poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: nieruchomosc w Polsce  (Przeczytany 5002 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline neletop

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 4
  • -Otrzymane: 16
  • Reputacja: +0/-0
nieruchomosc w Polsce
« dnia: 24 Sty 2010, 20:30:08 »
Czy ktos z was wie, jak wyglada rozliczenie w Danii (dla Dunczyka) jesli chce kupic nieruchomosc w Polsce?

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
Odp: nieruchomosc w Polsce
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Sty 2010, 20:39:48 »
Przy kupnie nic nie musi placic. Natomiast musi zglosic w Skat i co roku uiszczac podatek od nieruchomosci, wedlug zwyklych stawek (mam na mysli wysokosc podatku). Jednak kwota do opodatkowania jest kwota z umowy kupna.

W przypadku zakupu domu w Danii, kwota do opodatkowania jest wartosc domu i gruntu wedlug stawek komunalnych (ja na przyklad place podatek od kwoty dwa razy wiekszej, niz za dom zaplacilam - wartosc sprzed kryzysu).
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline lilia

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 1
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Sty 2010, 19:22:58 »
Czyli jednak dom kupiłaś! Nie wspomnę o tym, o czym pisałaś nt. kupna nieruchomości bardzo niedawno  ;D

Offline neletop

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 4
  • -Otrzymane: 16
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Sty 2010, 22:31:58 »
Nie kupilam. I na dodatek nie pamietam zebym ten temat poruszala wczesniej.
To chyba na pewno nie ja.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Sty 2010, 00:18:37 »
Neletop, to byl do mnie. To takie hobby Lilii, "wskakiwanie mi na plecy" przy byle okazji.
Skoro dziewczyna czuje sie po tym lepiej, nie protestuje, niech tak bedzie  ;D

A przy okazji Lilio ogromnie Cie przepraszam, ze nie raczylam Cie poinformowac. Strasznie mi przykro z tego powodu. Jakzez moglam zapomniec, ze sledzisz bacznie szczegoly mego zycia. Obiecuje poprawe.  ;D

W sobote kupilam nowe buty, czy mam zalozyc nowy watek, czy wystarczy jak napisalam tutaj?
« Ostatnia zmiana: 26 Sty 2010, 11:31:59 wysłana przez Jomir »
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline weerona

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Mar 2010, 09:12:57 »
A jak wygląda sytuacja ze sprzedażą nieruchomości w Polsce, czy prawdą jest że należy odprowadzić podatek od wartości sprzedaży ? Planowaliśmy sprzedać nasze mieszkanie w Polsce i zainwestować w kupno mieszkania w Danii ale jak będziemy musieli odprowadzić od tej transakcji podatek w Danii to niewiele nam zostanie  :(

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Mar 2010, 09:33:14 »
Jesli sprzedasz mieszkanie w Polsce i bedziesz chciala kupic cos tu w Danii i SKAT sie spyta : skad masz pieniadze? Z handlu narkotykami? Wlamanie? Te pieniadze nie sa przeciez wykazane na twoim zeznaniu podatkowym?

Co wtedy zrobisz?

Kilka lat temu mój bank poinformowal mnie ze o wszystkich przelewach z zagranicy powyzej 30 000 kr informuja automatycznie SKAT.

Przywieziesz pieniadze w kieszeni i kupujacememu zaplacisz za mieszkanie gotówka?
Zdziwi sie bardzo a nastepnego dnie poinformuje i SKAT i policje.
Placenie gotówka za nieruchomosci to rzecz tutaj absolutnie nieznana i bardzo podejrzana.
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 05 Mar 2010, 09:33:14 »

Offline bumi71

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Mar 2010, 12:49:40 »
 Jezeli  mieszka  sie  w  mieszkaniu  lub  domu  przynajmniej rok to  wtedy  kwota  zrobiona  na  ewentualnej  sprzedazy  jest  w  Danii  wolna  od  podatku !!!!  Nie  wiem  jak  to  sie  ma  do  ewentualnych  nieruchomosci  ktorych  bylo   sie  wlascicielem w  Polsce . Wydaje  mi  sie  ze  to  raczej  Polska  ma   prawo  do  opodatkowania w  zwiazku  z umowami  o  unikaniu  podwojnego  opodatkowania . Nic  nigdy  nie  slyszalem o  tym  zebu  skat  byl informowany o  przelewach ponad  30  tysiecy !
Jedyne  co oni  dostaja  automatycznie to  stan konta na  koniec  roku  i  wysokosc  wyplaconych  przez  bank odsetek .
Jezeli  ktos  sprzedaje  dom  w Polsce  to  chyba  raczej transakcja  odbywa  sie za pomoca  przelewu wiec  to nie problem przelac
jakakolwiek  kwote na  dunskie  konto . Z tego  co wiem  to  o przelewach  powyzej  100.000  Euro jest  informowany Bank narodowy ( dunski ) . To  chyba ma  cos  wspolnego  ze  statystyka  dotyczaca  obrotu waluta itd. Generalnie  to  dunczykom nic  do  tego  kto jaki  majatek  posiadal  w Polsce  przed  przyjazdem  tutaj ale  trzeba  pamietac  ze  Dania  wymaga  placenia  podatku  od  nieruchomosci  posiadanych  w  innych  krajach. To  ze  niewiele  osob  to  robi  to juz jest  inny  problem  ;D

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Mar 2010, 13:07:15 »
To o przelewach ponad 30 000 wiem od swojego banku, nie ma to nic wspólnego z Bankiem Narodowym a ze SKATem.

Jezeli mieszkasz  w Danii, tu rozliczasz sie ze swoich dochodów, wiec pytanie jak dlugo posiadalo sie nieruchomosc w Polsce nie zglaszajac tego w Danii? I jakie sa tego konsekwencje podatkowe? I skad mialo sie pieniadze na kupno tej nieruchomosci w Polsce?
Za pieniadze zarobione w Polsce? W Danii? Spadek po babci? Arveafgift zaplacony?

To jest skomplikowana podatkowo-afgiftowa sprawa, polecam skontaktowanie sie z adwokatem, wszedzie sa tzw. gratis retshjælp gdzie mozna za darmo uzyskac podstawowe wiadomosci - bardzo podstawowe ale czesto wystarczajace.

Byloby nieprzyjemnie gdybyscie kupili mieszkanie a po roku dostali podatek i afgift do zaplacenia np w wysokosci 60% wartosci mieszkania.
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline weerona

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #9 dnia: 05 Mar 2010, 14:00:20 »
Nieruchomość w Polsce posiadamy od 8 lat , w Danii mieszkamy od 2 lat i płacimy 1% podatku od wartości posiadanej nieruchomości.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #10 dnia: 05 Mar 2010, 15:03:56 »
Jezeli "centrum interesow zyciowych i gospodarczych" lezy w Danii tzn. jezeli masz fuld skattepligt til Danmark i nabyles nieruchomosc w Polsce - musisz w Danii placic podatek od nieruchomosci wedlug dunskich stawek od liczajac zaplacony podatek od nieruchomosci w Polsce. Tak jest w moim konkretnym przypadku. Nie wiem jak wyglada sytuacja odnosnie posiadanych nieruchomosci w Polsce, nabytych przed zamieszkaniem w Danii.

[Posted on: 05 Mar 2010, 14:44:58]

Obowiazek ujawnienia posiadania nieruchomosci wobec Skatu nalezy do posiadacza tej nieruchomosci. Skat w coraz wiekszym stopniu "interesuje sie" nieruchomosciami za granica, w pierwszej kolejnosci dotyczy to nieruchomosci posiadanych przez dunczykow w "cieplych krajach" takich jak Francja, Wlochy itp., ktore to nieruchomosci czesto sa niezlym zrodlem dochodu poprzez wynajem dla obcokrajowcow, bez opodatkowania dochodu w Danii. Z dobrze poinformowanych zrodel wiem, ze w zwiazku z duzym naplywem do Danii obywateli z UE i ich stosunkowo niskim opodatkowaniem w 1-2 roku pracy (podatek 8%), Skat nie wyklucza, ze w duzym stopniu istnieje mozliwosc inwestowania pewnej czesci srodkow w nieruchomosci w kraju pochodzenia, bez "rozliczania" tego ze skatem. Dotyczy to jedynie obywateli UE, ktorzy zamieszkuja w kraju zatrudnienia na takich samych warunkach podatkowych jak mieszkancy tego kraju (sadze, ze chodzi tutaj o tzw. "centrum zyciowe...). Byly "polskie blachy", teraz moze beda "polskie chaty".

Offline bumi71

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #11 dnia: 05 Mar 2010, 16:36:58 »
Generalnie  to Dania  jest  jedynym  krajem  ktory  wymaga placenia  podatku  od  nieruchomosci  za  granica . Nie  bardzo  wiem  jak oni by  wyliczyli  wysokosc podatku  od  mieszkania  spoldzielczego na  przyklad w  Warszawie  ,  gdzie  jednoczesnie  jest ksiega  wieczysta  ;D
Do  tej pory  udalo  sie  " zlapac  "    tzw. zapominalskich z powodu  wgladu  do  rejestru  posrednikow  nieruchomosci .
Nie bardzo  sobie  wyobrazam  jakby  to mialo  wygladac  w  praktyce  jezeli  chodzi  o  Polske . Przyszlosc  pokaze  .

Nieruchomość w Polsce posiadamy od 8 lat , w Danii mieszkamy od 2 lat i płacimy 1% podatku od wartości posiadanej nieruchomości.

Wydaje  mi  sie  ze zasada  " minimum  rok  mieszkania  - zero  podatku  " odnosilaby  sie  do  waszej  sytuacji . Nie  wiem  dlaczego  prawo  mialoby   dyskryminowac nieruchomosci  za  granica  .

@ae@  .. jezeli  wiesz  cos  na  temat  podstawy  prawnej  odnosnie  informowania  Skat o przelewach  z  zagranicy  powyzej  30 ,000  to  chetnie  bym  to  zobaczyl ... To musi  byc  jakas  nowosc  a  strone  Skat  szlag  dzisiaj  trafil   ;D

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #11 dnia: 05 Mar 2010, 16:36:58 »

skat a rozliczenie w Polsce!!!!!!!!!!!!!!

Zaczęty przez julkaDział Podatki

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 23428
Ostatnia wiadomość 27 Mar 2008, 11:00:00
wysłana przez julka
uzytkowanie samochodu zarejestrowanego w polsce

Zaczęty przez andykac65Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 14210
Ostatnia wiadomość 03 Lip 2008, 13:35:33
wysłana przez vera
Darowizna w Polsce a Skat