Ogólne > Rodzina ...
poród a świadczenia
genesis:
Witam,
mam pytanie dotyczące korzystania ze świadczeń po urodzeniu dziecka. Pracuje w danii już kilka lat, posiadam żolta karte i wiem że nie ma żadnego problemu gdybym urodziła tutaj, tylko że ja wolałabym urodzić w pl:). Stąd też moje pytanie. Czy można urodzić dziecko w pl, a później ( np. po miesiącu)wrócić tutaj i pobierać z Komuny macierzyńskie? I co z pieniążkami ktore dostaje sie przed i po urodzeniu, czy one mnie sie należą czy przepadaja?
jaro-de:
Tak na chlopski rozum to nie ma znaczenia gdzie urodzisz tylko gdzie jestes ubezpieczona.
Jak mieszkasz pracujesz i jestes ubezpieczona w danii to obejmuje cie dunski system i nalezy ci sie wszystko co kazdemu dunczykowi.
natomiast nie licz raczej na becikowe z polski.
Ale to tylko moja opinia nie podparta paragrafem
Pozdro - Jeremi
mojamaja:
jaro co do becikowego to niestety sie mylisz.poniewaz Dania nie ma becikowego, a dziecko jest obywatelem PL otrzymasz becikowe,musisz tylko udokumentowac ze byłas pod opieką lekrzy czy tu czy w pl. chociaz tu przechodziłam ciaze moj gin w Polsce bez problemu wystawil takie zaswiadczenie.
genesis:
dziekuje bardzo za odpowiedzi:)
jaro-de:
No to mamy kolejną dziurę w niedopiętym polskim budżecie jeżeli można czerpać ze wspólnej kasy nie dokładając się do niej.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej