poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.
 

Aktualności:



Autor Wątek: Rosol, szukam gwiazdy..  (Przeczytany 18029 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Manior

  • Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 17
  • Wiadomości: 949
  • Reputacja: +16/-6
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Rosol, szukam gwiazdy..
« Odpowiedź #15 dnia: 26 Lut 2010, 21:03:47 »
I już na sam koniec - posolic, popieprzyc, za okno wypieprzyc....  ;D

Pozdrawiam

Offline faja

  • Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 19
  • -Otrzymane: 118
  • Wiadomości: 787
  • Reputacja: +5/-1
Odp: Rosol, szukam gwiazdy..
« Odpowiedź #16 dnia: 26 Lut 2010, 21:07:40 »
oczywiscie cebule mozesz przypiec na plycie elektrycznej, mozesz tez dodac malego pomidorka pod koniec gotowania, nie zapomnij tez o pieprzu!

Offline Solvej

  • Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 5
  • -Otrzymane: 9
  • Wiadomości: 911
  • Reputacja: +34/-32
  • Płeć: Kobieta
Odp: Rosol, szukam gwiazdy..
« Odpowiedź #17 dnia: 26 Lut 2010, 21:21:51 »
oczywiscie cebule mozesz przypiec na plycie elektrycznej, mozesz tez dodac malego pomidorka pod koniec gotowania, nie zapomnij tez o pieprzu!


Pomidorka? Dlaczego? Daja tez kawalek kapusty bialej, nigdy nie praktykowalam. W jakim celu, ktos wie?

Offline mbj

  • Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 3
  • Wiadomości: 60
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Rosol, szukam gwiazdy..
« Odpowiedź #18 dnia: 26 Lut 2010, 21:28:43 »
Ja gotuję rosół zazwyczaj na kawałku kury i wołowiny, dodaje 2 marchewki, pietruszkę - korzeń i natkę, seler, por, ząbek czosnku, przypaloną cebulkę, i małego suszonego grzybka, odrobinę vegety i pieprz, w ziarenkach i mielony.
Moja mama zawsze daje kawałek kapusty włoskiej, dla podkreślenia smaku rosołu. Ja tego nie praktykuje i mój rosół nigdy nie jest aż tak smaczny jak mamy. Nie wiem czy to z braku kapusty czu po prostu nidgy nie dorównam mamie.

Offline jamjurand

  • Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 7
  • Wiadomości: 1445
  • Reputacja: +4/-1
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Rosol, szukam gwiazdy..
« Odpowiedź #19 dnia: 26 Lut 2010, 23:37:43 »
Dzieki za porady, nauczylem sie nareszcie czegos tutaj  :), niestety wykorzystam to w pelni dopabuse przyszlym razem, w dzisiejszym koncercie bede gral ogorkowa (mam przecier) bo musialbym zasuwac z 6 razy po brakujace skladniki. Do zup czesto uzywam ud kaczych z Francji (berberiand) ktore zdecydowanie przewyzszaja smakowo wiekszosc drobiu dunskiego, mozna je czesto dosc tanio kupic .

Offline souli

  • Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Wiadomości: 112
  • Reputacja: +0/-0
  • Płeć: Kobieta
Odp: Rosol, szukam gwiazdy..
« Odpowiedź #20 dnia: 27 Lut 2010, 01:21:26 »
błagam Was....grzyby,ryby i czosnek w rosole :o :-\...............nie wiem jakie regiony polski reprezentujecie ale to nie na moj żołądek:(juz mnie boli na sama mysl... :P:(


yoursoul

  • Gość
Odp: Rosol, szukam gwiazdy..
« Odpowiedź #21 dnia: 27 Lut 2010, 09:20:05 »
Dzieki za porady, nauczylem sie nareszcie czegos tutaj  :)
Jurand ! To brzmi z przekasem

poloniainfo.dk

Odp: Rosol, szukam gwiazdy..
« Odpowiedź #21 dnia: 27 Lut 2010, 09:20:05 »

Offline mojamaja

  • Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Wiadomości: 138
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Rosol, szukam gwiazdy..
« Odpowiedź #22 dnia: 27 Lut 2010, 14:31:15 »
a jesli mimo wszytsko nie wyjdzie klarowny to na sam koniec szklanke zimnej wody:)

Offline Solvej

  • Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 5
  • -Otrzymane: 9
  • Wiadomości: 911
  • Reputacja: +34/-32
  • Płeć: Kobieta
Odp: Rosol, szukam gwiazdy..
« Odpowiedź #23 dnia: 27 Lut 2010, 15:46:43 »
błagam Was....grzyby,ryby i czosnek w rosole :o :-\...............nie wiem jakie regiony polski reprezentujecie ale to nie na moj żołądek:(juz mnie boli na sama mysl... :P:(


Nie bierz do siebie tych ryb :) To byla zartobliwa "dobra rada" dla "dobrej" kolezanki :)

Offline jamjurand

  • Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 7
  • Wiadomości: 1445
  • Reputacja: +4/-1
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Rosol, szukam gwiazdy..
« Odpowiedź #24 dnia: 28 Lut 2010, 22:24:11 »
La grande finale
Do prawie gotowej zupy w kolorze metnej Wisly  :) wrzucilem tylko 4 buliony, czyli jakas tam progresja, dodalem przecieru ogorkowego, no i mam ogorkowa, ktora napewno sztuka spierniczyc. Mialem watpliwosci wiec zerknalem w dunskie przepisy, tutaj sie wszystko zaczyna w zimnej wodzie, ciekawe. Waszych porad uzyje, uprzednio przygotowany, nastepnym razem.

yoursoul

  • Gość
Odp: Rosol, szukam gwiazdy..
« Odpowiedź #25 dnia: 28 Lut 2010, 23:02:26 »
No dobra - ale nie znamy jeszcze La grande finale w kwestii pecaku  ???

Offline souli

  • Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Wiadomości: 112
  • Reputacja: +0/-0
  • Płeć: Kobieta
Odp: Rosol, szukam gwiazdy..
« Odpowiedź #26 dnia: 28 Lut 2010, 23:04:41 »
La grande finale
 Mialem watpliwosci wiec zerknalem w dunskie przepisy, tutaj sie wszystko zaczyna w zimnej wodzie, ciekawe.


Może się mylę ale gotowanie esencjonalnych wywarów zaczyna się od umieszczenia mięsa w zimnej wodzie - doprowadzeniu do zagotowania a potem gotowaniu na minimalnym gazie tak długo aż osiągnie się pożądany wywar .Do gorącej wody wkłada się mięso gdy bardziej zależy nam na smakowitym mięsie - wtedy włożenie we wrzątek ścina zewnętrzną warstwę białka i mięso pozostaje soczyste w środku nie oddając smaku wywarowi.

Offline jamjurand

  • Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 7
  • Wiadomości: 1445
  • Reputacja: +4/-1
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Rosol, szukam gwiazdy..
« Odpowiedź #27 dnia: 28 Lut 2010, 23:44:39 »
No dobra - ale nie znamy jeszcze La grande finale w kwestii pecaku  ???

W pobliskim helseforetningu ekspedientka popatrzyla na mnie zdziwiona, nigdy o tym nie slyszala,miala tylko jakas kasze jeczmienna posiekana, znalazlem wlasnie na necie wiele sklepow w Kbh ktore to moga miec. To be continued...
« Ostatnia zmiana: 01 Mar 2010, 00:02:43 wysłana przez jamjurand »

Offline Solvej

  • Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 5
  • -Otrzymane: 9
  • Wiadomości: 911
  • Reputacja: +34/-32
  • Płeć: Kobieta
Odp: Rosol, szukam gwiazdy..
« Odpowiedź #28 dnia: 03 Mar 2010, 14:59:52 »
Gotowalam wczoraj rosół i jak radziliście dodalam ziele ang, liść laurowy i czosnek  :-\ Przyznam, ze rosol mi nie smakował. Moze Tobie Jamjurand zasmakuje, ale z tymi przyprawami wydaje sie taki gorzki...
A pęczak zjadly ptaki z mojego ogrodu bo jej nie lubie. Gdybys wczesniej pisał może Ciebie bym ja poczęstowała ;D












































[Posted on: 03 Marzec 2010, 14:59:19]

oj, a co to?  :o

Offline jamjurand

  • Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 7
  • Wiadomości: 1445
  • Reputacja: +4/-1
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Rosol, szukam gwiazdy..
« Odpowiedź #29 dnia: 03 Mar 2010, 15:17:08 »
End of story
Peczak kujawski (!) kupilem w polskim sklepie i przyrzadzilem : ceb+czosn+olej+woda z bulionem ok. 25 min.miecho to byla poledwica z jagniecia; potknalem sie o nia w brugsenie, mniam, mniam. Dzis sprobuje plecak jako rissoto z "alt godt fra havet" (drobne barabuly/odpady z morza), ciekawe jak plecak wspolzyje z rybami?

Zelandia, nie strasz mnie! :)

poloniainfo.dk

Odp: Rosol, szukam gwiazdy..
« Odpowiedź #29 dnia: 03 Mar 2010, 15:17:08 »

 

Prawnika szukam

Zaczęty przez GrinsenDział Pomoc!

Odpowiedzi: 5
Wyświetleń: 11375
Ostatnia wiadomość 25 Sty 2019, 08:21:50
wysłana przez Henrikhes
SZUKAM TŁUMACZA

Zaczęty przez anulka77Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 9747
Ostatnia wiadomość 31 Paź 2008, 12:02:20
wysłana przez Tula
Szukam hydraulika

Zaczęty przez annazbochDział Århus, Aalborg ...

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 11216
Ostatnia wiadomość 31 Mar 2016, 08:48:04
wysłana przez annazboch
Szukam kogos do tlumaczenia

Zaczęty przez ulaDział Tłumaczenia

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 10294
Ostatnia wiadomość 29 Wrz 2009, 09:52:58
wysłana przez ula
Szukam Pracy!!!

Zaczęty przez asica1982Dział Praca w Danii

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 14893
Ostatnia wiadomość 02 Sty 2007, 16:32:06
wysłana przez Agata