poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: dziecko za granice  (Przeczytany 4968 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline hiti1984

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
dziecko za granice
« dnia: 21 Kwi 2010, 14:45:05 »
witam
mam takie pytanie i problem, mianowicie chce aby przyjechala do mnie zona z dzieckiem ,ale ja jestem w dk a ona w pl i co mam zrobic bo maluch nie mam zadnego dokumentu. W urzedach powiedzieli ze musza byc 2 rodzice a to nie mozliwe lub musze miec podpis konsulatu z pieczatka ze to moj podpis i ja pisalem zgode, lub ew moge napisac po dunsku isc do kommune i podpic pieczatka a potem przetlumaczyc u przysieglego na polski z poswiadczeniem podpisu.
Prosze pomozcie w tym problemie bo nie wiem jak to latwo i szybko zalatwic
pozdrawiam

Offline martuchnam

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 25
  • -Otrzymane: 30
  • Reputacja: +16/-38
Odp: dziecko za granice
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Kwi 2010, 15:16:55 »
powiem ci tak.mialam ostatnio ten sam problem.po prostu wzielam dziecko ze soba razem z aktem urodzenia.wsiadlam w samochod i przyjechalam bez przeszkod.nie wiem w zasadzie jak to bedzie na lotnisku ale moi znajomi teraz wlasnie w ten sam sposob wracali z islndii.dziecko ich ma 2 tg.i lecieli samolotem.
Jestem jaka jestem! Nie dbam o opinie ludzi mi obcych. Sama wyznaczam sobie cele, do których  dąże. Potrafie byc nieznosna. Chcialabym móc wszystko. Pragne walczyc o swoje do konca. Milcze, kiedy cierpie. Zamykam drzwi, kiedy chce byc sama. Zawsze sie smieje. Zaluje kilku niepotrzebnych slów.

Offline anha

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 9
  • Reputacja: +3/-0
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Kwi 2010, 19:00:44 »
To co zrobiłaś jest nielegalne.Dziecko musi mieć dokument tożsamości a nie jest nim akt urodzenia czy książeczka zdrowia.
To,że Ci się upiekło to nie znaczy,że inni tak mają robić.

Skoro nie można pojechać do Polski to takie sprawy załatwia się przez ambasadę.
Cytuj (zaznaczone)
musze miec podpis konsulatu z pieczatka ze to moj podpis i ja pisalem zgode, lub ew moge napisac po dunsku isc do kommune i podpic pieczatka a potem przetlumaczyc u przysiegłego na polski z poswiadczeniem podpisu.
Skoro tak można to jaki problem?

Offline hiti1984

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Kwi 2010, 22:09:39 »
dziekuje wszytkim ale rozwiklalem problem, okazalo sie ze czekoladki czynia cuda, pani przez tel powiedziala ze jak o 8 rano bedziemy to na popoludnie droga wyjatku bedzie paszport:)bo ja w Pl bede tylko jeden dzien

Offline martuchnam

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 25
  • -Otrzymane: 30
  • Reputacja: +16/-38
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Kwi 2010, 23:15:30 »
To co zrobiłaś jest nielegalne.Dziecko musi mieć dokument tożsamości a nie jest nim akt urodzenia czy książeczka zdrowia.
To,że Ci się upiekło to nie znaczy,że inni tak mają robić.

niekoniecznie nielegalne.tu sie troszke mylisz.bylam razem z mezem a po drugie tak jak pisalam znajomi z islandii tez tak wracali i dodam ze lecieli samolotem.na odprawie nie bylo problemu.wszystko zalezy od celnikow.
Jestem jaka jestem! Nie dbam o opinie ludzi mi obcych. Sama wyznaczam sobie cele, do których  dąże. Potrafie byc nieznosna. Chcialabym móc wszystko. Pragne walczyc o swoje do konca. Milcze, kiedy cierpie. Zamykam drzwi, kiedy chce byc sama. Zawsze sie smieje. Zaluje kilku niepotrzebnych slów.

Offline Bulinka

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Kwi 2010, 18:29:45 »
dziekuje wszytkim ale rozwiklalem problem, okazalo sie ze czekoladki czynia cuda, pani przez tel powiedziala ze jak o 8 rano bedziemy to na popoludnie droga wyjatku bedzie paszport:)bo ja w Pl bede tylko jeden dzien
skoro dało się tak szybko załatwić paszport to wnioskuję, że jakby urzędnik/(cy) chcial to byłby człowiekiem i bez czekoladek  ;) ale z reguły wszystko musi swoje odleżeć i nabrać mocy urzędowej  :)

Offline Solvej

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 5
  • -Otrzymane: 9
  • Reputacja: +34/-32
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Kwi 2010, 19:33:35 »

skoro dało się tak szybko załatwić paszport to wnioskuję, że jakby urzędnik/(cy) chcial to byłby człowiekiem i bez czekoladek  ;) ale z reguły wszystko musi swoje odleżeć i nabrać mocy urzędowej  :)
Moim zdaniem to raczej  wpychanie sie w kolejke i wszystko sie dzieje kosztem innej osoby. Chociaz to jeszcze nie jest takie szkodliwe, gorzej jak chory ma znowu przesunieta operacje ..... bo ktos dal wiecej czekoladek.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 25 Kwi 2010, 19:33:35 »

Pieniadze rodzinne na dziecko a rozwod

Zaczęty przez kumcokDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 5
Wyświetleń: 11154
Ostatnia wiadomość 13 Gru 2018, 08:27:39
wysłana przez Jomir
Dziecko!

Zaczęty przez PanslaashDział Pomoc!

Odpowiedzi: 60
Wyświetleń: 25405
Ostatnia wiadomość 15 Kwi 2012, 20:23:58
wysłana przez kaja288
Chorobowe na dziecko

Zaczęty przez GajolDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 7
Wyświetleń: 9506
Ostatnia wiadomość 03 Sty 2011, 17:50:58
wysłana przez kaja83
Kleszcz, dziecko i słuzba zdrowia

Zaczęty przez liliaDział Pomoc!

Odpowiedzi: 10
Wyświetleń: 10378
Ostatnia wiadomość 31 Maj 2011, 10:17:11
wysłana przez inna
dziecko w danii

Zaczęty przez annaodenseDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 8344
Ostatnia wiadomość 07 Maj 2007, 09:12:31
wysłana przez mona