poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: CPR numer dla doroslego dziecka  (Przeczytany 6080 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jezabel

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
CPR numer dla doroslego dziecka
« dnia: 09 Cze 2010, 10:02:12 »
Witam SErdecznie , zwracam sie z zapytaniem
obecnie przebywam w Danii , pracuje , mam doroslego 20 letniego syna w Polsce , syn nie chcial przyjechac ale mu sie odwizialo i teraz chce szukac tu pracy , nie znajdzie jej nie majac numeru CPR
i tu jest moje pytanie , jak wyrobic pelnoletniemu synowi taki numer i czy wogole sa jakies mozliwosci w momencie kiedy on nie ma tu pracy
dziekuje za odpowiedzi pozdrawiam

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
Odp: CPR numer dla doroslego dziecka
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Cze 2010, 14:49:29 »
Twoj syn jest doroslym czlowiekiem. Jezeli chce przyjechac do Danii, to nie w ramach laczenia rodzin, ale jako indywidualna osoba. Aby moc tutaj przebywac (nie jako turysta) i pracowac, musi przede wszystkim miec kontrakt pracy i na tej podstawie zarejestrowac sie w Statsforvaltningen (urzad administracji panstwowej). Moze rozpoczac prace i zarejestrowac sie w ciagu 3 miesiecy. Moze rowniez przebywac tutaj w poszukiwaniu pracy (max. 6 miesiecy), ale ma obowiazek zrejestrowania sie w ww statsforvaltning jako poszukujacy pracy i udokumentowania, ze w tym okresie jest w stanie sie utrzymac. Dopabuse po zarejestrowaniu sie na podstawie posiadania zzatrudnienia, moze uzyskac cpr.nr. i karte ubezpieczeniowa (tzw. zolta karte). oza tym temat ten walkowany byl na forum minimum dziesiatki razy. 

Offline madzialenasz

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 3
  • -Otrzymane: 2
  • Reputacja: +1/-0
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Cze 2010, 14:57:45 »
obecnie przebywam w Danii , pracuje , mam doroslego 20 letniego syna w Polsce , syn nie chcial przyjechac ale mu sie odwizialo i teraz chce szukac tu pracy , nie znajdzie jej nie majac numeru CPR
i tu jest moje pytanie , jak wyrobic pelnoletniemu synowi taki numer i czy wogole sa jakies mozliwosci w momencie kiedy on nie ma tu pracy

Nie chcem byc zlosliwa....Ale nie wiem, czy nawet maja CPR znajdzie prace, bo tu teraz cienko z praca.

A wracajac do tematu, tak w skrocie co Roga napisala i upraszczajac.....Ja bym zrobila tak na Twoim miejscu: Jesli masz jakies pieniadze na koncie w banku w Pl-to znaczy Twoj syn ma, to niech wezmie zaswiadczenie o tym, przetlumaczy, pojdzie do statsforvaltning, pokaze, i wtedy wysla mu pozwolenie na pobyt,  z tym pozwoleniem pojdzie do komuny i po okolo dwoch tyg dostanie CPR, najwierw wysylaja papierek,  a potem plastik....
Ja tak zrobilam kiedys, bylo dokladnie jak napisalam, to pozwolenie dostalam na 5 lat, i dostalam w 3 dni od zlozenia wniosku (nie wiem czy normalnie tez tak szybko sie dostaje, wtedy byla ze mna tesciowa, ktora "bardzo urzedowo" rozmawiala z kims tam)
Nie chowaj nienawiści po wieczne czasy, ty, który sam nie jesteś wieczny.

vred

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Cze 2010, 15:56:55 »

Nie chcem byc zlosliwa....Ale nie wiem, czy nawet maja CPR znajdzie prace, bo tu teraz cienko z praca.

A wracajac do tematu, tak w skrocie co Roga napisala i upraszczajac.....Ja bym zrobila tak na Twoim miejscu: Jesli masz jakies pieniadze na koncie w banku w Pl-to znaczy Twoj syn ma, to niech wezmie zaswiadczenie o tym, przetlumaczy, pojdzie do statsforvaltning, pokaze, i wtedy wysla mu pozwolenie na pobyt,  z tym pozwoleniem pojdzie do komuny i po okolo dwoch tyg dostanie CPR, najwierw wysylaja papierek,  a potem plastik....
Ja tak zrobilam kiedys, bylo dokladnie jak napisalam, to pozwolenie dostalam na 5 lat, i dostalam w 3 dni od zlozenia wniosku (nie wiem czy normalnie tez tak szybko sie dostaje, wtedy byla ze mna tesciowa, ktora "bardzo urzedowo" rozmawiala z kims tam)

Nie chce byc zlosliwy ale Roga NAPISAL. A wracajac do tematu to zapomnialas napisac, ze byla z toba DUNSKA tesciowa a to chyba troche inna sytuacja. 

Offline madzialenasz

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Cze 2010, 17:01:24 »
A wracajac do tematu, to ZAZNACZYLAM ze Roga to napisal(a), a ja tylko upraszczam, skracam i podalam wlasny przyklad, zaznaczylam ze nie wiem ile to trwa i ze byla ze mna tesciowa. I nie wiem na 100% czy to mialo jakis wplyw, bylo to akurat przed swietami, moze chcieli miec wszystkie sprawy zalatwione. Napisalam ze NIEWIEM.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Cze 2010, 18:55:26 »
Madzialenasz: zglaszajac sie do Statsforvaltningen aby przebywac tutaj przez okres 6 miesiecy musisz wykazac posiadane srodki finansowe na swoje utrzymanie w tym okresie. Nie jest istotnm czy masz je na rachunku bankowym w Pl czy tutak. Wazne aby rachunek bankowy byl na Twoje nazwisko. Przed dwoma laty wymagania Statsforvaltningen byly okolo 5.500 miesiecznie tzn. okolo 33.000 koron za okres 6-cio miesieczny. Odpowiedz z Stasforvaltningen w takiej samej sprawie otrzumalem na pismie/email, ale nie stoi tam nic o 5-cioletnim pozwoleniu tylko dlatego, ze posiada sie srodki na samoutrzymanie.

[Posted on: 09 Cze 2010, 18:50:23]

Od 1maja 209 nie ma zadnych zezwolen na pobyt. Jest tylko obowiazek zarejestrowania swojego pobytu w Statsforvaltningen czy to na podstawie laczenia rodzin, czy tez w zwiazku z zatrudnieniem czy tez z zamiarem poszukiwania pracy, studiowania itd. itd. W przeciwienstwie do przed 01.05.2009, mozesz od razu rozpoczac prace i zarejestrowac sie w ciagu 3 miesiecy.

Offline madzialenasz

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Cze 2010, 20:43:53 »
Roga : W Moim stoi ze na 5 lat, wlasnie przegladnelam papiery. A z tymi srodkami to roznie, mi wystawil tu w Dani Moj maz w Swoim banku czek na Moje nazwisko na jakas tam kwote, pokazalam i tyle.

No ale teraz przepisy sie zmienily .....Nie bede sie wypowiadac, bo nie jestem w nich zaglebiona.
« Ostatnia zmiana: 09 Cze 2010, 21:23:48 wysłana przez madzialenasz »

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 09 Cze 2010, 20:43:53 »

Offline faja

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 19
  • -Otrzymane: 118
  • Reputacja: +5/-1
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Cze 2010, 21:45:31 »
Mam wrazenie, ze od pewnego czasu wyrocznia na forum jest vera i roga, wszyscy inni, ktorzy osmiela sie zabrac glos, sa krytykowani i poprawiani, nawet jak maja racje.
pisze to w zwiazku z odpowiedzia rogi dla madzialenasz, ktory podwaza jej wypowiedz.
Wcale nieprawda, ze do Danii mozna przyjechac tylko w ramach poszukiwania pracy.
Jestesmy obywatelami unii i mamy prawo mieszkac gdzie chemy, jesli mamy srodki na utrzymanie. statsforvaltning wymaga okazania srodkow na okolo pol roku utrzymania i wydaje zezwolenie czesto wlasnie na 5 lat, warunkiem jest tylko to, ze nie bedzie sie korzystac z pomocy panstwa,
ale madzialenasz, ktora dostala takie zezwolenie, jest niewiarygodna...moja znajoma, tez dostala na 5 lat, moze niektorzy dostaja na krocej.
prosze tu link do statsforvaltning,  kto moze zostac zarejestrowany, dla nie znajacych jezyka, nawet tlumaczenie google jest zrozumiale,, : http://www.statsforvaltning.dk/site.aspx?p=6026
prosze vere, zeby nie komentowal mojej wypowiedzi, pozdrawiam

http://www.statsforvaltning.dk/site.aspx?p=6062
gdyby ktos mial klopoty ze znalezieniem szczegolow, drugi link 

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Cze 2010, 18:04:12 »
Faja: Czytaj uwaznie zanim zaczniesz "szukac dziury w calym". Nigdzie nie krytykuje ani nie podwazam wypowiedzi. Odpowiadam tylko na pytanie i tak jak i Ty wskazuje na mozliwosc przebywania tutaj narozne sposoby. Zaznaczylem tylko, ze otrzymalem pismo ze Statsforvaltninge dot. osoby starajacej sie o pobyt (z wlasnymi srodkami) i w pismie tym nie bylo wzmianki o pobycie 5-letnim co nie musi oznaczac, ze takiego pobytu nie mozna otrzymac. Pozdrawiam i zycze dobrej nocy.

[Posted on: 10 Cze 2010, 01:17:50]

Wklejam link, ktory podal Faja
"Som EU borger kan du frit indrejse i Danmark og uden bevis for registrering opholde dig i landet i op til 3 måneder. Hvis du er arbejdssøgende, kan du opholde dig i landet i op til 6 måneder uden bevis for registrering. De 3 og 6 måneder beregnes fra indrejsedatoen.

Forventer du, at dit ophold i Danmark varer mere end 3 måneder, skal du inden udløbet af de 3 måneder ansøge om et bevis for registrering."

Jako obywatel Unii mozesz przebywac w Danii bez dowodu rejestracji do 3 miesiecy (turysta). Jezeli szukasz pracy, mozesz przebywac bez rejestracji DO 6 miesiecy. Jezeli spodziewasz sie, ze twoj pobyt bedzie dluzszy niz 3 miesiace, musisz przed uplywem tych 3 miesiecy zlozyc wniosek o rejestracje.
Jedyna zmiana jaka nastapila od 01.05.2009, to ulatwienie osobom poszukujacym pracy, ze moga przebywac do 6 miesiecy bez rejestracji.
ale nie o to chodzilo w pytaniu rozpoczynajacym watek. Pytajacy mial watpliwosci odnosnie mozliwosci szukania pracy przez syna, ktore nie ma Cpr.nr. na co otrzymal, jak sadze, wyczerpujaca odpowiedz.
Faja: nie jestem wyrocznia i nigdy nia nie beda, bo nie mam ku remu ani checi ani nieomylnych kwalifikacji. Pomagam chetnie wszystkim jak moge, wiecej poprzez priv niz na forum o czym swiadcza liczne maile ktore otrzumuje od wielu wieluosob z calego kraju jak i z PL. 

[Posted on: 10 Cze 2010, 12:08:27]

Na zakonczenie jeszcze tylko uzupelnienie tegoz linku o EU opholg:

"Et bevis for registrering er din dokumentation for, at du som EU borger - eller familiemedlem til en EU borger - har ret til at opholde dig i Danmark. Ansøgningen skal indgives ved personligt fremmøde i statsforvaltningen i den region, du bor i."

Dowod zarejestrowania (w Statsforvaltningen) jest twoim dowodem na to, ze ty jako obywatel Unii- masz prawo do pobytu w Danii. Wniosek nalezy osobiscie zlozyc w regionalnym Statsforvaltningen, do ktorego nalezysz."

Mowa o 5-letnim pobycie dotyczy o ile pamietam nie dotyczy samego pobytu, a tylko sformulowania, ze nie jest konieczne odnawianie rejestracji przez 5 lat od zarejestrowania. Sprobuje to sprawdzic na formularzu rejestracji u kogos ze znajomych, bo sam takiego nie posiadam. Byloby to naturalnym, poniewaz po tylu latach mozna starac sie o pobyt staly.   

[Posted on: 10 Cze 2010, 12:20:41]

Zeby nie bylo watpliwosci, sprawdzilem:

Dowod rejestracji nie jest wydawany na jakis zdecydowany okres czasu! Jest waznym tak dlugo, jak sie spelnia warunki, ktore byly podstawa jego wydania. Po 5 latach pobytu, mozna starac sie o nieograniczony czasowo pobyt (permanent ophold).

Odnosnie srodkow na samoutrzymanie to wysokosc ich musi odpowiadac ustalonym stawkom okreslonym w aktivloven (prawo o aktywnej polityce socjalnej) §25 stk. 12 i § 34. Aktualnie stawki te odpowiadaja stawkom pomocy socjalnej Starthjælp:
dla osob ponizej 25 roku zycia 5.267 miesiecznie a dla osob powyzej 25 lat  6.351.

[Posted on: 10 Cze 2010, 17:14:11]

W instrukcji z ministerstwa do socialforvaltningerne (urzedow administracji panstwowej) jest definicka, jakich czlonkow rodzon Statsforvaltningen musi akceptowac w przypadku laczenia rodzin z osoba z kraju Unii, ktora przebywa tutaj legalnie, cytuje:

Efter EU-opholdsbekendtgørelsens § 2, stk. 1, og § 16, stk. 1, er disse en hovedpersons ægtefælle, registreret partner fast samlever over 18 år direkte efterkommere under 21 år (det vil sige børn, børnebørn, etc.) af hovedpersonen eller af ægtefællen/den registrerede partner/den faste sam-lever. direkte efterkommere over 21 år (det vil sige børn, børnebørn, etc.) af ho-vedpersonen eller af ægtefællen/den registrerede partner/den faste samle-ver, som forsørges af hovedpersonen eller af ægtefællen/den registrerede partner/den faste samlever slægtninge i opstigende linje (det vil sige forældre, bedsteforældre, etc.) til hovedpersonen eller til ægtefællen/den registrerede partner/den faste sam-lever, der forsørges af hovedpersonen eller af ægtefællen/den registrerede partner/den faste samlever Andre familiemedlemmer (det vil sige søskende, fætre, kusiner, m.v.), hvis de i det land, de ankommer fra, forsørges af hovedpersonen eller er optaget i dennes ltand Andre familiemedlemmer (det vil sige søskende, fætre, kusiner, m.v.), hvis alvorlige helbredsmæssige grunde gør det absolut nødvendigt, at hoved-personen personligt plejer de pågældende.
Efter

Tlumacza w skrocie: krewni (dzieci, wnuki itp.) ponizej 21 lat rowniez maja prawo pobytu laczac sie z np. matka lub ojcem przebywajacym tutaj. Dzieci powyzej 21 lat rowniez maja to prawo, jezeli w kraju z ktorego przyjechaly byly utrzymywane przez osobe przebywajaca w Danii.

Offline MaciekS

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Cze 2010, 20:29:02 »
Bardzo proszę szeroko poinformowane osoby, z których rad już niejednokrotnie skorzystałem, o pouczenie mnie jakie należy przedstawić dokumenty aby udowodnić jaśnieoświeconemu urzędowi o egzotycznej nazwie "Statsforvaltningen" (bo to chyba w ten organ muszę uderzyć Państwo Duńskie w mojej sprawie), a więc by im udowodnić, że niebawem przybywające do mnie dziecko płci żeńskiej, no żeby nie przedłużać - dziewczynka w wieku lat 22 - pozostaje w ojczyźnie na moim utrzymaniu, by mogło zostać tutaj wślad za swoim protoplastą ponumerowane CPR-em i czuć się w pełni potomkiem nie tylko z powodu DNA ale także z powodu CPR  ;) Pozdrawiam. 

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #10 dnia: 10 Cze 2010, 20:39:20 »
Jezeli dziecko przyjezdrza w celu turystycznym, ponizej 3 miesiecy nie musisz nigdzie tego zglaszac. Jeseli jest mowa o laczeniu rodzin, zglos sie do Statsforvaltningen (Stat=panstwo, forvaltning =administrowanie/zarzadzanie) czyli administracji panstwowej, pobierz blankiet OD 1 (version 4.2.2). Blankiet ten jest w dwuch jezykach; dunskim i angielskim, wraz z objasnieniami jakie czynnosci i dokumenty nalezy przedlozyc. Blankiet mozesz rowniez wypisac na internecie. Wpisz w Google "Blanket OD 1"

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #10 dnia: 10 Cze 2010, 20:39:20 »

FORUM DLA NASTOLATKOW

Zaczęty przez JomirDział Hydepark

Odpowiedzi: 5
Wyświetleń: 26976
Ostatnia wiadomość 07 Wrz 2009, 18:21:36
wysłana przez Jomir
Pokłosie nie dla duńczyków

Zaczęty przez dania_dDział Hydepark

Odpowiedzi: 52