Dziekuje bardzo, Mirra

Napewno masz racje odnosnie VAT'u. Zanalazlem juz wiarygodna informacje na stronie Ambasady RP w Danii.
Moze komus sie przyda link:
http://copenhagen.trade.gov.pl/pl/Przewodnik_DK/article/detail,830,Przewodnik.htmlA to cytat:
Nowe przepisy VAT dotyczące firm świadczących usługi na terenie Danii
Od 1 stycznia 2009 r. dla zagranicznych firm świadczących usługi w Danii obowiązuje
odwrócony obowiązek podatkowy. Oznacza to, Ŝe firma Polska sprzedająca na terenie
Danii usługi duńskim firmom-zleceniodawcom, nie nalicza na wystawianych przez siebie
fakturach podatku VAT. Firma zleceniodawcy musi natomiast na podstawie otrzymanej
faktury naliczyć i zapłacić Urzędowi Skarbowemu 25 % duńskiego VAT liczonego od
wartości netto świadczonej usługi. Nowy system nie dotyczy jednak firm zagranicznych
wykonujących usługi na rzecz osób fizycznych. Firmy takie są jak dotychczas
zobowiązane do rejestrowania się jako płatnicy VAT i naliczania 25% VAT-u na
wystawianych fakturach.
Odwróconym obowiązkiem podatkowym są objęte wszystkie usługi objęte w Danii
podatkiem VAT, które polska firma dostarcza firmom-zleceniodawcom duńskim,
będącym płatnikami VAT w Danii. Jako przykład moŜna tu wymienić usługi związane z
robotami budowlanymi, naprawami i pracami konserwacyjnymi nieruchomości i
ruchomości, usługi sprzątania, leasing pracowniczy i usługi związane z wystawami,
konferencjami i wydarzeniami sportowymi i rozrywkowymi.
W ramach odwróconego VAT-u, zamiast naliczania tego podatku na fakturze, naleŜy
wpisać na niej formułę jasno wskazującą na to, Ŝe nabywca ma obowiązek naliczenia i
zapłacenia VAT-u od usługi której wartość netto obejmuje faktura. MoŜe to być np.
formuła: "Reverse charge". Na fakturze naleŜy takŜe podać numer rejestracyjny
nabywcy NIP (CVR) lub Regon ( SE-nummer). Jeśli firma polska zarejestrowana jest
jako płatnik podatku VAT w Danii (np. w związku z faktem świadczenia usług osobom
fizycznym), musi ona podać na fakturze nadany jej przez duński Urząd Skarbowy
(SKAT) nr SE. Jeśli firma nie jest zarejestrowana jako płatnik podatku VAT w Danii,
podaje na fakturze swój polski NIP.
Tak, strach ma wielkie oczy, masz racje.
Po-prostu w moim przypadku ja nie mam innego wyjscia, bo jestem obcokrajowcem z poza UE, mieszkajacym w Polsce na podstawie karty stalego pobytu. W zwiazku z tym w odniesieniu do mnie raczej nie maja zastosowania przepisy dotyczace obywatelu EU. A wszystko dlatego, ze Dania (obok UK i Irlandii) nie zaakceptowala Dyrektiwy 2003/109/EC, ktora nadaje rowne prawa wszystkim rezydentom UE (nawet jezeli nie maja obywatelstwa jednego z krajow UE).
Niestety, wspomniany Act No. 322 of 21 April 2009 ktory zliberalizowal rynek dla obywateli Polski, nic nie mowi o obywatelach trzecich krajow, bedacych rezydentami Polski (na stale mieszkajacych i placacych podatki w Polsce).
Jezyna furtka ktora znalazlem, to wlasnie swiadczenie uslug jako firma (akurat mam zarejestrowana od kilku lat dzialalnosc gospodarcza w Polsce). Act No. 322 of 21 April 2009 wyraznie okresla, ze tacy osoby jak ja moga byc pracownikami delegowanymi i w tym przypadku podlegaja tym samym przepisom dot. rejestracji w Danii, co obywatele UE.