W ostatnim tygodniu "rozpracowywalem" Årsopgørelse osoby pracujacej w Danii. Skat wykazal dochod, obliczy podatek
i stwierdzil ,ze podatnik jest winny pewna kwote dla Skatu. Wiec jak zwykle, sprawdzam czy podatnik wniosl ulgi jakie mu przysluguja i wnioslem poprawki, ale nie byly one wystarczajace do pokrycia dlugu. Zwrocilem jednak uwage, ze Skat nie odliczyl od dochodu tzw. AM-bidrag (skladka na rynek pracy). Wiec glebiej do specyfikacji, gdzie pracodawca przekazuje info do Skatu i tutaj wyplaty byly zgodne z Årsopgørelse Skatu, ale pracodawca nie wykazywal odprowadzonego zaliczkowo podatku ani odprowadzonej Skladki AM. Po nazwie pracodawcy uwidocznionej w teczce podatkowej poszukalem go na Google. Firma transportowa, jedna z wiekszych w Danii. Wiec chyba nie popelniaja jakichs powaznych bledow. Zaczalem grzebac sie w przepisach podatkowych, ale myslalem, ze jestem taki madry i juz prawie wszystko wiem, a tu nagle.......nowa porcja wiadomosci .Okazuje sie, ze sa podatnicy zatrudnieni w Danii, ale nie podlegajacy opodatkowaniu i w ogole nie majacy obowiazku wykazywania swoich dochodow w Danii. I to pasowalo jak ulal do tej osoby. Kabusewca z PL, umowa zdunskim pracodawca, feriepenge i wszystko inne. Przyzwoita stawka, przyjezdrza wlasnym samochodem z PL do pracy. Przebiera sie w robocze ubranie, bierze ciezarowke firmy, juz przygotowana i zaladowana i jedzie w swiat po Europie, rozwozac towar.På kilkunastu dniach wraca (spi przewaznie w dostosowanym do tego samochodzie), zaladowuje samochod i znowu jedzie w droge, albo wraca do PL i ma wolne do nastepnego razu.
Prawo podatkowe nie obowiazuje go, poniewaz nie uzyskuje dochodow w Danii. Powinien rozliczac sie w PL. Ma tylko kwity wyplat. Skat nie powinien w ogole wysylac do niego Årsopgøresle poniewaz nie ma ani pozwolenia pobytu ani miejsca zamieszkania w Danii. Skat z otrzymanych informacji od pracodawcy, wykazal roczny dochod i wysokosc podatku. Zakonczylo sie wszystko dobrze. Skat na miejscu anulowal cale rozliczenie a ja sobie pomyslalem "chyba nie jest tak zle byc kabusewca eksportowym z PL" . Rzadko spotyka sie kogos kto w ogole nie placi podatku, ale jeszcze rzadziej spotyka sie osoby otrzymujace wyplate w Danii jednoczesnie nie posiadajace (wedlug Skatu) zadnego dochodu.