Ogólne > Podatki
Nareszczie konkrety dotyczace ulgi "53"
1941:
--- Cytat: happybeti w 15 Cze 2013, 06:34:18 ---Roga jakiś czas temu udał się na zasłużone wakacje, nie wiadomo, kiedy sie tu znów pojawi ....
Może spróbuj na priv do Niego napisać, albo szukaj innej osoby...
--- Koniec cytatu ---
No przeciez ma 1000 do wydania to firme znajdzie nie???
Swoja droga podziwiam, jak to ludzie dzis sprawy załatwiaja ::)
dorissa79:
Przejrzalam caly watek, ale nie znalazlam odpowiedzi na jedna kwestie dotyczaca ulgi kost og logi, rubryka 53.
Czesto spotykam sie z opinia, ze jesli ktos jest singlem, tzn. nie posiada w PL zony/dzieci, to pomimo tego, ze pracowal na kontrakcie na czas okreslony, posiada mieszkanie w Polsce, to nie nalezy mu sie ulga "53" z powodu braku zony/dzieci w PL - czy ktos z szanownych forumowiczow orientuje sie, czy faktycznie tak jest?
W zasadzie tu pojawia sie tez taka sama watpliwosc odnosnie rubryki "51" i ulgi za wyjazdy do PL, czy jesli ktos jest singlem, kontrakt na czas okreslony, regularnie co 3 tygodnie jezdzi do PL (praca w systemie rotacyjnym 3 tygodnie pracy w DK, potem 3 tygodnie wolnego w PL) to nie moze odliczyc sobie tych wyjazdow, bo jest singlem i nie jezdzi do zony/dziecie, a po prostu do swojego mieszkania w PL?
Z gory serdecznie dziekuje za ewentualne odpowiedzi :)
Dorota1989:
To i ja mam dość "szczególną" sytuację. Umowa od października 2016 do września 2017 (mniej niż rok). W Polsce utrzymałam meldunek, wypisałam się natomiast z urzędu skarbowego. Została przydzielona mi ulga (rejseudgifter) w wysokości 26,200 kr i nic ponad to. Do Polski podróżowałam przynajmniej raz w miesiącu na tydzień ale za bilety płaciła firma (czyli na moim rachunku bankowym nie widać wydatków) - było to połączenie podróży służbowej (mamy filię w Polsce) z prywatnym odwiedzaniem rodziny. Nie rozliczałam z firmą żadnych wydatków i w tym czasie mieszkałam z rodziną (zatrzymywałam się u partnera a po rozstaniu u taty), pracowałam zdalnie z domu bądź z siedziby firmy. Jak w takiej sytuacji rozliczyć ulgę? Po 15 października wyjechałam do Polski - bilet w jedną stronę, na początku października wróciłam do Danii i zdecydowałam się zostać - z firmą podpisaliśmy nową umowę (wstecz od daty 16.09) na czas nieokreślony, którą wypowiedziałam w listopadzie 2017. Pytanie jakie ulgi mi przysługiwały za 2016/2017 rok (przynajmniej do września). Czy jeśli ulga przez SKAT została policzona błędnie bądź jakiejś mi nie przyznali a powinni czy rok 2016 można skorygować..?
roga:
Poza juz udzielona ulga/odpisem dotyczacym Rejseudgifter (= diety i zakwaterowania, max. 26.200 kr. rocznie) mozna dokonywacodpisow dotyczacych dojazdow do pracy wedlug stawek ustalonych przez Skat. Jazdy do domu w Polsce sa niczym innym jak dojazdy do pracy z miejsca zamieszkania (w Polsce) do miejsca wykonywania pracy w Danii. Jezeli pracodawca pokrywal te koszty, to oczywiscie nie mozna wprowadzac tych samych odpisow do rozliczenia. Przy ewentualnej kontroli, Skat poprosi o dokumentacje odbycia tych dojazdow. Inne ulgi podatkowe w twojej sytuacji nie przysluguja.
roga:
Jezeli dobrze zrozumialem, to w umowie o prace jest jest wyraznie okreslenie tymczasowosci zatrudnienia. W takiej sytuacji mozesz zarowno wykorzystac ulge Rejseudgifter w 2016 ja i w zblizajacym sie rozliczeniue za 2017. Prawdopodobnie Skat automatycznie wliczy ta ulge w swojej propozycji rozliczenia, ktora bedzie dostepna od 12.3.2018, a jezeli nie, to mozesz wprowadzic ta ulge sama jako korekte do rozliczenia.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej