poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: arsopgorelse  (Przeczytany 17157 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline zyrafffkaa

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
    • Status GG
Odp: arsopgorelse
« Odpowiedź #15 dnia: 05 Mar 2010, 12:39:57 »
nie mam ...

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #16 dnia: 05 Mar 2010, 12:47:33 »

......ponawiam moje pytanie, odpowie mi ktos ?
Czemu u mnie wyskakuje tekst ze Årsopgørelsen jest teraz niedostepny ? To kazdy w innym czasie na dostepne czy jak ?.....

A moze tak szklanka zimnej wody na w....??
We wszystich mediach podaja ze serwer SKAT nie podolal, zmniejszy sie ilosc osób mozna sie bedzie znowu zalogowac.
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline greg1969

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 3
  • -Otrzymane: 25
  • Reputacja: +5/-4
« Odpowiedź #17 dnia: 05 Mar 2010, 15:01:36 »
Ja też kiedyś robiłem dym w ZZ o tą kwotę to wytłumaczono mi, że całości wpłat się nie odlicza, po prostu jest jakaś kwota, która nie jest do odpisania wszystko ponadto tak. Sama nic nie zmienisz w arsopgørelse, system Ci nie przyjmie, tylko ZZ są władne uczynić zmiany. To one odpowiadają głową, że podały dobre kwoty.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #18 dnia: 05 Mar 2010, 15:30:03 »
Niektore ZZ "obciazaja" skladke rowniez niewielka kwota dotyczaca dotyczaca tzw. administratiobsgebyr w zwiazku z sama oplata
w zaleznosci czy pracodawca przekazuje kwote potracana z wyplaty przez PBS (serviceplatniczy) czy tez w inny sposob. nie jest to kwota, ktopra mozna wliczyc w skladke na ZZ, ale zazwyczaj jest mowa o mniejszej kwocie. To tak jak placisz rachunek na poczcie, gdzie poczta dolicza sobie za ekspedycje.

Offline zyrafffkaa

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
    • Status GG
« Odpowiedź #19 dnia: 05 Mar 2010, 16:05:58 »
@ae@ nie chodzi mi o problem z wejsciem na strone skatu, bo wejsc moge tylko niestety w mojej mapie nie widnieje jeszcze rozliczenie za 2009, pisze ze jest teraz niedostepne.

MAm na mysli wiadomosc : Resultat af årsopgørelsen for 2009 er endnu ikke tilgængeligt. Ktos sie z tym spotkal ?
« Ostatnia zmiana: 05 Mar 2010, 16:37:22 wysłana przez zyrafffkaa »

Offline greg1969

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 3
  • -Otrzymane: 25
  • Reputacja: +5/-4
« Odpowiedź #20 dnia: 05 Mar 2010, 22:46:09 »
Bo ono nie jest jeszcze sporządzone, są stworzone ku temu warunki aby po naniesieniu swoich danych je stworzyć. Ja osobiście nie spotkałem się abym kiedykolwiek zobaczył już konkretne rozliczenie. SKAT pewne dane już ma, ty nanosisz swoje np. dojazdy, diety itp, klikasz i wychodzi twoje rozliczenie.

Offline mojamaja

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #21 dnia: 06 Mar 2010, 08:33:57 »
Ja też kiedyś robiłem dym w ZZ o tą kwotę to wytłumaczono mi, że całości wpłat się nie odlicza, po prostu jest jakaś kwota, która nie jest do odpisania wszystko ponadto tak. Sama nic nie zmienisz w arsopgørelse, system Ci nie przyjmie, tylko ZZ są władne uczynić zmiany. To one odpowiadają głową, że podały dobre kwoty.
Greg bylam z tym w skat. poinformowano mnie, ze mam jakies ubezpieczenie wliczone i tego sie nie odlicza :)

[Posted on: 06 Mar 2010, 08:30:44]

ja wczoraj pomogłam znajomemu w zatwierdzeniu zmian i wyskoczył mu komunikat :

Skat til udbetaling 5. 384, 00
Vi har holdt din overskydende skat tilbage. Beløbet kan ikke udbetales før du har kontaktet SKAT og
givet flere oplysninger om din flytning fra Danmark. Endvidere skal du have en NemKonto i en dansk
bank. Du kan læse mere på NemKonto.dk.

chociaz nadal jest i pracuje w Danii. n o i ma nem konto...pojechalismy do skat, a tam rozlozyli ręce , bo nie wiedzieli co z tym zrobic... hhhehe nie zrobili nic:)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 06 Mar 2010, 08:33:57 »

Offline czbnhzw

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 3
« Odpowiedź #22 dnia: 10 Mar 2010, 18:41:44 »
Witam,
1. Proszę mi powiedzieć czy w rubrykę 51 mogę wpisać wizyty w Polsce, w sytułacji gdy:
-Żona, rodzina w Polsce
-Jestem tu od ponad 3 lat
-Do połowy zeszłego roku miałem umowy przedłużane co 3 miesiące, od czerwca bezterminowa
-posiadam pozwolenie na poruszanie się polskim autem.

2. W rozliczeniu wyszła mi taka ciekawostka
Beregningsmæssige indkomster
Skattepligtig indkomst omregnet til helårsbeløb 852. 508
Beregningsmæssig personlig indkomst 873. 572
Bidrag og præmie til kapitalpension mv. omregnet til helårsbeløb 5. 496

Przez to wyszło mi 40tys dopłąty:)
Google tłumaczy to jako "hipotetyczny dochód" :) Chyba wizyta w skat będzie konieczna.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #23 dnia: 10 Mar 2010, 20:54:01 »
Wyglada na to, ze w 2009 nie przepracowales calego roku. Zgodnie z przepisami podatkowymi, w przypadku nie przepracowania calego roku, Skat przelicza Twoj dochod uzyskany np. w 8 miesiacach roku na dochod roczny. Tak samo przelicza Twoje ulgi. W sumie wiec nie ma to wplywu na Twoj podatek. Jezeli masz do zwrotu okolo 40.000 to chyba zarobiles duzo wiecej niz podane zostale w zaliczkowej karcie podatkowej na 2009 (Forskudsopgørelse 2009). Czy sprawdziles swoje ulgi typu, diety, zjazdy do Polski itp.? Jezeli uwazasz, ze rozliczenie roczne nie zawiera tych ulg, albo rzeczywiste ulgi sa wyzsze niz podane swego czasu w w podatkowej karcie zaliczkowej - to mozesz dokonac korekty.

[Posted on: 10 Mar 2010, 20:49:23]

Zapomnialem jeszcze jedna opcje. Piszesz, ze jestes tutaj juz 3 lata. Byc moze nie naleza sie juz zadne ulgi. Jezeli ujalles ulgi w karcie zaliczkowej (Forskudsopgørelse 2009) to dostawales w ciagu roku wieksza wyplate/placiles mniejszy podatek wlasnie ze wzgledu na te ulgi. W rozliczeniu rocznym skat nie wzial pod uwage tych ulg, ktore sie juz nie naleza. To tylko kolejny argument kwoty do zwrotu, ale moze sie myle. 

Offline czarna

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #24 dnia: 12 Mar 2010, 21:43:40 »
Witam,

tez jestem ciekawa jak to jest z ta ulga za dojazdy...do pl

bowiem tez jestem tutaj 3 rok, niecale 2 lata pracuje w jednej firmie i do zeszłego kwietnia mialam kontrakt tymczasowy... rowniez od stycznia do kwietnia byłam 2-krotnie w Polsce mogę sobie to odpisać ?

cały zeszły rok miałam rowniez " standardowa " kartę podatkowa..

pozdrawiam M.

Offline czbnhzw

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 3
« Odpowiedź #25 dnia: 13 Mar 2010, 08:34:56 »
U mnie się wyjaśniło
Te 800 pare tysięcy dochodu, skat obliczył błędnie. Już poprawione.
Co zjazdów, powiedział że te pół roku co miałem umowy terminowe mogę wpisać, jeśli mam poświadczenie rezydencji i centrum interesów w polsce.
Co do diet to nie jestem pewien.

Offline mojamaja

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #26 dnia: 13 Mar 2010, 10:02:00 »
jesli chodzi o ulge na dojazdy to roznie z tym jest, jedni ja dostaja , a drudzy nie ..
zalezy od wyceny skatu. warto miec dokument potwierdzajacy stały meldumek w PL,
znam ludzi którzy ja co roku wpisuja i czekaja co sie wydarzy dalej... bo skat co do tej ulgi jakos nie umie sie dokładnie okreslic :)

Offline leo1

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 23
  • Reputacja: +7/-1
« Odpowiedź #27 dnia: 13 Mar 2010, 14:48:48 »
Bylemw czoraj w skacie z ziomkem bo pszyszlo mu do zwrotu dla skata prawie siedemnascie kola,ziomek podjal prace na kontrakt staly w 2007 roku i 2008 odpisal sobie ulgi i dojazdy do polski wlasnie za tan 2007 rok.Skat mu ta kase wyplacil w 2008 i w kolejnym roku czyli 2009 on juz nic sobie nie odpisywal ale rowniez nic nie wypelnial w rozliczeniach rocznych wiec skat wyszedl z zalozenie ze mu sie nalezy to samo co w latach poprzednich i znowu mu naliczyl te odpisy.I tak w tym roku skat go sprawdzil i stwierdzil ze mu sie te opisy nie nalezaly i musi je zwrocic od roku 2007 do roku 2009,w tym roku ma oddac za 2007 a w nastepnym za 2008,ziomek ma zone w polsce ale skat powiedzial ze jesli ma kontrakt na stale oraz meldunek i pracuje tutaj caly rok to jest rezydentem podatkowym dunskim i zadne diety mu sie nie naleza.Gostek w skacie powiedzial ze jego bledem bylo to ze nie wypelnial zeznan rocznych tylko czekal az skat go sam rozliczy,poprostu nie wprowadzal zadnych korekt do pit-u.

Offline Artar

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +15/-15
« Odpowiedź #28 dnia: 13 Mar 2010, 16:21:15 »
Mógłbyś podać ile go ta przyjemność za te trzy lata będzie kosztować.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #29 dnia: 13 Mar 2010, 16:23:35 »
Powinno sie "zakodowac" w pamieci nastepujacy sposob dzialania systemu Skat:

1. Dane, ktore skat bierze pod uwage sporzadzajac automatyczne Forskudsopgørelse 2010 (zaliczkowa karta podatkowa) pochodza z rozliczenia rocznego 2008 (Årsopgørelse 2008). Jezeli podatnik np. w 2008 mial duze ulgi podatkowe, ktore mu sie nalezaly, beda one automatycznie ujete w 2009, mimo ze sie np. juz nie naleza. Jezeli sam nie skorygujesz Forskudsopgørelse,
(usuniesz ulgi), bedziesz co miesiac dostawal wyzsza wyplate/placil za maly podatek. A wiec Skat uzywa dane ktore sa 2 lata wstecz. Znajac swoje rozliczenie roczne za 2009 mozna/powinno sie na jego podstawie zmienic Forskusopgørelse 2010 - Skat tego nie zrobi za podatnika.

2. Na koniec roku 2009, a raczej w marcu 2010 czeka niespodzianka. Skat nie zaakceptuje np. ulg, albo zaakceptuje tylko ich czesc i musisz zwrocic do skatu "restskat". Nastepnym razem sytuacja powtorzy sie przy sporzadzaniu Forskudsopgørelse 2011.
Skat wysle automatycznie na podstawie rozliczenia rocznego 2009.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #29 dnia: 13 Mar 2010, 16:23:35 »

Arsopgorelse - proszę o pomoc.

Zaczęty przez tyuDział Podatki

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 8593
Ostatnia wiadomość 13 Sie 2014, 00:13:21
wysłana przez roga
arsopgorelse

Zaczęty przez keny79Dział Podatki

Odpowiedzi: 9