Ogólne > Podatki
Pomoc w rozliczeniu podatkowym w Danii
Art:
Wiekszosc polakow ma czas do 1,07,2007 i ta data jest wpisana na dokumentach od skata.
Jezeli chodzi o to dlaczego to robie, to powiem ze sam najpierw szukalem kogos i nikogo nie znalazlem.
A jako ze rozliczalem ludzi w Polsce postanowilem sie nauczyc Dunskich regol. A to nie jest takie proste.
Wiec chetnych zapraszam, bo nie kazdy lapie o co chodzi...
Prawie kazdy moze odzyskac zaplacony podatek, ktorego kwota jest napisana na rocznym rozliczeniu od pracodawcy w pozycji 15 pod tytulem A-SKAT.
A znajac temat jak ludze porozliczali sie za 2005r to szkoda gadac. W wiekszosci doplaty....
Bo w firmy w Danii jak zwykle nie patrza na to zeby odzyskac jak najwiecej , a tylko zlozyc papiery i miec spokoj. Nikomu nie chce sie myslec tylko najlepiej przepisac kwoty z karty podatkowej i rocznego rozliczenia...
Pozdrawiam
Art
Arek:
Z tego co sie orientuje, jedyny zwrot jaki mozemy uzyskac to korekta naszego rozliczenia a co za tym idzie, zwiekszenie kwoty wolnej od podatku (Fradrag) tak by Skat zwrocil nam nadplacony podatek. Co bedzie gdy:
- nie przysluguje nam zwiekszony fradrag, mamy jedynie 38500 dkk rocznie i nie mamy prawa do zadnych odpisow (np. delegacyjny) Pracujac wtedy na czas nieokreslony, nie otrzymamy zwiekszonego fradragu. Pytam bo jestem studentem i my nie mamy takiego odpisu.
- jesli w innym przypadku taki zwrot dostaniemy, czy nie musimy wtedy podatku zaplacic w PL?
Art:
Temat o wymogu placenia podatku w polsce jest juz opisany na tym forum , tak wiec nie zasmiecajmy.
A delegacyjne przysluguje polakom ktorzy nie pracuja na czas nieokreslony..
Art
anha:
Art napisał:
--- Cytuj (zaznaczone) ---Wiekszosc polakow ma czas do 1,07,2007 i ta data jest wpisana na dokumentach od skata.
--- Koniec cytatu ---
Oo,tego nie wiedziałam.Ja miałam rozliczyć się do 1 maja ale widocznie moja sytuacja jest inna.
Jedyne odpisy o jakich wiem
-zwrot kosztów dojazdu do pracy (nie wiem czy dla obcokrajowców też),
-odsetki od kredytów (tylko dla Duńczyków),
-opis delagacyjny (dla obcokrajowców).
-rozliczenie wspólne dla małżonków,gdy np.żona nie pracuje to jest wtedy spory zwrot podatku (tu też nie wiem czy dla obcokrajowców).
marta_malgorzata:
Odsetki od kredytow nie przysluguja jedynie dunczykom. Jesli dostaniesz tutaj kredyt np na dom lub cos innego, tez mozesz to odliczyc.
Jesli oplacasz zwiazki, rowniez zwiekszasz swoja wolna kwote.
;)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej