poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: formalności w Danii  (Przeczytany 6160 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

formalności w Danii

• Gość
formalności w Danii
« dnia: 21 Cze 2007, 14:33:58 »
wraz ze znajomymi wybieram sie w lipcu do Odense.. chodzi nam tylko o 2-miesieczną pracę (której jeszcze nie mamy)  i właśnie z tym związane są moje pytania:
1. Jeśli mamy zagwarantowane lokum to trzeba sie zameldowywać jeszcze w jakiś sposób i w związku z tym czekać.. ?
2. Wymagane jest wyrobienie odpowiednika polskiego NIPu czy można podać polski NIP ??
3. Czy istnieje możliwość w Polsce ściągnięcia zarobionych pieniędzy z duńskiego banku ??

Offline GoTTie

• Przyjaciel Portalu
  • Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 2
  • Reputacja: +19/-6
Odp: formalności w Danii
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Cze 2007, 15:00:53 »
Nie wiem czy dobrze Cie rozumiem ale na początek kilka podstaw:
1. Jesli chcecie tu pracowac legalnie, miesiac, dwa, pol roku to musicie złożyć papiery o pozwolenie na pobyt i prace w Danii. Proces ten trwa dosc dlugo (do 3-5 miesiecy) w przypadku gdy znajdziecie prace u kogos, kto niema mozliwosci zatrudniania pracownikow "od reki". Jesli ta firma ma taki statut, to OK, mozesz zaczac pracowac na drugi dzien po podpisaniu kontraktu.

2. Jesli praca bedzie na czarno to nie potrzebne wam zadne papiery, bo jestescie tu 2 miesiace jako turysci, kasa do kieszeni i spoko. Nie przysluguje wam niestety zadne swiadczenia, opieka medyczna, pieniadze wakacyjne, praca nie wlicza sie do emerytury itp. Z drugiej strony nie znam osob ktore pracuja tu na czarno, bo nikt raczej nie chce zatrudniac a i nie oplaca sie pracowac za nizsze stawki skoro mozna legalnie.

3. Gdy masz zalatwione mieszkanie, po prostu podajesz ten adres w formularzu o pozwolenie i starczy, bedziesz tam automatycznie zameldowany.

4. Gdy dostaniesz pozwolenie na pobyt przydzielony zostanie ci CPR numer, ktory odpowiada polskiemu PESEL, nie potrzeba zadnych NIPow.

5. Gdy zalozysz juz konto w banku, mozesz poprosic o usluge netbank gdzie przez internet bedziesz mogl wyslac kase na caly swiat ;)

formalności w Danii

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Cze 2007, 20:14:25 »
wielkie dzięki.. o to mi chodziło  ;D

a jak proponujecie szukać pracy na miejscu ?? chodzić od sklepu do sklepu i zostawiać CV (co moze pewnie trwać całe te 2 miesiące co mamy zamiar tam być ;) ) czy do jakiegoś biura pracy sie udać i liczyć na szczęscie ??

Offline willy

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 19
  • -Otrzymane: 90
  • Reputacja: +37/-31
  • JMP $E477
    • Status GG
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Cze 2007, 22:57:40 »
Jak koniecznie chcesz przelewać pieniążki na polskie konto dowiedź się numer SWIFT swojego banku w Polandii.
"Broń jest narzędziem strachu.
Nie przystoi Mędrcowi."

formalności w Danii

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Cze 2007, 09:52:17 »
ano duńskiego nie znamy ale podobno wszyscy znają w jakimś stopniu angielski.. jak powiem "job" i "work" to chyba załapią ;)
a może znajdzie sie ktoś z Odense kto mógłby coś poradzić i polecić jakieś miejsce pracy ??

Offline GoTTie

• Przyjaciel Portalu
  • Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Cze 2007, 11:28:21 »
Jesli angielski jest na poziomie "job" "work" "give me cegła" to nie porywal bym sie raczej na wyjazd za granize a tym bardziej Danie. Tutaj znajac perfekt angielski nie masz gwarancji ze ktos cie wezmie do hotelu, restauracji czy na zmywak i to posiadajac juz pozwolenie na pobyt i prace!!! Szanse na znalezienie pracy oraz przekonanie pracodawcy ze warto cie zatrudnic i wystawic kontrakt na minimum 30h tygodniowo (warunek uzyskania pozwolenia), czekac jakies 3 miesiace na papiery i do tego przy slabej znajomosci angielskiego a o dunskim nie wspomne, oceniam na 0.01% :)

formalności w Danii

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Cze 2007, 13:01:26 »
no i sie nie zrozumieliśmy.. mój angielski jest dużo lepszy niż 'work' i 'job' i z tego co wiem nie bede potrzebował pozwolenia na które sie czeka 3 miesiące ale to już inna bajka.. pytałem tylko o zalecany sposób szukania tam pracy i o jakies cenne wskazówki.. pesymistyczne myśli nie zachęcające do wyjazdu nie są mile widziene :P

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 22 Cze 2007, 13:01:26 »

Offline GoTTie

• Przyjaciel Portalu
  • Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Cze 2007, 13:43:09 »
Jesli chodzi o szukanie pracy to duzo zalezy czego oczekujesz. Jesli myslisz o hotelach i restauracjach to warto zajrzec na portal www.jobnet.dk lub w lokalne gazety (w Odense jest darmowa środowa Ugeavisen) gdzie beda ogloszenia z praca. Wczoraj przegladajac wlasnie taka gazetke znalazlem oferte Vikar Gruppen Danmark (www.vgd.dk) z licznymi ogloszeniami o poszukiwaniu pracownikow tymczasowych na dluzszy jak i krótszy okres czasu. Produkcja, magazyny, sprzątanie, kabusewcy itp. Stawki od 115 DKK /h

Mozna szukac przez Eures lub seasonalwork.dk

Problemem moze byc to ze wszystkie ogloszenia sa po dunsku, ale mamy od tego slownik online :)

Nie zniechecam cie do wyjazdu, ale uwierz ze o prace w Danii nie jest latwo, to troche specyficzny kraj i ludzie.

Podaje namiary na VGD

Odense:
Kongensgade 54, 2 -
5000 Odense C
63 140 240 -
odense@vgd.dk

formalności w Danii

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Cze 2007, 13:52:59 »
ooo... super ! dzieki za info.. wiem że nie bedzie tam łatwo ale cóż.. kto nie próbuje ten nie wygrywa :) jeszcze raz dzięki :)

formalności w Danii

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 22 Cze 2007, 17:52:51 »
ale my właśnie liczymy na te "pola, szklarnie, budowy..."  :D
rozumiem że liczy sie tu bariera językowa, zdolności i .. szczęscie .. ale w Polsce nie mamy szansy zarobić w 2 miesiące takich pieniędzy (zakładając że coś znajdziemy)..
wiemy że możemy nic nie znaleźć ale.. po to pytam i prosze Was o wskazówki o porady :)
już zgodnie z tym co GoTTie napisał mamy pierwszy namiar gdzie możemy ewentualnie spróbować :) "Produkcja, magazyny, sprzątanie, kabusewcy itp. Stawki od 115 DKK /h " .. jak dla mnie to bardziej niż zadowalająca oferta.. wiadomo że kokosów tam nie zbiję :)

tak też czekam i z góry dziękuję za kolejne informacje :D

formalności w Danii

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 22 Cze 2007, 22:40:44 »
hehe  :D jak już napisałem mamy zagwarantowane lokum.. czyli jak na początek nie jest tak źle.. ale według Waszej rady szukam już od jakiegoś czasu kontaku z pracodawcami i nawet coś znalazłem :) no i dzieki Wam wiem gdzie dalej szukać :D
wierze że bedzie dobrze  ;D

Offline willy

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 19
  • -Otrzymane: 90
  • Reputacja: +37/-31
  • JMP $E477
    • Status GG
« Odpowiedź #11 dnia: 22 Cze 2007, 22:45:35 »
Dodam też swoje 3 grosze ;)

Lista firm znajduje się TUTAJ

Co do znajomości języków mogę potwierdzić to co zostało już napisane wcześniej. Zazwyczaj lepiej jest znać bylejak  Duński niż dobrze Angielski ... taki kraj.

Z własnego doświadczenia wiem też że z pośrednikami różnie bywa ... niby jest wszystko ok ale nigdy nie jesteś pewien tego co będzie jutro.

Pozdrawiam Willy.
"Broń jest narzędziem strachu.
Nie przystoi Mędrcowi."

formalności w Danii

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 23 Cze 2007, 13:20:17 »
dzięki Wam wielkie  :D naprawde dużo pomogliście :)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #12 dnia: 23 Cze 2007, 13:20:17 »

Urlop rodzicielski w Danii

Zaczęty przez RybkaWillegoDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 105
Wyświetleń: 310417
Ostatnia wiadomość 10 Cze 2016, 20:01:31
wysłana przez aneczka.k
uczelnie w Danii?

Zaczęty przez Mateusz199Dział Edukacja

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 17126
Ostatnia wiadomość 18 Kwi 2024, 10:49:09
wysłana przez Mateusz199
Czy przeglady techniczne aut sa obowiazkowe w Danii ?

Zaczęty przez KierowcaDział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 39697
Ostatnia wiadomość 27 Paź 2009, 22:39:26
wysłana przez Manior
Nastepny punkt do podniesienia naszej "popularnosci" w Danii...

Zaczęty przez MartynaMDział Hydepark

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 46039
Ostatnia wiadomość 16 Cze 2014, 17:07:43
wysłana przez natalaa
tanie rozmowy na stacjonarne i komórki do Danii z Polski

Zaczęty przez bazakbalDział Pomoc!

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 42700
Ostatnia wiadomość 17 Cze 2010, 13:19:35
wysłana przez jamjurand