Ogólne > Rodzina ...
Kontanthjaelp
rowrom:
Czy jest możliwość aby dwie osoby z rodziny pobierały kontanthjaelp (małżeństwo), czy mogą być problemy w uzyskaniu takiej pomocy. I Jak długo maksymalnie czeka się na pomoc z komuny.Czekam już miesiąc i nie wiem co mam robić
faja:
zacznij szukac pracy...
kontanthjelp przysluguje na okres szukania pracy, maksymalnie pol roku
roga:
A to ciekawe. Skad takie wiadomosci. kontanthjælp przysluguje jak dlugo posiadasz status "arbejdstager" - zgodnie z prawem "lov om aktiv socjalhjælp" lub inaczej zwanym aktivloven 11 stk. 3. Status ten osiadasz rowniez tak dlugo jak dlugo jestes szukajacy pracy pod warunkiem, ze jestes zarejestrowany w Jobcentet i uczestniczysz w tzw. aktivering. Dotyczy to zarowno dunczykow jak i pracownikow z innych krajow EU. Osoby, ktore utracily prace i nie sa "objete opieka jobcenter", maj 6 miesiecy czasu na poszukiwanie pracy. Po tym okresie, zwracajac sie o pomoc socjalna, komuna powiadamia Statsforvaltingen, ktory "likviduje" tzw. pozwolenie na pobyt i prace.
[Posted on: 07 Mar 2010, 19:46:38]
Po anulowaniu prawa pobytu i pracy musisz opuscic Danie lub ponownie przedlozyc kotrakt zatrudnienia przez dunskiego pracodawce.
mojamaja:
--- Cytat: rowrom w 07 Mar 2010, 18:49:15 ---Czy jest możliwość aby dwie osoby z rodziny pobierały kontanthjaelp (małżeństwo), czy mogą być problemy w uzyskaniu takiej pomocy. I Jak długo maksymalnie czeka się na pomoc z komuny.Czekam już miesiąc i nie wiem co mam robić
--- Koniec cytatu ---
tak, znam takie pary.
i dodam , że nie wiem jakie sa przepisy, ale oni pobieraja juz zasiłek z kommuny 2 rok... :)
rowrom:
Dziękuję bardzo za odpowiedzi. Faja nie udzielaj się jak nie masz nic konkretnego do powiedzenia. Roga czy mógłbyś/mogłabyś powiedzieć czy to normalne że tak długo czeka się na odpowiedz.Nie dostaliśmy odpowiedzi negatywnej, jak chodziliśmy dowiadywać się do komuny to każą czekać.Ale jak długo?
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej