie dowiedziałam się,że jestem w ciąży.Moje pytanie,do tych którzy są w stanie mi na nie odpowiedzieć....czy jako przyszłej mamie,która urodzi dziecko w danii przysluguje jakakolwiek opieka medyczna,pomoc finansowa?Pracowałam w polsce w danii niestety jeszcze nie(posiadam prawo pobytu i mam stałe zameldowanie w Danii),gdzie ew.nalezy się zgłosić a moze chociaż jakiś link...?Będe wdzięczna za odpowiedź.Pozdrawiam
michalvwp:
witam jesli masz zolta karte to pomoc medyczna na 100% ci sie nalezy a jesli chodzi o finanse to musicie isc do komuny i sie dowiedziec chyba cos jest takiego ale nie powiem na dokladnie i GRATULUJE DZIECKA;) pozdrawiam
mona:
A czy ty sama posiadasz sygesikringbevis?Jezeli oboje macie zameldowanie w DK to powinnas miec ta karte.Jezeli tak to przysluguje ci darmowa pomoc medyczna.Kwartalne na dziecko po urodzeniu tez dostaniesz(musi miec wyrobiony personumer).Najlepiej bylo by abyscie udali sie do komuny i wszystkiego sie osobiscie dowiedzieli.Gratuluje i wszystkiego dobrego!
Nawigacja
Idź do wersji pełnej