Regionalne > Kopenhaga

szkola dunskiego

<< < (4/27) > >>

Juta:
Ja tez. A kiedy mialam kiepski dzien i nic nie wchodzilo mi do glowy, to i 8 godzin nie wystarczalo. Ech, ile razy ze lzami w oczach obiecywalam, ze jeszcze ten jeden trin i uciekam do Studieskolen. Coz, im dalej w las, tym wiecej drzew, ale warto przezwyciezyc te kryzysy i uparcie zaliczac egzamin za egzaminem  :)

Juta:
Niedawno otrzymalam list z kopenhaskiej kommuny i wynika z niego, ze aktualnie sa tylko 4 szkoly, za nauke w ktorych placi wlasnie kk:
1.Københavns Sprogcenter www.kbh-sprogcenter.dk
2.Sprogcenter IA www.sprogcenter-ia.dk
3.Sprogcenter Kigkurren www.kig.kk.dk
4.Studieskolen www.dansk.studieskolen.dk

5. byc moze nastapi K.I.S.S. Reaktywacja.

piatka:
Za czesc szkol placa Amty...............
 wlasnie za FVU :)
 Komuna naklada na obcokrajowcow obowiazek ukonczenia szkoly w okresie trzech lat od rozpoczecia.
 Nie wiedzialam o tym, poszlam do pracy i teraz powiedzieli mi, ze owszem, ale musze sama zaplacic..............
Teraz jestem na garnuszku AMT.

mala_z_Aarhus:
Wydaje mi sie, ze po ostatniej reformie administracyjnej w Danii zostaly tylko kommuny i regiony.

Piatko, w czasie naszego spotkania mowilam Ci o tej ustawie (od stycznia 2004r jest tylko trzyletni DARMOWY - oplata tylko za moduly- okres nauki jezyka dunskiego, ktory jest finansowany przez kommune - od razu mowie, ze jest masa wyjatkow). Okres nauki moze ulec przedluzeniu w kilku wypadkach: porod, choroba i praca nocna lub w szkodliwych warunkach na pelen etat.
Zawsze mozna napisac do Integrationsråd w SC i ubiegac sie o spotkanie, w czasie ktorego mozna wyjasnic wszystko.

Od kilku tygodni zbieram sie za dokonczenie artylkulu o sprogcentra'ch, obowiazkach i uprawnieniach kursistow.
Moze jakies pomysly, pytania?
Prosze wysylac na PW i postaram sie do poniedzialku wszystko zamiescic na forum.

piatka:
Mala, szkoda, ze spotkalysmy sie tak pozno.
Nie przedluzyli mi szkoly, mimo, ze pracowalam na pol etatu,  poletat spowodowany byl stanem zdrowia, ale nie dyskutowalam z nimi.
Nie wiem jak oceniasz nauke z Bea, ja jestem zachwycona, wreszcie pojmuje, jak funkcjonuje dansk sprog.
Co prawda jestem zdumiona tym, ze 3/4 grupy ma z nia zajecia drugi lub trzeci rok...........
 a jest to modul 2/3, ale wreszcie ktos objasnia dunska gramatyke.................
 Jesli chcesz cos wiedziec, pytaj...............

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej