Ogólne > Pomoc!

Opieka lekarska i inne

(1/1)

katjia:
Witam serdecznie!Chcialabym sie dowiedziec czegos odnosnie mojej sytuacji.A mianowice:maz pracuje niedaleko Aalborg i ma umowe podpisana na pol roku(na sezon),ale prawdopodobnie bedzie mial ja przedluzona na kolejny rok.Ja planuje pojechac do niego 2 miesiace po rozpoczeciu przez niego pracy z 3 miesiecznym synkiem.Dostal pozwolenie na prace i jakis numer(ktory uprawnia m.in.do pojscia do lekarza i zalozenia konta w banku).Czy w zwiazku z tym ja i dziecko bedziemy mogli korzystac bezplatnie z opieki lekarskiej jako rodzina meza?Dogadam sie o angielsku z lekarzami itp?Czy synek bedzie zaszczepiony na szczepienia,ktorych nie dostal w Polsce?Czy bedziemy mogli sie starac o jakies benefity (np.na dziecko) czy dopabuse po roku czasu?Czy maz musi placic pelen podatek czy jest zwolniony z nieplacenia (chociaz czesciowego),skoro umowa jest tylko na okres sezonu(maj-listopad)?Rozumiem,ze w Polsce nie bedzie sie musial rozliczac,skoro zostajemy tam na dluzej (okolo 2-3 lat)albo na stale?Wiem,ze duzo tych pytan,ale musze wiedziec cos konkretnego zanim tam wyjade z dzieckiem.Czytalam duzo na forum,ale wole sie upewnic i zaciagnac opinii SPECJALISTOW;) w tym temacie.Serdecznie pozdrawiam:cheer:

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

Idź do wersji pełnej