poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: ubezpieczenie paraboli  (Przeczytany 9483 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
Odp: ubezpieczenie paraboli
« Odpowiedź #15 dnia: 26 Kwi 2010, 17:42:54 »
Calkowicie nielegalne ze strony spoldzielni. Zawies parabole spowrotem i ich olej. Jak przyjda daj im wydruk tego:
http://www.eu-oplysningen.dk/upload/application/pdf/4843c9a6/com2001_0351da01.pdf

BarneyG: chyba cos zle zrozumiales. Prawo uniune itp. nie ma z tym tematem nic wspolnego. Spoldzielnia ani nie neguje posiadania pataboli ani jej zamontowania, jedynie ma uwagi/zyczenie jak taka parabola ma byc zamontowana i przez kogo, jak rowniez wymagaubezpieczenia na wypadek sporzadzonej szkody. Tak, ze z tym "olaniem" jak piszesz nie jest za dobrze. Od strony prawnej spoldzielnia jest w swojej racji, a wydruk, ktory proponujesz pokazac spoldzielni, mozna sobie uzyc do zupelnie czegos innego.

Offline mojamaja

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #16 dnia: 26 Kwi 2010, 17:57:32 »
z tym ze oni mi to zamontuja to ok, zgodziłam sie, ale czy musze sie zgadzac od razu na ubezpieczenie mieszkania?
nie miałam tego w planach i szczerze mówiac to kolejny jakis tam wydatek coroczny i nie chce tego robic. czy musze sie na to ubezpieczenie zgodzic?

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #17 dnia: 26 Kwi 2010, 18:07:59 »
Nie wiem czy jest to ubezpieczenie dotyczace mieszkania. Nalezaloby dokladnie zapytac w spoldzielni. Byc moze chodzi wlasnie o to co poprzednicy napisali: ubezpieczenie od ewentualnego wyrzadzenia szkody, np. sasiadowi gdyby parabola spadla na jego balkon lub wybila szybe. Wowczas nalezy ubezpieczyc sie w formie Indboforiskring lub podobne.

Offline ajka1971

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 6
  • Reputacja: +1/-0
« Odpowiedź #18 dnia: 26 Kwi 2010, 18:25:24 »
oo , dzieki za info.
no ale prawda jest taka ze oni pozwalają miec parabole, sęk w tym ze chca ja sami załozyc , no i wymagaja ubezpieczenia.to jest wg.ich jakiegos wewnętzrnego prawa.napisali mi ze teraz ona jest nielegalna, bo nie zawiesił jej FACHOWIEC.

a wiec...nie wiem czy dobrze rozumiem
musisz zdemontowac antene, bo nie zamontowal jej ...FACHOWIEC.
wiec spoldzielnia przysle FACHOWCA i on ja zamontuje,
ale.....spoldzielnia radzi = kaze  sie ubezpieczyc
...bo on moze ....zwyczajnie cos zepsuc! ?
;)

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #19 dnia: 26 Kwi 2010, 18:27:40 »
Jezeli masz to pisemko ze spoldzielni - wrzuc tutaj - bedzie latwiej sie do tego ustosunkowac.

Offline leo1

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 23
  • Reputacja: +7/-1
« Odpowiedź #20 dnia: 26 Kwi 2010, 18:29:51 »
Nalezy pamietac ze ubezpieczenie paraboli nie obejmuje tylko to ze jak to komus spadnie i leb rozj.......bie czy wyrzadzi inne szkody lecac po drodze na ziemie ale rowniez od pazaru,widzieliscie kiedys co sie dzieje jak piorun je.........nie w antene przy zalaczonym odbiorniku? bo ja widzialem u mojego ziomka ,napiecie poszlo po kablu po przez tuner do telewizora i byl ladny gril,tak wiec na to tez wezscie poprawke.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #21 dnia: 26 Kwi 2010, 18:35:24 »
Wiekszosc spoldzielni wymaga zgloszeia zamiaru pomontowania paraboli i uzyskanie na to pozwolenia. Spoldzielnie informuja na jakich zasadach taki montaz nalezy przeprowadzic. W ten sposob unika sie pozniejszych problemow z demontazem itp. Nie wiem czy Twoja spoldzielnia tez tak robi, ale wyglada, ze tak, skoro nakazala jej zdemontowanie.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 26 Kwi 2010, 18:35:24 »

Offline BarneyG

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 36
  • -Otrzymane: 39
  • Reputacja: +8/-6
« Odpowiedź #22 dnia: 26 Kwi 2010, 18:41:47 »
jedynie ma uwagi/zyczenie jak taka parabola ma byc zamontowana i przez kogo, jak rowniez wymagaubezpieczenia na wypadek sporzadzonej szkody.

Wg. prawa budowlanego, kazdy moze sam zawiesic parabole o wielkosci ponizej 1m i nie jest przytwierdzona na stale np. do sciany.
Do barierki balkonowej, rury, masztu mozna samemu, bez zadnych pozwolen. Nie znalazlem zadnych wymogow ubezpieczeniowych.

Offline mojamaja

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #23 dnia: 26 Kwi 2010, 18:48:01 »
próbuje załaczyc ten list ale cos sie nie da,
ja mieszkam na 2 pietrze i zamontowanie paraboli na balkonie nie wchodzi w gre, bo blok jest zle ustawiony :(

Offline BarneyG

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #24 dnia: 26 Kwi 2010, 19:03:03 »
Gdzies czytalem, ze musza ci udostepnic dojscie do paraboli ewentualnie wskazac miejsce nie dalej jak 30 m od mieszkania. Ta oplata 2000 wyglada na samowolke. Niech troche pogrzebie. Zanim zawiesilem moja pol roku temu, naczytalem sie jak glupi wszystkich zasad.

Z drugiej strony, moze chca zebrac wszystkie anteny w jedno miejsce. Suma nieduza, nie wiem czy warto robic problemy.

Offline mojamaja

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #25 dnia: 26 Kwi 2010, 20:46:46 »
2000 plus forsikring , suma robi sie większa. gdyby tylko o te 2000 chodziło, nie było by sprawy .

Offline BarneyG

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #26 dnia: 12 Maj 2010, 10:38:11 »
Pogrzebalem i nic nie znalazlem. Tzn. wlasciciel budynku nie moze zabronic zawieszania niestalego (przykreconych do barierki, masztu itp) anten do 1m wielkosci.

Ubezpieczalnie tez nic nie wiedza o zadnych wymaganiach, ale (!) jesli antene wiesza wlasciciel budynku - jego odpowiedzialnosc i zadne twoje wlasne ubezpieczenie nie pokryje niczego!

Coraz bardziej wyglada na samowolke lub/oraz niedoinformowanie.

Ja bym sie poprostu zapytal gdzie moge przykrecic (niestale) moja antene (patrz ww. paragrafy i nie dalej jak 30m od mieszkania), zgodnie z wymogami Byggeloven i zaleceniami Naturklagenævnet (z 1996r). Wg. obowiazujacego prawa nie moze odmowic.

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #27 dnia: 12 Maj 2010, 11:09:04 »
A moze taki eksperyment myslowy:

Ty BarneyG masz wlasny dom na przedmiesciu Kopenhagi, postanowiles wynajac 1 pokój  na 1 pietrze jakiemus Rumunowi.
Przychodzisz kiedys z pracy a tu na wejsciem do domku zwisa parabola.

Ty jestes juz w Danii od wielu lat i znasz dunskie jesienne sztormy... Przygladasz sie temu blizej i widzisz, ze przez sciane wybita dziura na kabel, kabel w pokoju wielkimi gwozdziami do twojego pieknego sufitu z bielonych sosnowych deszczulek przybity...
Pytasz Rumuna grzecznie czy on ma ubezpieczenie bo jak ta parabola komus na glowe spadnie...No i ten sufit tez jakby troche nieladnie z tymi gwozdziami wyglada...

A on na to ze swoje przepisy zna i jak on mieszka w Danii to ty chociaz dom wybudowales i jestes jego wlascicielem nic nie mozesz bo on MA PRAWO do paraboli.

Siedzisz potem wieczorem w saloniku i tak sobie myslisz, reszte pokoi na górze tez chciales wynajac ale jak kazdy ma prawo do paraboli, wiercenia dziur i gwozdzi w TWOIM suficie..
.Bo oni maja prawo..A ty chociaz wlasciciel nic nie mozesz...?
Siedzsz i zaczynasz szukac przepisów EU odnosnie ochrony wlasnosci prywatnej, i znajdujesz mnóstwo takich przepisów które ta wlasnosc prywatna - twój dom - chronia.
Jutro pogadsz sobie z tym Rumunem...

Taka sobie opowiastka - eksperyment myslowy
Dobrego dnia wszystkim zycze :-)
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline BarneyG

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #28 dnia: 12 Maj 2010, 12:17:18 »
Tak sobie gdybasz czy mowisz o konkretnych paragrafach "o ochronie wlasnosci prywatnej" (cokolwiek to oznacza). Chetnie poczytam.

PS. Tak sie sklada, ze wynajmuje pokoj we wlasnym domu, w dodatku na przedmiesciach KBH i niestety nie mam nic do powiedzenia odnoscie wiercenia dziur w scianach. Rozumiesz teraz dlaczego tu sie zwykle bierze depozyt wysokosci 3x miesieczny czynsz?

NB! Fasada domu to nie pokoj!

Offline letniak

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 9
  • -Otrzymane: 12
« Odpowiedź #29 dnia: 12 Maj 2010, 12:51:35 »
Hehe, nieźle ... masz też sosnowe deseczki na suficie?!

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #29 dnia: 12 Maj 2010, 12:51:35 »

ubezpieczenie samochodu wazne

Zaczęty przez magdalena25Dział Hydepark

Odpowiedzi: 31
Wyświetleń: 25217
Ostatnia wiadomość 17 Mar 2010, 18:55:30
wysłana przez willy
ubezpieczenie samochodu

Zaczęty przez tetaDział Hydepark

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 7254
Ostatnia wiadomość 25 Lip 2009, 20:15:50
wysłana przez teta
Ubezpieczenie rodziny i domu

Zaczęty przez GajolDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 7
Wyświetleń: 9932
Ostatnia wiadomość 30 Wrz 2013, 07:25:01
wysłana przez aneczka.k
Ubezpieczenie duńskie. Rachunek za pobyt w szpitalu w Polsce.

Zaczęty przez dziubasewoDział Pomoc!

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 14097
Ostatnia wiadomość 03 Sie 2011, 07:03:30
wysłana przez faja
UBEZPIECZENIE MIESZKANIA !!!!

Zaczęty przez sliskiDział Hydepark

Odpowiedzi: 15
Wyświetleń: 12768
Ostatnia wiadomość 14 Maj 2009, 20:13:33
wysłana przez Manior