poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: podatek za 2009r co mam zrobić?  (Przeczytany 6012 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kassika

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
podatek za 2009r co mam zrobić?
« dnia: 09 Kwi 2010, 16:20:58 »
Witam,mam taki problem:
nie wiem jak rozliczyć podatek za 2009r.
Mąż od stycznia do końca maja pracował w Polsce a od czerwca do końca roku w Danii.Mieszkał w Szwecji cały ten czas.
Czyli poza terytorium Polski przebywał ponad 183 dni.
Pod koniec sierpnia ja z dzieckiem przeprowadziliśmy się do Szwecji do męża.Nie mamy w Polsce kont ani żadnych dóbr materialnych(typu mieszkanie,działka,samochód) i tu mam pytania:
1.Czy możemy się rozliczyć z polskim US bez uwzględniania dochodów duńskich tylko za okres od stycznia do maja i dodatkowo złożyć nip3 z datą 1 czerwiec + czynny żal a za reszte roku rozliczyć się tylko w Danii?(w nip3 musiałabym wpisać adres szwedzki a nie duński-do Danii zamierzamy sie przeprowadzić w ciągu tego roku)
2.Czy jeśli musimy się rozliczać za cały rok z polskim US to mogę skorzystać z ulgii abolicyjnej mimo,że część roku mąż przepracował w Polsce (a nie cały w Danii)
3.Dodam,że ja nie pracuję.Przebywam w Polsce na urlopie wychowawczym jeszcze przez miesiąc(w firmie w której pracowałam jak mieszkaliśmy w Polsce.Cały zeszły rok(2009) już byłam na urlopie)Za miesiąc kończy mi sie urlop i od czerwca zaczynam prace w Danii
4.na dzień dzisiejszy nie wracamy do Polski

Proszę pomóżcie
z góry dziękuję

kamila

• Gość
Odp: podatek za 2009r co mam zrobić?
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Kwi 2010, 17:26:04 »
Czy w ubieglym roku rowniez maz nie posiadal zameldowania w Polsce?
Czy korzystal w Danii z ulg wynikajacych z ograniczonego obowiazku podatkowego (domyslna rezydencja polska)?

Co do ulgi abolicyjnej oczywiscie moze Twoj maz z niej skorzystac.
Dochody uzyskane za granica moga jednak wplynac na prog podatkowy wg ktorego rozliczone zostana dochody uzyskane w Polsce.
Jednak jesli rozliczycie sie wspolnie, a Ty przeciez nie mialas zadnych dochodow w Polsce i za granica, to mozecie uniknac wejscia w drugi prog podatkowy. Ponadto w Polsce nalezy sie Wam ulga prorodzinna (na dziecko). Dlatego sadze, ze nie bedziecie miec podatku do zaplaty.
Zrobcie rozliczenie podatkowe i wowczas zobaczycie, czy wskutek uwzglednienia dochodow zagranicznych meza powstanie niedoplata podatku. Jesli nie ( sadze, ze nie bedzie niedoplaty z uwagi na wspolne rozliczenie i ulge na dziecko),  rezydencje zmiencie z poczatkiem 2010.
Bedziecie miec czysta sytuacje i Polsce i w Danii. 
Nie zapomnijcie tez, po zmianie rezydencji, zglosic tego faktu w SKAT, zeby prognoza podatkowa uwzgledniala juz fakt, ze jestescie dunskimi rezydentami.

Offline kassika

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Kwi 2010, 18:12:34 »
Dziękuję za odpowiedź :)

Mam jeszcze kilka pytań:
Czy w ubieglym roku rowniez maz nie posiadal zameldowania w Polsce?
mąż jest zameldowany i w Polsce i w Szwecji-a pracuje w Danii(dlatego chcieliśmy złożyć nip3 o zmianie adresu  z polskiego na szwedzki)

Czy korzystal w Danii z ulg wynikajacych z ograniczonego obowiazku podatkowego (domyslna rezydencja polska)?
to sprawdzę jak tylko mąż wróci z pracy i przeglądniemy papiery :)jeśli chodzi o ulgi na dojazdy i rozłąkę to nie(chyba nie pomyliłam nazw)

Jednak jesli rozliczycie sie wspolnie, a Ty przeciez nie mialas zadnych dochodow w Polsce i za granica, to mozecie uniknac wejscia w drugi prog podatkowy.
tu mam pytanie-czy możemy się rozliczyć wspólnie? myslałam,że skoro nie pracowałam w 2009 roku wcale to nie składam zeznania podatkowego w Polsce :-\ Uzupełniając pit 36 w moich rubrykach mam wpisywać wszędzie "0" ??? Nie mam pit-11 od pracodawcy(podobno jeśli przebywałam na urlopie wychowawczym niepłatnym nie muszę składac zeznania,już sama nie wiem-może muszę??)

I jeszcze jedno-czy istnieje coś takiego jak duński odpowiednik polskiego pit-11(otrzymywanego od pracodawcy do rozliczenia podatku)Czy mąż powinien cos takiego dostać w pracy? Chodzi mi o wysokość podatku jaki zapłacił za zeszły rok
W Polsce rozliczamy sie wczesniej(a może powinnam najpierw rozliczyć duńskiego pita i go uwaględnić w polskim)cała się juz pogubiłam :-\

Chyba dziś przesiedzę całą noc na tym forum i będę czytać,czytać,czytać.....
Przepraszam jeśli coś źle sformuowałam ::) dopabuse dziś znalazłam to forum i jeszcze nie zdążyłam przejrzeć wszystkich potrzebnych mi tematów(nie we wszystkich nazwach się oriętuje)
Ja chyba wyłysieję przez ten stres z tymi rozliczeniami  :-[

kamila-jeszcze raz dziękuję

kamila

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Kwi 2010, 18:35:51 »
Nie ma w Danii odpowiednika polskiego PIT-11 (chociaz wlasciwie jest cos takiego, ale w Twojej teczce podatkowej na stronie SKAT, a mianowicie info od kazdego pracodawcy w zakresie dochodow, zaliczek na podatek, okresu zatrudnienia itp.).

Najprosciej jednak jest sprawdzic w årsopgørelse - tam masz wszystkie przychody, zaplacone podatki, ewentualne ulgi uwzglednione przez SKAT.

Wiesz jak to sprawdzic?
Kazdy podatnik na stronie SKAT ma swoja teczke podatkowa, do ktorej loguje sie przy uzyciu kodu udostepnionego przez SKAT (kod tylko do pierwszego logowania, ktory nalezy zmienic na swoj osobisty).
Tu masz przewodnik po stronie SKAT, autorstwa Klingona, forumowego eksperta od podatkow (niestety, zaprzestal bywania tutaj):
http://jest.info/dk/sitemap.html

Jesli chodzi o wspolne rozliczenie, Twoj urlop wychowawczy nie jest ku temu zadna przeszkoda. Dzieki temu , ze nie mialas dochodow, dochody meza rozloza sie na Was dwoje, do tego dojdzie ulga na dziecko. Mysle, ze wrecz oplaca sie Wam rozliczyc w Polsce za zeszly rok.
Zwlaszcza, ze dzieki polskiej rezydencji w 2009 maz bedzie mogl rozliczajac sie w Danii (moze wniesc poprawki do rozliczenia sporzadzonego przez SKAT) uwzglednic ulgi zwiazane z rubrykami 51 i 53 (dojazdy do pracy i wyzywienie/zamkwaterowanie). Tu wazne pytanie: jaka mial umowe z dunskim pracodawca w zeszlym roku? Na czas okreslony?
Zreszta, zrobcie rozliczenie i zobaczycie jak wyjdzie, a wtedy zdecydujecie, czy je zlozyc w takim ksztalcie czy ubiegac sie o zmiane rezydencji za zeszly rok jeszcze (nie wiem nawiasem mowiac, czy byloby to mozliwe).

Zerknij do watku "Rozliczenie w Polsce": http://poloniainfo.dk/forum?topic=25323.0
Znajdziesz tam sporo wskazowek.
« Ostatnia zmiana: 09 Kwi 2010, 18:53:20 wysłana przez kamila »

Offline kassika

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Kwi 2010, 19:17:04 »
Kamila-Jeszcze raz dziękuję za pomoc :)
Poczytam tematy,które mi poleciłaś :)

pozdrawiam serdecznie :)

Miał umowę na czas nieokreslony,więc chyba te rubryki 51 i 53 go nie dotyczą??

kamila

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Kwi 2010, 19:24:25 »
Ulga z tytulu dojazdow do pracy (rubryka 51) na pewno mu sie nalezy, jesli dojezdza ponad 24 km w obie strony.
Poza tym moglby odliczyc sobie wyjazdy do Polski za okres kiedy jeszcze Ty z dzieckiem tam bylas.
Zycze owocnej lektury:)

Offline kassika

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Kwi 2010, 09:27:55 »
Mam problem odnośnie danych do wpisania w PIT-36 dotyczących pracy w Danii  :(

Zgodnie z Twoją radą Kamila :)rozliczam PIT-36 tyle,że:
weszlismy na stronę SKAT i zalogowalismy się z mężem do jego teczki aby sprawdzić w Årsopgørelsen
Lønindkomst , AM-bidrag i Beregnet skat..
ale pojawił nam sie komunikat:

Resultat af årsopgørelsen for 2009 er endnu ikke tilgængeligt. Årsagen kan være:
Du har ikke indberettet selvangivelsen
Der er oplysninger, som skattecentret er nødt til at rette
Din ægtefælles selvangivelse er ikke indberettet

co przetłumaczyliśmy jako:
Wyniku finansowego za 2009 r. nie są jeszcze dostępne. Powodem może być:
Nie zgłosiły deklaracji podatku dochodowego
Nie ma informacji, że centrum podatku do rozwiązania
Współmałżonka zeznania podatkowego nie są zgłaszane

Co z tym należy zrobić???
Skąd mmogę wziąźć te dane do wypełnienia PIT-36? może z paska wypłat?
Mamy tam:
ARBEJDSTIMER: (czyli godziny przepracowane w danym miesiącu)
FERIEBERETTIGET LØN 1
Forskudttidstillæg
ATP-BIDRAG , LØN
AM-BIDRAG BEREGNINGSGRNDLAG
BENYTTET SKATTEFRADRAG
A-SKAT 38%  (na części pasków jest wpisane 38% a na części 37%)
FRIKORT REST
TIL DISP.PÅ KONTO(ile wypłacona na konto)

Na samym dole jest jeszcze masa innych takich malutkim druczkiem :-\

-i gdzie znajdę wysokość składki na ubezpieczenia zdrowotne?w Årsopgørelsen miała być uwzglediona automatycznie czy na pasku gdzies ją odczytam?

Ze skat dostalismy w tamtym tygodniu dwa pisma :
Selvangivelse
Servicebrev
-czy mają one związek z pustym Årsopgørelsen??
Mamy je wypełnić i wysłać??

jeszcze jedno pytanie odnośnie diet do odliczenia kosztów:
30% za każdy dzień pracy w Danii(97,2DKK)
-czy jeżeli mamy tylko liczbę godzin to mogę je jakoś podzielić(np po 8 godzin i tak otrzymać liczbę dni przepracowanych w danym miesiącu?)czy muszę mieć grafik z dokładną liczbą dnii jakie mąż był faktycznie w pracy? a może chodzi o liczbę dni roboczych w Danii na dany miesiąc?
Rozumien,że przy odliczeniu 30% za każdy dzień nie biore pod uwagę tego,że pomniejszenie nie może przekroczyć 30 diet rocznie? Zrozumiałam,że to jest drugi oddzielny sposób naliczania diet.

Z góry dziekuję za WSZELKĄ POMOC
pozdrawiam :)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 14 Kwi 2010, 09:27:55 »

kamila

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Kwi 2010, 14:07:47 »
Najprosciej byloby, gdybyscie rozliczyli sie najpierw ze SKAT-em, wowczas dane zawarte na kolejnych rozliczeniach otrzymywanych od pracodawcy moglibyscie zweryfikowac z årsopgørelsen, na ktorym dochody i zaliczki na podatek odprowadzane przez pracodawce sa zsumowane i skorygowane (czyli wyliczony jest nalezny podatek).

Nie wiem po co Ci kwota skladki na ubezpieczenie zdrowotne? Skladka ta jest w Danii czescia podatku dochodowego, wiec w polskim rozliczeniu wykazesz ja jako podatek zaplacony za granica. Nie mozesz wiec  jej wykazac jeszcze raz w rubrykach, w ktorych wpisuje sie kwoty zaplaconych skladek na ubezpieczenie zdrowotne.

Co do diet, to bierzesz pod uwage wszystkie dni spedzone w Danii w okresie zatrudnienia, a wiec nie tylko dni robocze.
Przy dluzszym pobycie bardziej korzystne jest obliczenie diet wg metody 30% diety za dzien pobytu.
Metoda polegajaca na odliczeniu pelnej kwoty diety ma ograniczenie do 30 dni w roku, wiec oplaca sie tylko przy krotkich pobytach.

Offline kassika

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #8 dnia: 14 Kwi 2010, 22:56:42 »
Zrobię tak jak mówisz-najpierw rozliczę się ze Skatem :-\ mam nadzieję,że jakoś pójdzie...

Czyli z dietami już wiem co i jak(odliczam od ilości dni spędzonych w Danii,te które byliśmy na urlopie w Polsce tak?? czyli minus 14 dni i przez resztę mnożę wysokość 30% diety) :)

A ta składka na ubezpieczenie zdrowotne to myślałam,że zrobię tak:znajde na pasku z wypłaty przychód ,am-bidrag , kwote jaka pobrało skat i tą na ubezp.zdrowotne i jakos wyliczę ten podatek sama bez tej teczki ;) o ja naiwna....

Czyli teraz powinnam wypełnić i zanieść do skatu:

Servicebrev
czy jak to zrobie pojawi się coś w tej teczce w skat? abym mogła rozliczyc się w Polsce?? zoatało już tylko trochę ponad dwa tygodnie :-\
Mam nadzieję,żę znajdę na tym forum w miare przejrzyste do nowicjusza w tej kwesti,porady dotyczące rozliczania podatku w Danii  :)

Mam jeszcze takie pytanie:
Rozliczając duński podatek- rubryka 53 mężowi nie przysługuje ponieważ miał umowę na czas nieokreślony ,tak?
A co z rubryką 69? (zaznacz tak jeśli pracowałes w danii krócej niż rok--czyli mój mąż,7 miesięcy--i chciałbyś uzyskać kwote wolną od podatku)zaznaczyć?
(Na forskudsopgørelse miał kwote wolna od podatku)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #8 dnia: 14 Kwi 2010, 22:56:42 »

podatek za 2009

Zaczęty przez BetagoDział Podatki

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 7786
Ostatnia wiadomość 09 Wrz 2009, 19:05:25
wysłana przez bruner1971
Podatek Środowiskowy

Zaczęty przez cwsm111Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 0