poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Dodatkowe ubezpieczenie domu 8000kr  (Przeczytany 4200 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Dunhill

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 2
  • Reputacja: +0/-0
Dodatkowe ubezpieczenie domu 8000kr
« dnia: 29 Mar 2010, 16:47:42 »
Witam bardzo prosze o informacje na temat dodatkowego ubezpiecznia podczas zakupu domu.Ubezpieczenie płaci sie 8000 kr i połowę zwraca właściciel.Jest to ubezpieczenie które chroni na wypadek ewentualnych usterek w ciągu 5 lat. Ja mam podpisac umowę kupna i nic o takim ubezpieczniu nie było mowy czy podaczas sprzedaży domu zawsze jest dostępny raport od sprzedającego aby na tej podstawie można ubezpieczyć dom ?Jeśli takiego raportu nie ma to można wymagać przed sprzedażą?
Jeśłi raportu nie ma to mogę wykupić to dodatkowe ubezpieczenie na 5 lat które kosztuje 8000 kr? Dziękuje bardzo za informacje pozdrawiam

Offline Miecia

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 0
Odp: Dodatkowe ubezpieczenie domu 8000kr
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Mar 2010, 17:01:16 »
Jeśli chodzi o ubezpieczenie to nie ma przymusu wykupowania go, acz kolwiek wydaje mi się że warto go mieć. A co do raportu to raczej powinieneś mieć je do wglądu przed podpisaniem umowy

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Mar 2010, 19:00:59 »
Jeśli chodzi o ubezpieczenie to nie ma przymusu wykupowania go, acz kolwiek wydaje mi się że warto go mieć. A co do raportu to raczej powinieneś mieć je do wglądu przed podpisaniem umowy
Nie raczej miec do wgladu ale wymagac tego raportu. Sporzadzenie raportu jest obowiazkowe przy sprzedazy domu. xapytaj rowniez o energiraport . Odnosnie ubezpieczenia od tzw. "skjulte fejl" (ukryte wady), ktore wlasnie nie uwidoczniono w raporcie, radze takie ubezpieczenie zrobic. Niewielki koszt w stosunku do calej inwestycji.

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Mar 2010, 11:58:21 »
8000 tysiecy to dosc tanio, sprawdz jaka jest wysokosc selvrisiko, czy firme ubezpieczeniowa wybralas sama czy zostala wybrana przez sprzedajacego.

Jesli przez sprzedajacego to moze to byc najtanszy i najbardziej ubogi model - dla ciebie, poszukaj, popytaj we wlasnej firmie.
Cena nie jest najwazniejsza - a to co ubezpieczenie pokrywa, jak dlugo i jaka jest kwota selvrisiko.

Np. w moim przypadku oferta ubezpieczenia od sprzedajacego nie pokrywala dachu, wybralam lepsze - troche drozsze - ubezpieczenie z mojej wlasnej firmy ubezpieczeniowej która pokrywa tez ukryte usterki w dachu/konstrukcji dachu.
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +1/-1
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Mar 2010, 14:47:20 »
Witam bardzo prosze o informacje na temat dodatkowego ubezpiecznia podczas zakupu domu.Ubezpieczenie płaci sie 8000 kr i połowę zwraca właściciel.Jest to ubezpieczenie które chroni na wypadek ewentualnych usterek w ciągu 5 lat. Ja mam podpisac umowę kupna i nic o takim ubezpieczniu nie było mowy czy podaczas sprzedaży domu zawsze jest dostępny raport od sprzedającego aby na tej podstawie można ubezpieczyć dom ?Jeśli takiego raportu nie ma to można wymagać przed sprzedażą?
Jeśłi raportu nie ma to mogę wykupić to dodatkowe ubezpieczenie na 5 lat które kosztuje 8000 kr? Dziękuje bardzo za informacje pozdrawiam

W zależności od sposobu nabycia nieruchomości nie zawsze może być dołączony raport o stanie budynku. Jednak wtedy kupujący wystawia się na minę.
Opcje owego ubezpieczenia są dwie - na 5 lub 10 lat. Sprzedający pokrywa tylko połowę tego tańszego ubezpieczenia. Jeżeli chcesz opcję droższą różnicę dopłaca kupujący.
Jeżeli pytasz czy warto taki raport mieć to oczywiście tak bo na tej podstawie masz ogólna wizję kondycji domu a także i przedstawienie wydatków na kolejne lata. Oczywiście pomijam że jest to argument do negocjacji ceny dla obu stron.
Cena owego ubezpieczenia jest różna. Co do wykupienia dodatkowego ubezpieczenia skontaktuj się z firmą u której wykupiłeś standardowe ubezpieczenie.

Offline Dunhill

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 2
« Odpowiedź #5 dnia: 31 Mar 2010, 15:03:17 »
Witam ok wiem tylko że wykupując takie ubezpieczenie to tylko przez pierwszy rok płaci kupujący i sprzedajacy a w następnych latach to juz tyko właściciel więc 8000 kr co roku to jest troche dużo zważywszy że przeprowadzi sie kapitalny remont.

Dziękuje pozdrawiam

Offline KASHA

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #6 dnia: 31 Mar 2010, 15:08:50 »
Kwote te placi sie jednorazowo.

poloniainfo.dk